O illerde ücretsiz küçükbaş hayvan dağıtılacak! Kurban bayramı öncesi duyuruldu: Şartlar açıklandı

O illerde ücretsiz küçükbaş hayvan dağıtılacak! Kurban bayramı öncesi duyuruldu: Şartlar açıklandı

Hayvancılıkla uğraşanlar için, Türkiye'nin Tarım ve Orman Bakanlığı Kahramanmaraş merkezli bir girişimle yıkıma uğrayan küçükbaş hayvancılığı canlandırma planını hayata geçiriyor...

Geçtiğimiz 6 Şubat'ta meydana gelen deprem felaketinden sonra Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ illeri ile Sivas’ın Gürün ilçesi afet bölgesi ilan edilmişti. İl ve ilçe hasar tespit komisyonları, yoğun çalışmalar sonucunda 43 bin 618 küçükbaş hayvanın tespitini tamamladı ve bu hayvanların dağıtımı için süreç bugün itibariyle başlatıldı. Bu çerçevede, küçükbaş hayvan alımları için 341 milyon TL bütçe İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine aktarıldı.

2.jpg

YAŞANAN KAYIPLARIN TELAFİSİ YAPILACAK

Bu bölgelerde çiftçilikle geçimini sağlayan halka, hayvancılıkta yaşanan kayıplarının telafisi için bir umut verildi. Büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvanı ve arılı kovanları ile birlikte tüm hayvancılığın yeniden ayağa kaldırılması hedefleniyor. Bu uygulama, 12 Mart 2023 tarihli ve 135 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında ayni olarak karşılanacak.

Söz konusu kararnamede, çiftçilerin kaybettiği hayvanların TİGEM işletmelerinden sağlanan aynı ırktan hayvanlar ile bir defaya mahsus bedelsiz olarak karşılanacağı belirtiliyor. Bu dağıtımın yapılabilmesi için, kayıp olan hayvanın TÜRKVET’te kaydının bulunması ve il/ilçe hasar tespit komisyonlarının tespitini yapmış olması gerekiyor. Öte yandan, çiftçilerin herhangi bir müracaatta bulunmalarına gerek bulunmamakta. Dağıtım işlemi, Bakanlık koordinasyonunda, yetiştirici ve üretici örgütlerin aracılığıyla ve öncelikli olarak küçükbaş hayvanlardan başlamak üzere gerçekleştirilecek. Büyükbaş, kanatlı hayvan ve arılı kovanların teslimine ise tespit çalışmalarının tamamlanması sonrasında ivedilikle başlanacak.

Ayrıca, bu ayni destekten yararlanan yetiştiricilerin, teslim aldıkları hayvanları 2 yıl süresince zorunlu sebepler dışında satmaları, devretmeleri veya başka amaçlarla kullanmalarına izin verilmeyecek. Eğer bir çiftçi depremden dolayı hayatını kaybederse, hayvanlar mirasçılara devredilecek. Bu şartlar mirasçılar için de geçerli olacaktır.

İLK OLARAK KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARIN TELAFİSİ YAPILACAK

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, bu eşsiz girişimle, afet bölgesinde kırsal hayatın tekrar dirilişinin en önemli hedefler arasında olduğunu ifade etti. Kirişci, "Bölgenin hayvancılık faaliyetlerinin devamı ve kırsal ekonominin tekrar canlandırılması adına, kaybedilen hayvanların ayni olarak yerine konulması hayati önem taşımaktadır” dedi.

Ülkemizin hayvansal üretiminin yüzde 17'sinin deprem felaketinden etkilenen illerimizde gerçekleştiğini hatırlatan Kirişci, “Sayın Cumhurbaşkanımız, kaybedilen hayvanların bedelsiz olarak yerine konulacağını ifade etmişlerdi. Biz de Bakanlık olarak, hasar tespit çalışmalarımızı büyük ölçüde tamamladık. Bu kapsamda, söz verdiğimiz gibi, depremden zarar gören yetiştiricilerimiz için bedelsiz hayvan telafilerine, ilk etapta küçükbaş hayvanlar olmak üzere, bugünden itibaren başlıyoruz. Diğer hayvanların telafisi de en kısa sürede tamamlanacaktır."

Depremden zarar gören balıkçı gemisi sahiplerine ve su ürünleri yetiştiricilerine de yıl içerisinde yaklaşık 53 milyon TL nakdi destek sağlanacak. Kirişci, "Eli öpülesi çiftçilerimizin, üreticilerimizin her daim yanlarında olmaya devam edeceğiz" şeklinde ifade etti. Bu, çiftçilerimizin ve yetiştiricilerimizin bu zor zamanlarında, devletin güçlü desteğini hissetmeleri adına büyük bir adımdır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN