'Ortak aday' imzası

'Ortak aday' imzası

‘Masada kriz’ söylentilerinin yayıldığı bir dönemde ikinci tur görüşmelerini başlatan muhalefet liderlerinden “Altılı Masa uyum ve kararlılık içinde hedefine yürüyor” mesajı geldi. Toplantı sonrası paylaşılan altı imzalı açıklamada “Göstereceğimiz ortak aday Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı olacak” denildi.

Altı partinin genel başkanı Kılıçdaroğlu'nun ev sahipliğinde bir araya geldi. İkinci tur görüşmelerin ilk toplantısı 4.5 saat sürdü. Zirvenin sonunda yapılan yazılı açıklamada 'Bu yeni bir başlangıç ve yeni bir inşa' denildi.

"GEÇİŞİN YOL HARİTASI EN KISA SÜREDE TAMAMLANARAK HALKA DUYURULACAK"

Muhalefet liderleri altılı masanın ikinci tur görüşmeleri kapsamında bir araya geldi. Genel başkanların imzasıyla duyurulan açıklamada ‘ortak yaklaşım’ vurgusu yapıldı. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e geçiş kararlılığı vurgulanarak yol haritasının en kısa sürede tamamlanarak ilan edileceği belirtildi. Türkiye’nin önemli temel politika alanlarına dönük dokuz başlıkta çalışma grupları kurulacağı kaydedildi.

"KEYFİ SİSTEMİN 85 MİLYONU UÇURUMA SÜRÜKLEMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ"

Ortak açıklamada mevcut yapıya eleştiriler yöneltilerek ‘Keyfi sistemin Türkiye’yi bir şahıs devletine dönüştürmesine ve 85 milyonu uçuruma sürüklemesine izin vermeyeceğiz’ denildi. ‘Masada kriz’ tartışmalarına dayanak yapılan aday başlığı da öne çıktı. Bu konuda uzlaşma mesajı verildi. ‘Göstereceğimiz ortak aday Türkiye’nin 13’üncü cumhurbaşkanı olacak. Türkiye rahat bir nefes alacak’ ifadesi kullanıldı.

0310krt01a-tum.jpg

YENİ BİR TÜRKİYE İNŞA EDECEĞİZ

Altılı masa ikinci tur görüşmeler kapsamında Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğinde bir araya geldi. 4.5 saatlik zirvenin ardından yapılan yazılı açıklamada ‘ortak aday’ vurgusu öne çıktı. Geçiş sürecinin yol haritasının en kısa sürede duyurulacağı belirtildi. ‘Keyfi sistemin 85 milyonu uçuruma sürüklemesine asla izin vermeyeceğiz” mesajının altı çizildi.

Millet İttifakı’nı oluşturan Altılı Masa’nın, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem vaadiyle 13 Şubat 2022 tarihinde başlattığı görüşmelerin ilk tur çalışmaları Saadet Partisi ev sahipliğinde 21 Ağustos 2022 tarihinde tamamlanmıştı. CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’nin oluşturduğu Altılı Masa’nın ikinci tur görüşmelerine başlandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ev sahipliğinde yapılan ilk görüşme saat 14.11’de başladı. Kılıçdaroğlu’nun Genel Merkez’deki makam odasında yapılan toplantı saat 18.34’te sona erdi. Görüşmenin ardından altı liderin de imzasını olduğu ortak yazılı açıklama yapıldı. Ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Toplantılarımız, kamuoyu ile paylaştığımız temel ilkeler ve hedefler doğrultusunda kararlılıkla devam etmektedir. Gerçekleştirdiğimiz ilk altı toplantıda siyasi tarihimizde ender görülen bir işbirliği anlayışı içinde önemli mesafeler aldık. Bizler, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni’ni hazırlayan altı siyasi parti olarak, Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırmak, adaleti tesis etmek, farklılıklarımızı zenginlik kabul ederek bir arada özgürce yaşamak, toplumsal huzuru ve barışı sağlamak, tüm vatandaşların insan onuruna yaraşır bir hayat sürmesini güvence altına almak, çoğulcu, demokratik bir Türkiye inşa etmek ve gelecek nesillere bu değerleri emanet etmek için bir aradayız. Altılı Masa olarak kurduğumuz Geçiş Süreci Yol Haritası Komisyonu, Anayasal ve Yasal Reform Komisyonu, Kurumsal Reform Komisyonu, Seçim Güvenliği Komisyonu ve İletişim Komisyonu yarının Türkiye’sini inşa için çalışmalarını hız kesmeden sürdürmektedir. Liderler buluşmalarının ikinci turunun ilk toplantısında yaklaşan seçim takviminin ve artan toplumsal beklentinin bilincinde olarak iki temel konuyu ele aldık.

‘TEMEL POLİTİKALAR İÇİN ORTAK ÇALIŞMA GRUBU’

Birincisi, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Süreci Yol Haritası konusunda yapılan çalışmaları değerlendirdik ve bu konudaki çalışmaları en kısa sürede tamamlayarak kamuoyunun bilgisine sunma kararı aldık. İkincisi, ülkemizin önemli temel politika alanları için ortak bir çalışma grubu kurulmasına, halkımızın menfaatleri doğrultusunda ortak politikalar belirlenmesine ve bu politikaların ortak taahhütlerimiz olarak kamuoyuna ilan edilmesine karar verdik. Bu temel politika alanlarını da; Hukuk, adalet ve yargı, Kamu yönetimi, Şeffaflık, denetim ve yolsuzlukla mücadele, Ekonomi, finans ve istihdam, Sektörel ve bölgesel konular, Bilim ve teknoloji, Eğitim ve öğretim, Sosyal politikalar, Dış politika, güvenlik, savunma olarak belirledik.

‘ADALETSİZ DÜZENE BİRLİKTE SON VERECEĞİZ’

Liderlerin ikinci tur sonrası yaptığı ortak açıklama metninde hükümetin politikalarına dönük eleştirilere yer verildi. “Halkın gerçeklerinden tamamen kopmuş siyasi iktidar, çarpıtma ve algıyla gerçeklerin üzerini örtebileceğini sanan beyhude bir çaba içerisindedir” denildi. Açıklama şöyle devam etti: İktidarın yarattığı yozlaşma öyle bir boyuta ulaşmıştır ki, borsa manipülasyonlarıyla bir avuç yandaşın zengin edilerek küçük yatırımcının yok edilmesi dahi bu dönemde yaşanmıştır. Tüyü bitmemiş yetimin hakkıyla hem de kamu bankaları üzerinden borsa manipülatörleri kurtarılmaya çalışılmıştır. Gençlerimiz daha iyi yaşam koşulları ve özgürlük için başka ülkelere giderken, kamuda dört beş maaş alanlar lüks ve şatafat içinde yaşamlarını sürdürmekte; ülkeyi yönetenler zenginleşirken geniş halk kitleleri fakirleşmektedir. Milletimiz müsterih olsun. Toplumsal, siyasal ve ekonomik sorunları her geçen gün ağırlaştıran Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin, keyfilikle ve kural tanımazlıkla, Türkiye Cumhuriyeti’ni bir şahıs devletine dönüştürmesine ve 85 milyonu uçuruma sürüklemesine asla izin vermeyeceğiz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN