Ons altından on kat daha değerli! Herkes o taşın peşine düştü… Çok kıymetli! Ne elmas ne mücevher

Ons altından on kat daha değerli! Herkes o taşın peşine düştü… Çok kıymetli! Ne elmas ne mücevher

Ne elmastan, ne de altından değerli! Ons altından ise on kat daha değerli... Fiyatı dudak uçuklatıyor! Herkes onu elde etmek istiyor. Dünyanın en kıymetlisi... İşte o çok şeyin fiyatı...

Ne elmasın ne de altının değeriyle kıyaslanabilecek kadar nadir ve kıymetli bir madde var! Ons altın fiyatının on katına denk gelen bu özel madde, fiyatıyla dudak uçuklatıyor. Dünya genelinde birçok kişi, eşsiz değerine sahip olmanın peşinde.

FİYATI DUDAK UÇUKLATAN MADEN

Dünya'nın en değerli madenleri arasında lider konumda bulunan rodyum, altının on katı değerinde olmasıyla dikkat çeker. Altın fiyatlarının bin doların üzerine çıkması altının değerini vurgulasa da rodyum, bu konuda tahtını bırakmamaktadır.

Günümüzde ons başına 10 bin doların üzerinde fiyatla en pahalı maden olan rodyumun bu değerini neye borçlu olduğunu merak ediyor olabilirsiniz.

RODYUM MADENİNİN ÖZELLİKLERİ NEDİR?

149759fa18824984.jpg

Rodyum madeninin özelliklerine yakından bakıldığında oksijenle hızla reaksiyona girmemesi, onu asil bir metal haline getirir ve aynı zamanda korozyona ve oksidasyona karşı son derece dayanıklı mükemmel bir katalizör olduğunu gösterir. Yüksek sertliği ve 1.964 santigrat derece (3.567 Fahrenheit derece) erime noktası, rodyumu platin, paladyum, osmiyum, iridyum ve rutenyum gibi platin grubu metallerin elit listesine sokar.

Ayrıca, 600 santigrat dereceye (1,112 Fahrenheit derece) kadar olan su ve hava sıcaklıklarına dayanabilme özelliği ve çoğu asitte çözünmezliği, rodyumu arabalarda, uçaklarda, elektrik kontaklarında ve yüksek sıcaklık termokupl ve direnç tellerinde kullanım için son derece uygun hale getirir.

DÜNYADA 0,000037 ORANINDA BULUNUYOR

425616.jpg

Rodyum madeni oldukça nadir bir madde olarak kabul edilir ve dünya kabuğunda milyonlarca parçada yalnızca 0,000037 oranında bulunur. Bu nadirlik, rodyumu altından daha az bulunan bir değer katar. Genellikle Güney Afrika ve Rusya gibi bölgelerde çıkarılan rodyum, genellikle bakır ve nikel cevherlerinin rafinasyon süreçlerinde yan ürün olarak ortaya çıkar. Bu maden, yüzde 0,1'e kadar değerli metal içeren cevherlerden elde edilir.

RODYUMUN OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEKİ YERİ

f-oto-987175817186.jpg​​​​​​​

Rodyum, 1803 yılında İngiliz kimyager William Hyde Wollaston tarafından Güney Amerika'daki bir platin cevherinden izole edilerek keşfedildi. Metalin adı, Yunanca "rhodon" yani gül anlamına gelen kelimeyle ilişkilendirildi. Bu ad, metalin yansıtıcı gümüş-beyaz parlaklığına atıfta bulunurken, metalin tuzlarının kırmızı renklerine de gönderme yapar.

Nadir ve estetik özellikleriyle dikkat çekse de, 2019 istatistikleri rodyum talebinin neredeyse yüzde 90'ının, otomotiv sektöründeki katalitik konvertör üretiminden geldiğini gösteriyor. Bu alanda kullanılan katalizörlerde rodyum, zararlı emisyonları azaltmaya yardımcı olur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN