On binlerce çiftçiye kötü haber, TMO'nun borcu dudak uçuklattı: Ödemelerin gecikme nedeni Sayıştay raporunda

On binlerce çiftçiye kötü haber, TMO'nun borcu dudak uçuklattı: Ödemelerin gecikme nedeni Sayıştay raporunda

Ödemeler gecikince çiftçiler de nedenini merak etti. On binlerce çiftçiye kötü haber verildi. TMO’nun borçları ise herkesin dudağını uçuklattı. Sayıştay raporu tüm gerçekleri gözler önüne serdi. İşte on binlerce çiftçiyi üzen haberin detayları…

HİLAL NAS

Çiftçilere TMO tarafından yapılan ödemelerin gecikmesi de çiftçileri meraklandırdı. Kurum tarafından çiftçilerin giderlerinin sağlanması amacıyla yapılan ödemelerin gecikme nedenini Sayıştay raporları gözler önüne serdi. Son 3 yıl içerisinde TMO borçları 20 kat artarken ortaya çıkan rakamlarda dudak uçuklattı. İşte on binlerce çiftçiyi üzen haberin detayları…

tmo-1.jpg

3 YILDA 20 KAT ARTTI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) borç batağında olduğunu ve bu durumun çiftçilere olumsuz yansıdığını belirtti. Sayıştay raporlarına yansıyan bilgilere göre, TMO'nun mali borçları son üç yılda yaklaşık 20 kat artarak 39.690.070.522 TL'ye ulaştı.

TMO'nun ürün alım bedellerini ödemekte gecikmesinin ana nedeni olarak finansman ihtiyacının artması gösteriliyor. Kurumun finansman giderleri de son üç yılda 43 kat artarak 3.328.349.679 TL oldu. Ürün alım faaliyetlerindeki artış, öz kaynakların yetersizliği ve sermaye artışının geç gerçekleşmesi nedeniyle, TMO'nun finansman ihtiyacı banka kredileri yoluyla karşılanmış durumda.

ciftci.jpg

SAYIŞTAY RAPORLARI AÇIKLADI

Bu durum, Sayıştay raporlarına göre, özellikle kısa vadeli kredilerden oluşan ve yüksek faiz oranlarına sahip kredilerle ilgili ciddi bir mali yük oluşturmuş. Son beş yıl boyunca TMO'nun ödediği faiz gideri 4.066.410.410 TL'ye ulaştı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TMO'nun yanlış yönetim sonucu borç içinde bir kurum haline geldiğini ve bu durumun çiftçilere olumsuz yansıdığını ifade etti. Gürer, kurumun ithal ürünle dolu depoları ve ödeme sürecinde yaşanan gecikmeler nedeniyle çiftçilerin mağdur olduğunu belirtti.

Gürer, TMO'nun sorunlarının bir an önce çözülmesi gerektiğini ve üreticilere alım ödemelerinin belirlenen süre içerisinde yapılması gerektiğini vurgulayarak, TMO'nun yerli üretici yanında duracak bir noktaya getirilmesi gerektiğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN