O Avrupa ülkesi Türklere kapıyı açtı! Giden vatandaşlık alıyor! Ne Almanya ne Fransa

O Avrupa ülkesi Türklere kapıyı açtı! Giden vatandaşlık alıyor! Ne Almanya ne Fransa

Almanya ve İsviçre arasında Türk vatandaşlarından gelen iltica taleplerinde büyük farklar gözlemleniyor. Almanya, Türkiye’den kaçak yollarla girip iltica başvurusu yapan Türklerin sadece yüzde 8’ine iltica hakkı tanırken, İsviçre bu oranı yüzde 50’nin üzerine çıkarıyor. Özellikle Türkiye’nin Şırnak ve Hakkari gibi Güneydoğu illerinden gelenler İsviçre’de daha yüksek kabul oranlarına sahip.

Son yıllarda Türkiye’den İsviçre’ye iltica talepleri artış gösterdi. 2023 yılında İsviçre’ye 5 bin 675 Türk vatandaşı iltica talebinde bulundu, bu sayı 2022’de 4 bin 791 idi. İsviçreli İlticacı Yardımı (Schweizerische Flüchtlingshilfe) tarafından yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında karara bağlanan 4 bin 722 başvurudan 2 bin 57’si onaylandı, 176’sı ise geçici olarak kabul edildi. Bu, kabul oranının yüzde 50.3 olduğunu gösteriyor.

img-6405.jpeg

İsviçre hükümeti, Türkiye’yi genel olarak güvenli bir ülke olarak değerlendiriyor ve çoğu durumda ilticası reddedilen Türk vatandaşlarının iadesini makul buluyor. Ancak, Şırnak ve Hakkari gibi Güneydoğu illerinden gelenler için özel bir istisna uygulanıyor ve bu bölgelerden gelenlerin iltica talepleri daha sık kabul ediliyor. İlticası reddedilen bazı Türk vatandaşları ise, zorla sınır dışı edilmemek için gönüllü olarak İsviçre’den ayrılmayı tercih ediyorlar.

Türkiye’den İsviçre’ye iltica akını, özellikle 2013 yılından itibaren düzenli bir artış göstermiş ve 2016’daki darbe girişimi sonrasında daha da hızlanmıştır. Bu durum, İsviçre’nin Türk ilticacılara yaklaşımını ve bu konudaki politikalarını önemli ölçüde etkilemiş görünüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN