Türkiye gündemine bomba gibi düşen miras olayı yeniden açıldı. O ilimizin 4 milyon metrekaresinin kimlere ait olduğu ortaya çıktı. İşte 6 milyar dolarlık miras davasına dair tüm detaylar...
BURAK ÖZTOPRAK
O ilimizde 4 milyon metrekarelik devasa arazinin mirası yeniden gündeme geldi. Miras anlaşmazlığı üzerine kapanan dosya tekrardan açıldı. Sahte varis iddialarıyla ülke gündemine bomba gibi düştü. İşte tüm detaylar...
6 MİLYAR DOLARLIK MİRAS SAVAŞI
Antalya'nın göbeğinde, kent merkezinde yer alan 4 milyon metrekarelik devasa bir arazi, miras anlaşmazlığı nedeniyle yeniden gündeme geldi. Yıllar önce belirlenen varislerin kim olduğu, yeni bir mahkeme kararıyla tekrar tartışmaya açıldı. 6 milyar dolarlık değeriyle dikkat çeken bu arazi, adeta bir miras savaşına sahne oluyor.
1992'DE KAPANAN DOSYA YENİDEN AÇILDI
1992 yılında mahkeme, arazinin kime ait olduğuna karar vermiş ve üç varis belirlemişti: Hazine, Hacıbekirzade Hacı Mehmet Ağa'nın soyundan gelenler ve "Arap Süleyman (Hacı Süleyman) soyu". Ancak, aradan geçen 33 yılda ortaya atılan yeni iddialar, mahkeme kararını yeniden gündeme getirdi.
"SAHTE VARİS" İDDİALARI ORTAYA ATILDI
2011 yılında "Arap Süleyman soyu"nun varisleriyle ilgili itirazlar yükseldi. İddialara göre, Arap Süleyman'ın Ayşe adında bir kızı ve Balbeyli Havva adında başka bir kızı vardı. Ayşe'nin soyundan gelenler miras listesine hiç eklenmemiş, Balbeyli Havva olarak ise başka bir Havva ve soyu listeye dahil edilmişti. Kendilerinin gerçek Havva ve Ayşe'nin soyundan geldiğini iddia edenler, mahkemeye başvurarak varis listesinin yeniden düzenlenmesini talep ettiler.
DEĞERİ 6 MİLYAR DOLARI AŞAN ARAZİ
Açılan davada yapılan değer tespitinde arazinin güncel değerinin 6 milyar dolar olduğu hesaplandı. Ancak, bu rakamın günümüzdeki gerçek değeri çok daha yüksek olabilir. Bu durum, miras davasının önemini bir kat daha artırıyor.
YARGILAMA YENİDEN BAŞLAYACAK
Antalya Tapu Kadastro Mahkemesi, davacıların talebini reddetmişti. Ancak, davacılar bu kararı istinafa taşıdı. Antalya Bölge Adliye Mahkemesi'nin kararı bozmasıyla birlikte, yargılama süreci baştan başlayacak. Davacı avukatları, mahkemeyi kazanmaları durumunda varis listesinin tamamen değişebileceğini ve tapu kayıtlarının yeniden düzenlenebileceğini belirtiyor.
ANTALYA'NIN KALBİNDEKİ MİRAS ANLAŞMAZLIĞI
Bu miras davasının önemi, arazinin bulunduğu yer nedeniyle daha da artıyor. Çünkü, bu 4 milyon metrekarelik alan, Antalya'nın merkezinde yer alıyor. Üzerinde parklar, kamu binaları, 5 yıldızlı oteller, spor tesisleri ve 10 bine yakın konut bulunuyor. Arazinin üçte birinde tapu ve kadastro kayıtlarının değişmesi, şehirde yaşayan insanların mülkiyet haklarını etkileyebilecek uzun süreli davaların başlangıcı olabilir. Bu durum, Antalya'da yaşayan vatandaşlar arasında büyük bir huzursuzluğa neden olabilir.
SAHTE VARİS SKANDALI
Miras davasının bir diğer çarpıcı detayı ise "sahte varis" girişimi oldu. Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü çalışanı Hüsnü Yiğit, kendisinin de mirasçı olduğunu iddia ederek dava açtı. Ancak, bilirkişi raporu Yiğit'in üst soyunun mirasçı olmadığını ortaya çıkardı. Giderleri yatırmadığı için davası da reddedildi.
İNŞAATLAR VE KAMULAŞTIRMALAR DURABİLİR
Eğer yeni varisler davayı kazanırsa, mevcut tapu kayıtları değişecek. Bu durum, devam eden tüm kamulaştırma davalarının ve inşaat projelerinin durmasına neden olabilir. Antalya'nın merkezinde yer alan bu değerli arazinin sahiplik durumu, şehirdeki birçok projeyi ve yerleşim birimini etkileyebilecek bir karmaşaya dönüşebilir.