O ilin taşından toprağından fışkırıyor! Altın kadar değerli... İnşaatçılar, çiftçiler… Onlarca sektör bu madenin peşinde

O ilin taşından toprağından fışkırıyor! Altın kadar değerli... İnşaatçılar, çiftçiler… Onlarca sektör bu madenin peşinde

Türkiye’nin maden piyasasında son yıllarda yeni bir yıldız parlıyor. Bu maden o kadar değerli ki inşaatçılar çiftçiler… Onlarca sektör bu madenin peşinde. İşte, herkesin peşinden koştuğu o değerli maden…

Balıkesir’in Bigadiç ilçesinde bulunan zeolit yatakları, dünyanın en büyük ve en kaliteli zeolit yatakları olarak görülüyor. Bu yataklar, milyonlarca yıl öncesinde volkanik patlamalar ve jeolojik değişimlerin sonucunda oluşmuş ve içerisinde doğal bir sünger gibi gözenekler olan zeoilt mineraliyle dolu.

Türkiye’de Balıkesir, Bigadiç, Manisa, Gördes, Kütahya, İzmir, Bolu Kapadokya gibi yörelerde zengin zeolit yatakları bulunuyor. Bunlar arasında en önemli olanları ise Balıkesir-Bigadiç ve Manisa-Gördes’te bulunan yataklar.

balikesir-zeolit-1.jpg

ZEOLİTİN ÖZELLİKLERİ

Zeolit taşının en önemli özelliği, su molekülleri ile diğer gazları iç yapısındaki gözeneklerde hapsetmesidir. Bu özelliği sayesinde, zeolit tarımdan atık su arıtımına, besicilikten inşaat sektörüne kadar birçok alanda kullanılabiliyor.

Zeolit, toprak düzenleyicisi ve gübre katkısı olarak kullanılarak tarımsal üretimin artmasını sağlıyor. Toprağın su tutma kapasitesini artıran ve besin maddelerinin kaybını önleyen taş, daha az su ve gübreyle daha fazla ürün alınmasını sağlıyor.

Zeolit, atık su arıtma tesislerinde ağır metaller ile diğer kirleticileri emerek suyun temizlenmesinde kullanılıyor. Kimyasallara ihtiyaç duymadan doğal bir arıtma sunan taş, çevre dostu çözüm de sunuyor.

balikesir-zeolit-2.jpg

Hayvan yemlerinde katkı maddesi olarak kullanılan zeolit, hayvanların sindirim sistemini düzenliyor ve besin maddelerinin daha iyi emilmesini sağlıyor. Böylece zeolit, hayvanların daha sağlıklı ve üretken olmasına katkı sağlıyor.

Zeolit, beton ve diğer inşaat malzemelerine katılarak binaların daha sağlam ve dayanıklı olmasını sağlıyor. Ayrıca, zeolitin ısı yalıtım özelliği sayesinde binaların enerji verimliliği de artıyor.

Balıkesir’deki zeolit madenciliği çevreye duyarlı olarak yapılıyor. Maden işletmeleri, çevre kirliliğine engel olmak için modern teknolojiler kullanıyor ve bölgenin doğal güzelliğini koruma altına almak için gerekli tüm adımları atıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN