Ocakta her şey sil baştan! Milyonlarca çalışanın kıdem tazminatına memur maaşı ayarı

Ocakta her şey sil baştan! Milyonlarca çalışanın kıdem tazminatına memur maaşı ayarı

Merkez Bankası tarafından geçtiğimiz gün paylaşılan Temmuz - Aralık ayı enflasyon tahminine göre yüzde 43 olarak açıkladı. Enflasyon oranlarına göre memur zammı ve daha birçok ödeme için zamlar belirlenecekken gözler kıdem tazminatına dikildi. Tahminlere göre kıdem tazminatındaki artış paylaşıldı. İşte tüm detaylar...

Ülkemizde yer alan milyonlarca memur emeklisi ve memur hakkında gelişmeler yaşanmaya devam ediliyor. 2024 - 2025 yılları için mali sosyal haklarına dair detaylar paylaşıldı. Son zamanların gündeminde yer alan zam oranlarına Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, kararını paylaştı.

2024 - 2025 ZAM ORANLARI

2024 yılı için ilk 6 ay yüzde 15, ikinci 6 ay için yüzde 10, 2025 yılının ilk altı ayı için yüzde 6, ikinci 6 ayı için yüzde 5 oranında genel zam kararına varıldı. Paylaşılan zam oranlarıyla birlikte memur maaşı 65 yaş aylığı, engelli aylığı ve evde bakım maaşlarına da etkide bulunacak.

Toplu sözleşmede yapılan anlaşmada 2024 yılının ilk yarısındaki yüzde 15 zam üzerine enflasyon farkı da dahil edilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı hesaplamalarına göre 6 aylık enflasyon beklentisinin en az yüzde 43 olması bekleniyor.

para-tl-12-ccys-cover.jpg

YÜZDE 43 ZAM BEKLENTİSİ

Zam oranının belirlenmesiyle birlikte kıdem tazminatında da yükselişler görülecek. Milyonlarca çalışan, memur ve memur emeklilerin iki yıllık zam oranı belirlenirken kıdem tazminatında da yükseliş bekleniyor. Merkez Bankası tarafından yıl sonu enflasyon öngörülerine göre enflasyonun yüzde 59 olması durumunda memur maaş katsayısı artışı yüzde 43 olarak hesaplanacak.

Yüzde 43 baz alındığında ise kıdem tazminatı tavanı 23 bin 490 TL'den 33 bin 590 TL'ye yükseliş gösterecek. Zamlara göre evde bakım maaşı 7 bin 290 TL, 65 yaş aylığı ise 3 bin 360 TL'ye kadar yükseliş sağlayacak.

basliksiz-12-twib-cover.webp

KIDEM TAZMİNATI TAVANI

Hak sahibi olan vatandaşlara yapılan ödemelerdeki üst sınıra "Kıdem tazminatı tavanı" ifadesi kullanılıyor. Kıdem tazminatı tavanı ocak ve temmuz aylarında zamlanıyor. Emekli olmak isteyenlerin ve çalışanların alacağı en yüksek kıdem tazminatı belirlenen tavana göre hesaplanıyor.

Tavanın artması sonucunda çalışanların kıdem tazminatı da yükseliyor. Hak sahibi olan çalışanların her 1 yıl için 30 günlük brüt ücret kadar, bir yıllık kıdemi olan ise aylık brüt ücreti tutarında tazminat hakkınsa sahip oluyor. Brüt ücretin hesaplanmasında yardım ve primleri de kapsıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN