Şebeke suyunda petrol hidrokarbonları tespit edildi. Kentteki barajdan su alımı durdurulurken, vatandaş hazır su tüketimine yöneldi. İşte detaylar...
Karaman'da vatandaşlar içme suyunda petrol kokusunun geldiği yönünde şikayette bulunurken, alınan numune sonuçlarında 'petrol hidrokarbonlar' tespit edildi. Kokunun uzun süredir devam etmesi ve şikayetlerin artması üzerine İl Sağlık Müdürlüğü, sudan alınan numune sonuçlarında 'petrol hidrokarbonlar' tespit edildiğini açıklayarak içilmemesi uyarısında bulundu.
"35 KİLOMETRE UZAKLIKTAN SU DOLDURUYORUZ"
Çeşme sularında koku olduğu için içmediğini söyleyen Mustafa Göksu, şunları söyledi:
"Ben kendim çeşme suyunda değişik bir koku olduğundan dolayı içmiyorum. Biz Amcam Çeşmesi'nin oradan su doldurup geliyoruz, çünkü Karaman'a gelen sularda acayip bir koku var. Petrol kokusu veya plastiğe benzer bir koku geliyor, ne olduğunu tam olarak bilmiyorum.
30-35 kilometre uzaklıkta yer alan Sertavul civarındaki çeşmelerden su doldurup geliyorum. Çeşme sularına bakılmasını isterim. Bizim imkanımız var biz gidip su doldurabiliyoruz ama imkanı olmayan için sıkıntılı bir durum."
"SUYUN MAZOT GİBİ KOKTUĞUNU FARK ETTİK"
Çeşme suyundaki sorunun en kısa sürede giderilmesini isteyen Hüseyin Taşlı da şöyle konuştu:
"Evlerde mutlaka çeşme suyu kullanılıyor. Bazı kanallarda ve haberlerde yapılan açıklamalara baktığımızda çeşme suyunun sorunlu çıktığını gördük. Çeşme suları niye böyle bilmiyoruz ve en kısa sürede düzeltilmesini istiyoruz. İnsanların mağdur olmaması için ne gerekiyorsa onun yapılmasını istiyoruz. İlgili merciiler gerekeni yapacaktır. Ben ve eşim çeşme sularında mazot gibi bir şeylerin koktuğunu fark ettik."
İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA
Öte yandan, Karaman İl Sağlık Müdürlüğü, şehir merkezinde kullanılan şebeke suyunda 'petrol hidrokarbonlar' tespit edildiğini duyurdu. İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine kent merkezine su sağlayan ana şebekeye bağlı depodan alınan su numunelerinin Ankara Ulusal Halk Sağlığı Referans Laboratuvarına gönderildiği belirtildi.
Analiz sonuçlarında şebeke suyunda 'petrol hidrokarbonlar' olarak bilinen bileşiklere rastladığı kaydedilen açıklama şöyle:
"Karaman şehir merkezine su sağlayan ana şebekeye bağlı depodan alınan ve Ankara Ulusal Halk Sağlığı Referans Laboratuvarında değerlendirilen numunenin, analiz sonuçlarında 'petrol hidrokarbonlar' olarak bilinen bileşiklere rastlanarak yönetmelikte belirtilen şartlara göre uygunsuz olduğu tespit edilmiştir.
Gerekli tedbirlerin derhal alınması için Karaman Belediyesine resmi yazıyla bildirilmiştir. Analiz sonuçları normale dönünceye kadar Karaman Merkez ilçe şebeke suyu sadece genel temizlik ve hijyen amacıyla kullanılabilecektir.
Ancak, içme suyu, gıda hazırlığı veya ağız hijyeni için kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir. Her gün alınacak tekrar numuneleri, Ankara Ulusal Halk Sağlığı Referans Laboratuvarı'na gönderilecek, analiz süreçleri yakından takip edilecektir."
BELEDİYEDEN AÇIKLAMA
Karaman Belediyesi'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Göreve geldiğimiz ilk yılda faaliyete geçirdiğimiz ve tamamen bilgisayar kontrollü otomasyon sisteme sahip arıtma tesisinde kurmuş olduğumuz laboratuvarda, Karaman içme suyu her gün değişik noktalardan alınan numunelerin, kontrol izlemesi parametreleri doğrultusunda bakteriyolojik, fiziksel ve kimyasal analizleri yapılmakta olup, ayrıca Karaman İl Sağlık Müdürlüğü Çevre Sağlığı Şubesi tarafından belirli izlem noktalarından numune alınarak, Halk Sağlığı Laboratuvarınca da yapılan analizlerle de şebeke suyu sürekli olarak kontrol altında tutulmaktadır.
Ayrıca laboratuvar analizleriyle birlikte online olarak kimyasal ve fiziksel parametreler otomasyon sistemi üzerinden 24 saat boyunca izlenmektedir. Elde edilen laboratuvar sonuçları belediyemize ait web sitesinde yayınlanmaktadır.
İçme ve kullanma sularıyla ilgili yapılan analizlerde, ilimizde bulunan L2 Tip Halk Sağlığı Laboratuvarı ile bir üst laboratuvar olan Konya L1 Tip Halk Sağlığı Laboratuvarlarında, bahsi geçen petrol hidrokarbonları olarak bilinen Aromatik ve Alifatik Hidrokarbonların tespiti için gerekli testlerin yapılamaması nedeniyle gerekli analizlerin Ankara Halk Sağlığı Referans Laboratuvarında çalışılıp, sonucunun gelmesi beklenmiştir.
Özellikle bazı çevrelerce iddia edilen belediye tarafından suların kontrol edilmediği söylemi tamamen gerçek dışı olup maksatlıdır. Gerekli analizler düzenli aralıklarla Belediyemiz ve İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerince yapılmaktadır. Şehir içme suyunun önemli bir bölümünü karşılayan Yeşildere Barajında son yıllarda kuraklık nedeniyle su seviyesi önemli ölçüde azalmıştır.
Baharın gelmesiyle uzun zamandır kurumuş olan dereden tekrar baraj göletine su gelmeye başlamış olup, bunun neticesinde dere yatağında sulama amaçlı kullanılan motopompların atıkları yanında; lastik ve metal atıkların gölet tabanında birikiminin analiz sonuçlarını etkilemiş olabileceği düşünülmektedir.
Bu durumun tespiti için havzada kapsamlı bir araştırma ve inceleme başlatılmıştır. Bu süreçte barajdan su alımı tedbiren durdurulmuş olup, halkımızın su ihtiyacını karşılamak için yeraltı kuyularından şehir şebekesine, laboratuvarlarımızda rutin analizler yapılmak suretiyle su verilmeye başlanmıştır. Halk sağlığını korumak adına, belediyemiz tüm imkanlarıyla çalışmaktadır.
Dere yataklarının ve su havzasının korunması, herhangi bir olumsuz durumun oluşmaması adına İl Özel İdaresi, DSİ Şube Müdürlüğü ve kolluk kuvvetleriyle gerekli yazışmalar yapılmıştır. İrademiz dışında ortaya çıkan bu durumun tüm boyutuyla araştırıldığını, sebep ve sonuç hakkında elde edilecek bilgilerin tüm şeffaflığıyla kamuoyuyla paylaşılacağını belirtmek isteriz."