Okul ömür uzatıyor

Okul ömür uzatıyor

Araştırmaya göre, okulda veya üniversitede geçirilen her yıl ortalama yaşam süresini uzatıyor. Veriler üzerinde yapılan analize göre, herhangi bir noktada okula gitmemek, yetişkin sağlığı için her gün beş veya daha fazla alkollü içki tüketmek veya on yıl boyunca her gün 10 sigara içmek kadar kötü etki yapıyor.

Eğitim ile uzun ömürlülük arasında doğrudan bağlantı kuran ilk sistematik çalışmaya göre, okulda veya üniversitede geçirilen her yıl yaşam beklentimizi artırırken, okula gitmemek sigara içmek veya aşırı alkol almak kadar öldürücü olabilir. İngiltere ve ABD gibi sanayileşmiş ülkelerin yanı sıra Çin ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerden elde edilen verilere dayanan inceleme, bir yetişkinin ölüm riskinin tam zamanlı eğitimde geçen her yıl için yüzde 2 azaldığını ortaya koydu.

The Lancet Public Health dergisinde yayınlanan hakemli analize göre, ilk, orta ve yüksek öğrenimi tamamlamak, ömür boyu sağlıklı beslenmeye eşdeğer ve örgün eğitimi olmayanlara kıyasla ölüm riskini yüzde 34 oranında azaltmaktadır. Diğer uçta, herhangi bir noktada okula gitmemek, yetişkin sağlığı için her gün beş veya daha fazla alkollü içki tüketmek veya on yıl boyunca her gün 10 sigara içmek kadar kötü. Eğitimin ortalama yaşam süresi üzerindeki faydaları uzun zamandır bilinmekle birlikte, Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (NTNU) ve Seattle’daki Washington Üniversitesi’nden akademisyenlerin yaptığı inceleme, eğitim süresini ve bunun ölüm oranını azaltma ile bağlantısını hesaplayan ilk çalışma olma özelliğini taşıyor.

University College London’da tıbbi istatistik profesörü ve eğitim ile sağlık arasındaki bağlantılar konusunda uzman olan ancak araştırmada yer almayan Neil Davies, araştırmayı “etkileyici bir çalışma” olarak nitelendirdi. Davies, okula devamsızlık oranlarının artmasının çocukların gelecekte sağlık açısından elde edecekleri faydalardan mahrum kalmalarına da yol açabileceğini vurguladı. Çalışmanın yazarlarından NTNU’dan Dr. Terje Andreas Eikemo, “Eğitim, sadece sağlığa sağladığı faydalar açısından değil, kendi başına da önemlidir, ancak şimdi bu faydanın büyüklüğünü ölçebilmek önemli bir gelişmedir” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN