O bölgede kuzey doğu fayı kırılıyor! Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den 'depremcik' uyarısı

O bölgede kuzey doğu fayı kırılıyor! Prof. Dr. Hasan Sözbilir'den 'depremcik' uyarısı

Ege Denizi'nde depremlere ilişkin bir belirsizlik evresinin yaşandığını belirten, Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 'depremcik'lerin sürdüğünü söyledi. İşte detaylar...

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Santorini Adası'nda süren yer hareketlerine ilişkin, "Yunan bilim insanlarına göre, 20 bini bulan volkanik kaynaklı deprem olmuş. Bunlara 'tremor' deniyor. Doğrudan bir deprem değil 'depremcik' diye bir sarsıntı diyebiliriz" dedi.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 28 Ocak 2025'ta Ege Denizi'nde sismik hareketliliğin yaşanmaya başladığını, bölgede yaklaşık 4 bine yakın deprem aktivitesinin olduğunu söyledi.

Bölgedeki depremlerde hem şiddet hem de sayı olarak azalma yaşandığını aktaran Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şunları söyledi:

"Şu anda 15-20, en fazla 50 depremden bahsedebiliyoruz. Başlangıçta yine çok azdı. 3-5 depremle başlamıştı. Şubat ayı başından itibaren bazı günlerde 400 depreme çıktı. Sonra tekrar azaldı, belli bir düşüşe geçti. O işte birinci evreydi.

İkinci evrenin başlamasıyla yeni bir sistem devreye girmiş oldu ama orada da ciddi anlamda bir düşük seviyede gidiyor. Hem deprem büyüklüğü hem de günlük deprem sayısı anlamında. Şu an daha düşük ölçekte bir deprem fırtınası yaşanıyor."

hasan-sozbilir-ege-denizi-deprem-aciklamasi-2.jpg

"MAGMA HAREKETLİ DEPREM, BİRBİRİNİ TETİKLEYEBİLİR"

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bölgedeki faylardan kaynaklı tektonik deprem sayısının azaldığını vurgulayarak şunları kaydetti:

"Volkanik kökenli dediğimiz depremlerin de aktiviteleri söz konusu. Yunan bilim insanlarına göre 20 bini bulan volkanik kaynaklı deprem olmuş durumda. Bunlara 'tremor' deniyor yani doğrudan bir deprem değil 'depremcik' diye bir sarsıntı diyebiliriz. Onlar çok sayıda oldu. Hâlâ da devam ediyor ama daha düşük düzeyde, daha düşük seviyede.

Bu volkanizmayla tektonik etkinliğin birlikte çalıştığı anlamına geliyor. Aşağıdaki magmanın hareketleriyle o bölgedeki kabuk yavaş yavaş kırılarak bu stresi ya da baskıyı, basıncı azaltmaya çalışıyor. Hem bir fayın üzerinde deprem oluyorsa hem de magmanın hareketiyle ilgili bir deprem varsa bunların birbirini tetiklediği anlamına geliyor.

Şu anda hem magmanın hareketiyle oluşan depremcikler diyelim, hem de oradaki fayın stres nedeniyle yaptığı depremler birlikte çalıştığı anlamına geliyor. Şu anda tetikleme mekanizması işliyor."

hasan-sozbilir-ege-denizi-deprem-aciklamasi-1.jpg

"KUZEY DOĞU UZANIMLI FAY KIRILIYOR"

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi'nde depremlerle ilgili bir belirsizlik evresi yaşandığını ifade etti.

Depremlerin Santorini Adası yakınlarında bir fay üzerinde gerçekleştiğini anlatan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Oradaki kırılan fayın ne tür bir fay olduğuna dair AFAD'ın çözümleri var. Onlara baktığımızda kuzey doğu uzanımlı bir fayın kırılmakta olduğunu görebiliyoruz" diye konuştu.

AFAD'ın gerekli önlemleri ilk günden bu yana aldığını hatırlatan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, riskli bir durumda vatandaşların yapmaları gerekenlerle ilgili broşürlerin bastırılarak kıyılarda yaşayanlara dağıtıldığına dikkati çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN