O şehirlerde yaşamak sigaradan daha çabuk öldürüyor! Bilim ispatladı: Hemen terk edip gidin ömrünüzden ömür çalıyor

O şehirlerde yaşamak sigaradan daha çabuk öldürüyor! Bilim ispatladı: Hemen terk edip gidin ömrünüzden ömür çalıyor

Sigaranın ölümcül tehlikesi bu şehirlerin yanında hiçbir etkiye sahip değil çünkü bu şehirlerde yaşamak sigaradan bile daha çabuk öldürüyor! Bilimsel olarak ispatlandı… Eğer o şehirlerden birinde yaşıyorsanız acilen terk edin, yoksa her geçen gün ömrünüzden ömür gidiyor…

Sigara ya da tütün kullanımı insan sağlığını etkilemesinin yanı sıra ömründen de eksiltmektedir. Sigara kullanımı insanların ömründen ortalama 2 yıl azaltır. Ama bu şehirler sigaradan çok daha zararlı. Bur şehirlerden birinde yaşıyorsanız muhtemelen her geçen gün ömrünüzden ömür gidiyor. Bilimsel olarak bile kanıtlandı…

BU ŞEHİRLER ÖMRÜMÜZDEN ÇALIYOR

Chicago Üniversitesi Enerji Politikaları Enstitüsü, Salı günü hava kirliliğine ilişkin bir rapor yayımladı. Yayımlanan raporda ise acı gerçekler bilimsel verilerle kanıtlandı. Rapor, hava kirliliğinin dünya genelinde yaşam süresinden ortalama 2,3 yıl kısalttığını otaya koydu. Dolayısıyla hava kirliliğinin insan yaşamı için çok büyük bir tehlike arz ettiği bir kez daha kanıtlandı.

hava.jpg

Öte yandan bir dönem sarı tozları ile dünyanın gündeminde yer alan Çin ise resmen bu konuda örnek ülke oldu. Raporda yer alan bilgilere göre Çin, 2013 ve 2021 yılları arasında genel hava kalitesini yüzde 40 artırdı. Bununla beraber bölgede yaşayan kişilerin ortalama yaşam süreleri 2 yıl uzadı.

O ÜLKE TEK BAŞINA EN BÜYÜK SORUMLU

Güney Asya’da bulunan Hindistan, Bangladeş, Nepal ve Pakistan aynı yıl aralığında hava kirliliğinden dolayı insan hayatından kaybedilen ömür miktarının yarısından fazlasına neden olduğu ortaya çıktı. Öte yandan Hindistan ise tek başına hava kirliliği artışında yüzde 60’ından fazlasının sorumlusu oldu.

Bunun yanı sıra eğer Hindistan, Dünya Sağlık Örgütü’nün yönergelerine uyarak doğru adımları atarsa özellikle de başkent Yeni Delhi’de insanların ömürleri 12 yıl artış gösterecek. Bu rakam ise Hindistan’ın dünyaya verdiği zararı gözler önüne seriyor.

hava2.jpg

Ayrıca Kaliforniya ve Kanada’da meydana gelen orman yangınları hava kirliliğinin artmasına neden oldu. Hükümet kaynaklarından alınan bilgiler kapsamında Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’nin hesapları sonucunda dünya genelinde 350 şehir yıl içinde minimum bir kez haziran aylarında New York’u çevreleyen tozlu havalara maruz kalıyor.

TEMİZ HAVA İÇİN MÜCADELE EDİLMELİ

Raporda çalışmalar yapan Chicago Üniversitesi Ekonomi Profesörü Micheal Greenstone, konuya ilişkin olarak, “Hava kirliliğine ilişkin iyileştireler genellikle insanların talepleri doğrultusunda gerçekleşiyor” diyor.

Buna bir örnek verecek olursak oldukça kirli bir havaya sahip olan Çin’in hava kalitesi, orada yaşayan halkın tepkileri sonrasında iyileşmeye başladı. Halk, hükümetin verileri paylaşmasının ardından bu konuya ilişkin iyileştirmelerin yapılması için mücadele etti. Şu an ise git gide hava kalitesi artan ülkeler arasına girdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN