O binalarda yaşayanlara kritik çağrı! 90 gününüz kaldı

O binalarda yaşayanlara kritik çağrı! 90 gününüz kaldı

Türkiye’de artan deprem tehlikesi ile birlikte, binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi konusu daha fazla önem kazanıyor. O binalarda yaşayanlar dikkat!

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında birçok bina yenilenirken, bazı bina sahipleri ise yapılarını yıkıp yeniden inşa ettirmek yerine güçlendirme yolunu tercih ediyor. Bu tercih, özellikle binanın yıkılmasının ardından yaşanabilecek mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla yapılıyor. Güçlendirme kararı, belirlenen bir süre içinde alınarak yıkımın önüne geçilebiliyor.

Hürriyet gazetesinden Oya Armutçu’nun haberine göre, Avukat Mustafa Şeref Kısacık, bina güçlendirme süreçleri ve yöntemleri hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Bina Güçlendirme Yöntemleri Nelerdir?

1. Kentsel Dönüşüm Uygulaması ile Güçlendirme: Bu yöntem, maliklerin en az %75’inin (5’te 4) onayını gerektirir.
2. Kat Malikleri Kurulu Kararı ile Güçlendirme: Bu yöntem, binadaki maliklerin sayı ve arsa payı çoğunluğunun kararı ile uygulanabilir.
3. Mahkeme Kararı ile Güçlendirme: Tek bir malikin dava açması yoluyla güçlendirme kararı alınabilir.

90 Günlük Kritik Süre

Kentsel dönüşüm yasasına göre, güçlendirme işlemi için maliklerin en az %75’inin kabul etmesi şarttır. Riskli yapı tespiti için başlatılan süreçte, apartmandaki tek bir malikin başvurusu yeterlidir. Binanın yıkımını önlemek ve olası mağduriyetleri engellemek için 90 günlük bir süre zarfında güçlendirme kararı alınabilir.

Tek bir malik güçlendirme talebiyle dava açabilir mi?

Evet, bina güçlendirilmesi için tek bir malik dahi mahkemeye başvurabilir.

Dava Nasıl Açılır, Giderleri Kim Karşılar?

Güçlendirme talebiyle açılan dava, binanın bulunduğu yerdeki adliyede gerçekleştirilir. Dava masrafları, davayı açan malik(ler) tarafından üstlenilir.

Mahkeme Güçlendirme Kararı Verirse Ne Olur?

Mahkeme tarafından verilen güçlendirme kararı sonrasında, apartman yöneticisine belirli görevler ve süreler tanınır. Yöneticinin bu süreçte gerekeni yapmaması durumunda, güçlendirme işlemleri davayı açan malikler tarafından yaptırılabilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN