"O Avrupa ülkesi enflasyon nedeniyle Türkiye'den iltica kabul ediyor" iddiası! Resmen belli oldu: Umut kapısı olmuştu

"O Avrupa ülkesi enflasyon nedeniyle Türkiye'den iltica kabul ediyor" iddiası! Resmen belli oldu: Umut kapısı olmuştu

Türkiye'de yükselen enflasyonun bir türlü önüne geçilemezken sosyal medyada ortaya atılan iddialar gündeme bomba gibi düştü. 'O Avrupa ülkesi enflasyon nedeniyle Türkiye'den iltica kabul edecek' iddiaları herkesin gündeminde. İddiaların doğrulu resmen belli oldu. Milyonlarca kişi umut kapısı olarak görülen olayda flaş gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bu durum ilk kez gerçekleşecek. İşte detaylar...

Son dönemde sosyal medyada gündem olan "O Avrupa ülkesi enflasyon nedeniyle Türkiye'den iltica kabul ediyor" iddiası resmen belli oldu. Ülkemizde artan enflasyonla birlikte Avrupa ülkelerinden iltica hakkı verilmeye başlandı. Bu durum ilk kez gerçekleşirken iddialara ilk resmi açıklama geldi. Milyonlarca kişi umut kapısı olarak görmüştü! İşte detaylar haberimizde...

O AVRUPA ÜLKESİ İLTİCA TALEPLERİNİ KABUL MU ETTİ?

Teyit.org'un analizine göre, Türkiye'de 2022 yılının Ekim ayında yüzde 85,5 seviyelerini gören enflasyon rekor kırmıştı. Alınan önlemler sonrası 2022 Aralık ayında enflasyon düşüşe geçerek yüzde 64 seviyelerine geriledi. Tüm bu önlemlere rağmen Türkiye hala enflasyonun en yüksek olduğu ülkelerden biri. Bu süreçte sosyal medyada ortaya atılan bir iddia kafaları karıştırdı. Yapılan paylaşımlarda İsviçre’nin Türkiye’den enflasyon gerekçesiyle yapılan iltica taleplerini kabul etme kararı aldığı iddia edildi. Ancak iddia yanlış. İsviçre Göç Sekreterliği'nden ilk açıklama geldi.

dffdfd-74.jpg

İSVİÇRE'DEN İLK RESMİ AÇIKLAMA GELDİ

Göç Sekreterliği resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’den geleceklere ekonomik nedenlerle iltica hakkı tanınmadığını, İsviçre’nin ırk, din, milliyet gibi nedenlerle zulüm riskinde olan kişilere iltica verdiğini duyurdu.

İsviçre Göç Sekreterliği’nin resmi sitesinde de kimlerin iltica başvurusunda bulunabileceği açıkça yazıyor. Buradaki bilgilere göre kişiler, ırkları, dinleri, siyasi düşünceleri veya belirli bir sosyal gruba mensubiyetleri nedeniyle kendi ülkelerinde ciddi dezavanatajlara maruz kalıyorsa iltica başvurusunda bulunabilir. İsviçre Hükümeti’nin resmi sitesinde de bir arama yapıldığında böyle bir karara rastlanmıyor.

İDDİALAR NASIL YAYILDI?

Türkiye’de Aralık 2021 dönemiyle artmaya başlayan enflasyon oranı Ekim 2022’de yıllık % 85,5’e ulaşarak zirve yapmıştı. Baz etkisiyle Aralık 2022’de %64’e gerileyen yıllık enflasyon özellikle orta ve düşük gelir seviyesindeki gruplarda ciddi bir alım gücü erimesine neden oldu. Bu durum da özellikle genç ve eğitimli nüfusun görece ücretlerin yüksek olduğu yerlere göç motivasyonunu artırıyor. Avrupa İstatistik Kurumu’nun geçtiğimiz günlerde güncellediği ‘İltica İstatistikleri’ de bu beklentileri doğruluyor. Suriye ve Afganistan’dan sonra Avrupa ülkelerine en çok Türkiye’den iltica başvurusu yapıldığı gözlemleniyor.

fdfdfd-72.jpg

İltica ve göçün aynı anlamlara gelmediğini belirtmek de gerekiyor. İltica etmek, ırkı, dini, tabiiyeti, belirli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi görüşleri nedeniyle zulüm görme korkusuyla bir kişiye, başka bir ülke tarafından verilen ‘mültecilik’ statüsüdür. Göçmenler ise zulümle alakası olmayan birçok sebepten ülkesini terk edebilir.

Türklerin Avrupa’ya iltica başvurularında yaşanan artış, sosyal medyada gündem olurken bir dizi internet haber platformunda İsviçre’nin artık Türkiye’den “enflasyon gerekçesi” ile yapılan iltica taleplerini kabul etme kararı aldığına dair bir iddia dolaşıma girdi ve kısa sürede dikkat çekti. Twitter’da anlık haber platformu birçok hesap iddiayı dolaşıma soktu ve konu haberleştirildi.

İLTİCA BAŞVURUSUNDA BEŞİNCİ SIRADA

2021 yılı Eurostat verilerine göre, Avrupa’ya ilk kez ve en fazla iltica başvurusunda bulunan ülkeler arasında Suriye, Afganistan, Irak ve Pakistan yer alıyor. Verilere göre, Türkiye’den 2020 yılında Avrupa’ya ilk kez iltica başvurusunda bulunanların oranı yüzde 15 seviyelerine yakınken 2021 yılında bu oran yüzde 20 seviyesine çıkmış.

İlk kez iltica başvurusunda bulunanların tercih ettiği ülkeler arasında ise ilk sırada 148 bin 200 başvuru yani yüzde 27,7’lik bir oranla Almanya yer alırken, Almanya’yı Fransa, İspanya, İtalya ve Avusturya gibi ülkeler izliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN