O ilde karpuz hasadı yeni başladı! Tam 150 bin ton tüm Türkiye'nin her yerine ulaşacak: Hepsi sulu ve şeker gibi

O ilde karpuz hasadı yeni başladı! Tam 150 bin ton tüm Türkiye'nin her yerine ulaşacak: Hepsi sulu ve şeker gibi

Muş'ta 20 bin dekarlık alana ekilen karpuzların hasadı başladı. 150 bin ton karpuzun elde edildiği hasattan sağlanan gelir ise dudak uçuklattı. İşte, Muş'un sulu ve tatlı karpuzunun ekim serüveni...

3 milyon 570 bin dekar tarım arazisi bulunan Muş'ta hava şartları karpuzun tadını etkiliyor. Gündüzleri sıcak geceleri serin geçen ilde, yetişen karpuzlar diğer bölgelere göre daha sulu ve tatlı oluyor.

20 bin dekarlık alanda çiftçilerin yaptığı ve hasadı başlayan karpuz, kentin ekonomisine ise 1 milyar 200 milyon lira katkı sağlayacak .Merkeze bağlı 20 kilometre mesafedeki Alican köyünde yapılan özel bir törenle karpuzun hasadı gerçekleştirildi.

ct-h-8-3.jpg

"TARIM ÇOCUKLARIMIZIN DA GELECEĞİ"

Dünyada sanayinin yerini tarıma bıraktığını vurgulayan Muş Valisi Avni Çakır, tarımı el birliğiyle en üst seviyelere taşıdıklarını söyleyerek şunları aktardı:

“Muş’u böyle Allah’ın bahşettiği muhteşem bir toprakların üzerinde yaşıyoruz. Hele hele günümüzde tarımın ve gıdanın almış olduğu stratejik öneminden dolayı çok daha bunun farkına varıyoruz. Gerçekten de günümüzde artık dünyada sanayinin yerini tarım ve gıda almış durumda. Günümüzün artık gelecekteki en kıymetli yatırımları zaten tescilli bir tarım. Bu anlamda yaşadığımız son zamanlardaki süreçte bunu canlı bir şekilde gördük. İlimiz coğrafi olarak pazara uzaklığından dolayı özellikle sanayi anlamında ve doğal kaynak eksikliğinden dolayı sanayideki kapasitemiz belli. İnşallah bunu bulunduğu noktadan daha ileri seviyelere ulaştırmak için tüm ilgili kurum kuruluşlarımızla, siyasetçilerimiz ile hep beraber el ele çalışacağız. Ama sahip olduğumuz Türkiye’de birçok ile nasip olmayan Allah vergisi bu muhteşem topraklara sahip olduğumuzun da farkınayız. Dolayısıyla bu bölgede tarımı en üst seviyeye çıkartmaya hep beraber mecburuz. Çünkü bizim sanayimiz de bu, turizmimiz de bu, tarımımız da bu, yani bu tarım konusundaki sahip olduğumuz avantaj inşallah Muş’un geleceği de çok parlak olacaktır. Eylül ayı itibariyle çalışmalar başlayacak. Yaklaşık 167 bin dönüm alan ilk etapta sulanacak inşallah bu kademe kademe de tüm Muş ovasını kapsayacak. Böyle olunca sahip olduğunuz arazinin dönüm fiyatı artacaktır. Vatandaşlarımız hem kendisini hem de çocuklarının geleceğini teminat altına almış olacak”

ct-h-8-ic.jpg

1 DEKARA 8 TON VERİM

Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün ise, 20 bin dekarlık alanda ekim yaptıkları karpuzun kentin ekonomisine 1 milyar 200 milyon TL gelir sağlayacağını söyleyerek, "Kentte bu yıl 20 bin dekar alanda karpuz ekimi gerçekleştirdik. 150 bin ton ürüne ulaşarak kent ekonomisine yaklaşık 1 milyar 200 milyon lira katkı sağlanmasını bekliyoruz. Mayıs ayında ekilen karpuzun Ağustos sonu ile Eylül başında hasadını gerçekleştiriyoruz. Bu konuda Muş adına iyi bir katma değerdir.

Bunun yanı sıra diğer illerdeki karpuz hasadı biterken Muş'ta hasadın yeni başlaması da katma değerini yükseltmektedir. 1 dekara 8 ton beklentimiz var. Bu da 150 bin tona tekabül ediyor. Kent ekonomisine 1 milyar 200 milyon lira katkı sağlaması öngörülüyor." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN