OHAL'de seçim olur mu?

OHAL'de seçim olur mu?

15 Temmuz sonrası başlatılan OHAL uygulamalarının yeniden uzatılmasını içeren tasarı Meclis’e geldi. İhanetin sorumlularına hesap sormak amacıyla hayata geçirilen düzenlemenin zaman içinde amacından saptırıldığına yönelik eleştiriler teklifi tartışmalı hale getirdi. Sandığı işaret eden muhalefet sert tepki gösterdi: Anayasa dışı örtülü OHAL’i sürdürecek nasıl bir tehlike var? Hükümetin amacı seçime bu koşullarda gitmek.

AK Parti, geçen cuma günü 25 maddelik torba yasa teklifini TBMM’ye sundu. OHAL tedbirlerinden bazılarının uygulama süresinin üç yıl uzatılmasını da içeren maddelerin yer aldığı tasarının görüşmeleri Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başladı. OHAL uygulamalarının süresinin 31 Temmuz’da biteceğine işaret eden CHP’li Süleyman Bülbül, gözaltı sürelerinin uzatılması, kayyum ataması ve ihraçların devam ettirileceğini söyledi.

‘TERÖRLE MÜCADELE GEREKÇESİ HAMASET SİYASETİNİ

Kamuoyunda tartışma konusu olan uygulamaların anayasaya aykırı olduğunu kaydeden CHP’li İbrahim Kaboğlu “Anayasa dışı bir örtülü OHAL var. ‘Terörle mücadelenin etkin sürdürülmesi’ gerekçesi hamaset siyasetinin önüne geçemiyor” dedi. Komisyonun İYİ Partili üyesi Durmuş Yılmaz da “Seçime OHAL ile mi gireceğiz?” sorusunu yöneltirken CHP’li Toprak “Erdoğan seçimleri OHAL koşullarında yapmak istiyor” tepkisini gösterdi.

birincisayfa.jpg

AK Partinin, TBMM Başkanlığı’na 15 Temmuz askeri darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamalarının uzatılmasına ilişkin sunduğu teklifin görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başladı.

OHAL’in 3 yıl daha uzatılmasına dair torba yasa teklifine muhalefetten sert tepki geldi. İktidarın siyasi fırsatçılık tavrı sergilediğini savunan CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak “2023 yılına kadar aynı yetkileri kullanmak isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, zamanında yapılacağını ifade ettiği seçimleri OHAL koşullarında, baskı, sindirme, kitlesel gözaltı ve tutuklama tehditleriyle yapmak istiyor” iddiasında bulundu.

‘SANDIK KORKUSUNUN MAKYAJLANMIŞ HALİ’

Çıkarılan torba yasasını için “İktidarın kaybetme endişesinin somut dışavurumudur” diyen Toprak iddialarını şu şekilde sürdürdü: Bu yasa, demokrasi ve sandık korkusunun OHAL ile makyajlanmış, torba halidir. Getirilen bu düzenleme tamamıyla toplumsal baskıları artırma, insanları terör örgütüyle ‘iltisaklı’ iddiasıyla yaftalayıp işini aşını elinden almakla tehdit ederek, şantaj uygulayarak sindirme amaçlıdır. Beş yıldır bu yetkileri sınırsızca kullanan iktidarın FETÖ ile mücadele ya da terörle mücadele gerekçesi bir bahaneden ibarettir.”

‘FETÖ İLE MÜCADELE’ GEREKÇESİ BAHANEDİR’

Getirilmek istenen uygulamanın insanları sindirme amaçlı olduğunu iddia eden CHP’li Toprak “ Bir hafta önce Yargı Reformu ambalajına sarılı yasa değişikliklerini Meclis’e getirip ABD ve AB’ye mesaj vererek şirin görünmeye çalışan iktidar, demokratik ve yasal hak ve talepleri kısıtlayan bu torba teklifle gerçek zihniyetini, demokrasiye bakışı açısını ortaya koydu.

Getirilen bu düzenleme tamamıyla toplumsal baskıları artırma, insanları terör örgütüyle ‘iltisaklı’ iddiasıyla yaftalayıp işini aşını elinden almakla tehdit ederek, şantaj uygulayarak sindirme amaçlıdır. Beş yıldır bu yetkileri sınırsızca kullanan iktidarın FETÖ ile mücadele ya da terörle mücadele gerekçesi bir bahaneden ibarettir” ifadesini kullandı.

‘BU BİR HUKUK REJİMİ DEĞİŞİKLİĞİDİR’

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu ise “Bu bir hukuk rejimi değişikliğidir. Olağan hukuk düzeninde mi olağanüstü hukuk düzeninde mi yönetileceğiz? Yasa yoluyla Anayasa dışı, örtülü OHAL’in üç yıl daha uzatılması önerilmektedir. Ortak ifade ise ‘terörle mücadelenin etkin şekilde sürdürülmesi.’ Böyle bir gerekçe, hamaset siyasetinin önüne geçemiyor” tepkisini dile getirdi.

‘BU DÜZENLEMELER HUKUKSUZ’

OHAL tedbirleri ilgili düzenlemeyi eleştiren İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz da “Bu yasanın omurgasını, üç madde oluşturuyor. Bu düzenlemeler hukuksuzluk, insan haklarına saygısızlık. Bu bir an önce bitirilmeli ve normalleşme olmalı. Bu yasayla öngörülen süre üç yıl. Buna niye gerekçe var. 2023’te seçime gireceğiz. OHAL ile mi gireceğiz? Bu seçimleri nasıl yapacağız?” diyerek tepkisini dile getirdi. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da “Şu an bir OHAL rejiminde yaşıyoruz. Demokrasi krizi, ekonomik kriz yaratmıştır. OHAL’in üç yıl daha sürmesi demek bu ülkede kaosun üç yıl daha sürmesi demektir. Demokrasi krizi sürdüğü sürece kimse iflah olmaz, iktidarda iflah olmaz” şeklinde konuştu.

MESLEKTEN İHRAÇLARA 'DEVAM' PAKETİ

AK Parti tarafından geçtiğimiz cuma günü Meclise sunulan ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmelerine başlanan torba teklifte, 15 Temmuz askeri darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL tedbirlerinden bazılarında tamamlanan uygulama süresinin uzatılması öngörüldü.

OHAL döneminde uygulanan, OHAL’in tamamlamasının ardından çıkarılan torba yasayla uygulama süresi üç yıl süreyle uzatılan; gözaltı sürelerinin 12 güne çıkarılması, kamu görevlilerinin görevden uzaklaştırılması-ihracı, mesleğe ilişkin unvanların kullanılmaması, savcılık ve adli makamların istisnai yetkilerinin uzatılması, TMSF’nin şirketlere kayyım olarak atanması gibi bazı uygulamaların 3 yıl daha uzatılması amaçlanıyor.

Yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara getirilen cezanın yürürlük tarihinin de 1 Ocak 2022’ye ertelenmesi öngörülüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN