O ilimiz için korkutan uyarı! Uzmanlar felaketin kronometresine bastı! "Göl ikiye ayrılabilir"

O ilimiz için korkutan uyarı! Uzmanlar felaketin kronometresine bastı! "Göl ikiye ayrılabilir"

Uzmanlar o ilimize dikkat çekerek kritik uyarıda bulundu. Bu şekilde devam ederse, göl resmen ikiye ayrılacak. Korkutan uyarıyla beraber yetkililer kronometrede geri sayımı başlattı. İşte tüm detaylar...

Türkiye en kurak yıllarından birisini geride bırakırken, 2024 yılının daha kurak geçeceği tahmin ediliyor. Göllerde yaşanan hasarın bazı bölgelerde devam ettiği görülüyor. O ilimizde yer alan göl ise kuraklık etkilerini o tarihe kadar sürdürürse ortadan ikiye ayrılabilir.

YETERLİ MİKTARDA SU YOK

Isparta'da düzenlenen İl Su Kurulu toplantısına DSİ Su Yönetim Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup Karaaslan da katıldı. Isparta'nın bulunduğu kritik döneme dair kritik açıklamalar yapıldı. Yağış rejimine göre kurak sayılabilecek bölgeler arasında yer aldığı belirtilen Isparta için, Vali Baruş'tan açıklamalar geldi. Tarımsal potansiyele dikkat çekerek, yeterli miktarda suya sahip olunmadığının altını çizdi. Su kaynaklarını verimli bir şekilde kullanılması konusunda önlemler alınması gerektiğini belirtti.

640xauto.webp

6 SENEDİR DEVAM EDEN KURAKLIK

Bu kapsamda kurulan il su kurullarını işaret ederek, Isparta'nın rejimi bakımından yeterli bir konumda olan il olmadığını vurguladı. Su tüketimi konusunda alınan kararların kritik öneme sahip olduğunu belirten Vali Baruş, yer altı ve yer üstü sularının yönetimi, içme ve kullanma suyunun yeterli bir şekilde sağlanabilmesinden bahsetti. Son 6 senedir devam eden kuraklık kapsamında yeterli içme suyu ve tarım alanlarının kısıtlı olsa da sulanabilmesine dikkat çekti.

640xauto-1.webp

SU FAKİRİ ÜLKELER ARASINDA YER ALABİLİRİZ

Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Karaaslan ise alınabilecek tedbirlerden bahsetti. İklim değişikliğinin etkisiyle beraber su kaynaklarında çalışmalar yapıldığını söyledi. 2030 yılını işaret ederek, Türkiye nüfusunda yüzde 10'luk bir artış olacağını söyleyerek, su kaynaklarında yüzde 20 azalma olacağının altını çizdi.

Su fakiri bir ülke konumuna düşeceğimizi söyleyen Karaaslan, "Isparta’ya gelecek olursak 2021 yılındaki kuraklık yaşanırsa 2028 yılında Eğirdir Gölü’müz maalesef 913 metreye geriliyor ve göl ikiye ayrılıyor. Eğer normal şartlar devam ederse yani azalım eğilimi bu şekilde devam ederse 2021 yılındaki gibi kuraklık yaşamazsak ve hiçbir tedbir almazsak göl yine 913 metreye geliyor ve ikiye ayrılıyor. Eğer yüzde 50 kısıntılı sulamaya şimdiden başlarsak gölü kurtarıyoruz, göl 916-917 metreye kadar gelebiliyor. Mutlaka yüzde 50 sınırlı sulamayla başlamamız gerekiyor. Daha sonra ise sulamaların rehabilitasyonu ve damlama sulamaya geçmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN