O ülkede dışarı bile çıkılamıyor: 112 kişi öldü! Bu hafta Türkiye'ye geliyor, uzmanlar uyardı

O ülkede dışarı bile çıkılamıyor: 112 kişi öldü! Bu hafta Türkiye'ye geliyor, uzmanlar uyardı

Son haftalarda etkili olan sıcak hava dalgası nedeniyle bir ülkede 112 kişi hayatını kaybetti. Uzmanlar, temmuz ayının ikinci yarısında sıcak hava dalgasının Türkiye'ye geleceğini ve tarihin en yüksek sıcaklık rekorunun kırılacağını açıkladı. Kalp ve tansiyon hastalarının dışarı çıkmaması uyarısı yapıldı. İşte detaylar...

Meksika'nın kuzeybatısı ve güneydoğusundaki rekor sıcaklıklar nedeniyle can kayıpları hızla artıyor. En çok kaybın yaşandığı eyaletlerden Nuevo Leon'da 64, Tamaulipas'ta 19, Veracruz'da 15 ve Tabasco'da ise 14 kişi yaşamını yitirdi.

Sağlık Bakanlığı açıklamada, ölenlerin yaş aralığının 45 ila 64 olduğu ve 112 kişiden 104'ünün sıcak çarpmasına bağlı olarak yaşamını yitirdiği bildirildi.

TÜM ÜLKEYE 'DIŞARI ÇIKMAYIN' UYARISI YAPILDI

Ulusal Meteoroloji Servisi (SMN) 20 Haziran 2023 tarihindeki açıklamasında, ülke geneli sıcak hava dalgasının 10 ila 15 gün daha sürmesinin beklendiğini duyurmuş, kronik hastaların zorunlu olmadıkça belirli saatlerde dışarı çıkmaması tavsiyesinde bulunmuştu.

Sıcaklığın 40 dereceyi aştığı Meksika'da, 'son yılların en bunaltıcı günlerinin yaşandığı' bilgisi paylaşılmıştı.

TÜRKİYE'DE SICAKLIK REKORU BEKLENİYOR

Türkiye'de 2021 Temmuz ayında Cizre'de termometrelere yansıyan 49,1 derecelik sıcaklık, ülkemizde şimdiye kadar ölçülen en yüksek sıcaklık olarak kaydedilmişti. Uzmanlar, 2023 Temmuz ayında beklenen sıcak hava dalgasının bu rekoru kırmasının çok yüksek ihtimal olduğunu aktardı.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi, İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Daha önce 2000'li yıllarda sıcaklık rekorunun kırıldığını söyleyen Prof. Dr. Doğan Yaşar, "İzmir'de sıcaklık rekoru 9 Temmuz 2000'de kırıldı. 23 yıl önce kırılan rekorda sıcaklık 42.6 dereceye ulaşmıştı. Daha sonra sıcaklık 2017'de 40 dereceyi geçmişti. 2 Temmuz 2017 yılından sonra biz hiç temmuz ayında 40 dereceyi görmedik. İlk kez bu cuma 40-41 dereceleri göreceğiz. Belki de yeni rekor kırılacak" dedi.

Nisan, mayıs ve haziran aylarının bölge şartlarına göre 'serin' geçtiğini anlatan Yaşar, şunları söyledi:

"Havanın ısınması ve sıcaklığın artması bu kadar anormal değil. Olması gerekiyor. Bu sıcaklık tarım ürünleri açısından çok önemli. Özellikle pamukçular bekliyor. Korkulacak bir şey yok ancak işi olmayan perşembe gününden itibaren dışarı çıkmamaya özen göstersin."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN