O meslek unutulup gidiyor! Yaş ortalaması 50'ye ulaştı

O meslek unutulup gidiyor! Yaş ortalaması 50'ye ulaştı

Çobanlık mesleği artık unutulmaya yüz tutmuş durumda! Çobanlık yapanların yaş ortalaması 50'ye ulaştı! Genç kuşak bu mesleği yapmak istemiyor...

Muğla Menteşe İlçesi'ne bağlı Kultak Köyü'nde çobanlık mesleğini icra edenlerin sayısının azalmasıyla birlikte, bu eski ve bereketli mesleğin unutulmaya yüz tuttuğu belirtiliyor. Çobanlık, insanlığın varoluşundan bu yana devam eden köklü mesleklerden biri olmasına rağmen, genç kuşakların bu mesleği tercih etmek istemediği gözlemleniyor.

ÇOBANLIKTA YAŞ ORTALAMASI 50'YE ULAŞTI

coban-1.jpg

Köyde çobanlık yapanlardan Bedriye Pınaraltı, çobanlığın gençler arasında tercih edilmediğini ve mesleği sürdürenlerin yaş ortalamasının 50'nin üzerine çıktığını dile getirdi. Bedriye Pınaraltı, eskiden ailelerin geniş ve kalabalık olduğunu ancak günümüzde çekirdek aile yapılarına geçilmesiyle birlikte çobanlık mesleğinin de unutulmaya başladığını vurguladı.

"SÜRÜYÜ HER GÜN OTLATMAK GEREKİR"

coban-2.jpg

Pınaraltı, çobanlığın zorlu ve zahmetli bir meslek olduğunu belirterek, "Çobanlık mesleği hasta, düğün, cenaze, bayram seyran dinlemez. Sürüyü her gün otlatmak gerekir. Eskiden bu işler, aile kalabalık olduğu için nöbetleşe yapılabiliyordu. Ancak şimdi aileler küçüldü. Herkes iş yaşamının yanında sosyal hayata da önem vermeye başladı." şeklinde konuştu.

Pınaraltı, çobanlık mesleğinin arazi ve iklim koşullarına bağlı olarak zaman zaman zorlaştığını ancak temelde güzel ve bereketli bir iş olduğunu ifade etti. Ancak, günümüzde gençlerin bu mesleği tercih etmek yerine asgari ücretle çalışmayı seçtiğini belirten Pınaraltı, bu durumun çobanlık mesleğinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına neden olduğunu vurguladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN