O illerde oturanlar köşe bucak kaçacak! Yapay zeka tehlikeli fayları tek tek tespit etti: 7 üzerinde deprem bekleniyor

O illerde oturanlar köşe bucak kaçacak! Yapay zeka tehlikeli fayları tek tek tespit etti: 7 üzerinde deprem bekleniyor

Türkiye'de deprem riski bitmek bilmiyor. O illerde oturanlar kaçacak delik arayacak. Yapay zekaya göre tehlikeli fay hatları tek tek paylaşıldı. O faylarda 7 ve üzerinde deprem beklentisi bulunuyor. İşte altında tehlike yatan o iller...

Deprem kuşağında yer alan ülkemiz için uyarılar devam ediyor. Yapılan araştırmalara göre, o illerde oturanlar köşe bucak kaçacak. Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, ekip arkadaşları Doç. Dr. Çağlar Bayık ve Doç. Dr. Gökhan Gürbüz ile araştırmacı Fatemeh Ghsampour birliğiyle coğrafi bilgi sistemi yer alan deprem tehlike yazılımı geliştirildi.

YAPAY ZEKA TEHLİKELİ FAYLARI TESPİT ETTİ

Deprem yazılımında, bölgelerde meydana gelen tarihsel deprem, yıllık yeryüzü hareketleri, coğrafi bilgi sistemi destekli programa veriler işlenerek, fay hatları "Mavi", "Yeşil" ve "Kırmızı" tonlara göre değerlendirildi. Renklere göre fay hatlarının gerginlikleri belirlenirken, yapay zeka destekli dijital model ile gergin faylar tek tek tespit edildi.

65910ec06346ca21b4c74956.webp

EN GERGİN FAY HATTI

Prof. Dr. Kutoğlu'nun açıklamalarında 4 faya dikkat çektiği görüldü. Fay hatlarından biri Doğu Anadolu'da, üçü ise Marmara bölgesinde yer alıyor. En gergin fayın en doğuda olduğunu söyleyerek "Yedisu Fayını" işaret etti.

Kutoğlu, Marmara bölgesinde gergin faylar olduğunu söyledi. Düzce'de gerçekleşen 1999 depremindeki hattın soğuk olduğunu söyleyerek, "Koyu lacivert" renkte olduğu dikkat çekti. Sakarya'dan Pamukova-Gevye'ye giden hatta dikkat çeken uzman isim, kırmızı yani gergin bir hattın olduğunu söyledi. O bölgede deprem son olarak 1000'li yıllarda meydana geldiğini ifade etti.

65910ec06346ca21b4c74957.webp

İSTANBUL'DA İKİ KRİTİK FAY

İstanbul için iki kritik hattı işaret eden Prof. Dr. Kutoğlu, detayları paylaştı. İstanbul'un sadece kuzey kolunda değil, Sakarya'dan güneyde yer alan Gevye-Pamukova hattından devam eden Gemlik'ten Mudanya önlerinden geçen Bandırma-Erdek hattına da dikkat etmek gerektiğini söyledi.

Kutoğlu'nun açıklamalarına göre, "Çünkü bizim yaptığımız çalışmaya göre, tarihsel depremlerden yola çıkarak ve yıllık hareket hızlarına bakarak elde ettiğimiz gerginlik değerlerine göre, bu hatlar diğerlerinden çok daha gergin durumda gözüküyor" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN