Cinsiyetler arası ücret farkında Güney Kore zirvede

Cinsiyetler arası ücret farkında Güney Kore zirvede

OECD’nin 2024 raporuna göre, cinsiyetler arası ücret farkı en yüksek ülke yüzde 29,3 ile Güney Kore oldu. Japonya, Estonya ve İsrail yüksek fark oranlarıyla öne çıktı. En düşük fark Belçika’da yüzde 0,9 olarak kaydedildi. Türkiye’de kadınlar erkeklerden yüzde 10 daha az gelir elde etti ve bu oran OECD ortalaması olan yüzde 11,3’ün altında kaldı.

BERFU KARGI

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 2024 yılına ait cinsiyetler arası ücret farkı verilerini açıkladı. Raporda, OECD ülkeleri arasında erkek ve kadın çalışanlar arasındaki maaş farkının en yüksek olduğu ülke Güney Kore olarak kaydedildi.

Kadınların erkeklere kıyasla daha az kazandığı ülkeler listesinde Kore’yi Japonya, Estonya ve İsrail takip etti. Cinsiyetler arası ücret farkının en düşük olduğu ülkeler arasında ise Belçika, Kolombiya ve İtalya yer aldı. Türkiye, OECD ortalamasının biraz altında kaldı.

GÜNEY KORE’DE ÜCRET FARKI YÜZDE 29,3 SEVİYESİNDE

OECD’nin tam zamanlı çalışanlar üzerinden hesapladığı verilere göre, Güney Kore'de erkek çalışanların ortalama kazancı, kadın çalışanların kazancından yüzde 29,3 daha fazla çıktı. Bu oran, Güney Kore’yi OECD ülkeleri içinde en büyük cinsiyetler arası ücret farkına sahip ülke yaptı. Kore’nin ardından Japonya'da yüzde 22,0, Estonya'da yüzde 21,4 ve İsrail'de yüzde 20,8 oranında bir fark belirlendi.

Cinsiyetler arası ücret farkının yüksek olduğu ülkeler arasında ABD, Kanada, Finlandiya ve Almanya da bulunuyor. ABD'de kadınların kazancı, erkek çalışanların maaşlarından yüzde 16,4 daha düşük seviyede kalırken, Kanada’da bu oran yüzde 16,1, Almanya’da yüzde 14,2 olarak ölçüldü. Birleşik Krallık'ta ise kadın çalışanların erkek meslektaşlarına kıyasla yüzde 13,3 daha az kazandığı görüldü.

g4sd4g4sdg.jpg

TÜRKİYE OECD ORTALAMASININ ALTINDA

Raporda, Türkiye’de kadın çalışanların erkeklere kıyasla yüzde 10,0 daha az kazandığı bilgisi paylaşıldı. Bu oran, OECD ortalaması olan yüzde 11,3 seviyesinin biraz altında yer aldı. Türkiye, bu oranla, Almanya, İngiltere, Kanada gibi ülkelerdeki cinsiyetler arası ücret farkından daha iyi bir konumda bulunsa da, kadın ve erkek çalışanlar arasındaki gelir eşitsizliğinin devam ettiğini ortaya koydu.

Türkiye’ye yakın seviyelerde yer alan ülkelerden bazıları şöyle: Portekiz’de yüzde 10,1, Polonya’da yüzde 10,9, Slovenya’da yüzde 9,2 ve Yunanistan’da yüzde 9,7 seviyelerinde cinsiyetler arası ücret farkı ölçüldü.

BELÇİKA, KOLOMBİYA VE İTALYA EŞİTSİZLİĞİN EN AZ OLDUĞU ÜLKELER

Öte yandan, kadın ve erkek çalışanlar arasındaki maaş farkının en düşük olduğu ülkeler arasında Belçika, Kolombiya ve İtalya yer aldı. Belçika'da kadınların kazancı erkeklerinkinden yalnızca yüzde 0,9 daha düşük ölçülürken, Kolombiya'da bu oran yüzde 1,9, İtalya'da ise yüzde 4,1 seviyesinde hesaplandı. Bu ülkeler, cinsiyet eşitliği konusunda en iyi performans gösterenler arasında sıralandı.

Cinsiyetler arası ücret farkının düşük olduğu diğer ülkeler arasında Norveç yüzde 4,5, Danimarka yüzde 5,8 ve Fransa yüzde 5,3 seviyesinde yer aldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN