Örtü altından çıkıp yok satıyor! Ne ilaç istiyor ne de gübre! Dubai, Irak, Rusya kapışıyor! Üretimi kolay kilosu 80 TL

Örtü altından çıkıp yok satıyor! Ne ilaç istiyor ne de gübre! Dubai, Irak, Rusya kapışıyor! Üretimi kolay kilosu 80 TL

Tarım cenneti Türkiye sebze meyve yetiştiriciliğinde de ön plana çıkmaya devam ediyor. Türkiye'deki en önemli yaş sebze meyve üretim yeri olan Mersin'de örtü altında yetiştiriliyor adeta yok satıyor. Kilosu 80 TL olsa da müptelası kapış kapış götürüyor. Tüketici mutlu hem de üretici.

Mersin'de örtü altında yetiştirilen ve üreticinin yüzünü güldüren karadut hasadı hız kesmeden devam ediyor. Hem Türkiye'den hem de yurt dışından talebi bitmeyen karadutun kilosu ise 80 TL'den satılıyor.

MERSİN'DEN ÇIKIYOR TÜM DÜNYA BUNU ARIYOR

Türkiye'de yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip olan Mersin, Karadut üretiminde de ön plana çıkıyor. Narenciye sezonunun sonuna doğru gelirken kentte örtü altında yetiştirilen ürünlerde hasat süreci başladı. Örtü altında erik, kayısı ve üzüm gibi ürünler yetiştirilirken son yıllarda hem yurt içinde hem de yurt dışından bolca talep gören karadutta seraları süslüyor.

mersin-karadut-1.jpg

DÖNÜM BAŞINA 4 TON ÜRÜN VERİYOR

Son yıllarda örtü altında üretimi yapılan karadutun dönüm başına 3-4 ton ürün verdiğini belirten üretici kilogram fiyatının da ₺80'den satıldığını aktarıyor. İlaç istemediği için masrafı bulunmayan karadutun zahmetinin az olması da üreticinin yüzünü güldürüyor. Mersin'in Erdemli ilçesinde kurulan Karadut seralarında başlayan hasat Mayıs sonuna kadar devam edecek.

Mersin'i Erdemli ilçesine daha önce kurmuş olduğu serada domates üretimi yapan Ziraat Mühendisi Emine Yaman Kulu, "Domates üretiminin maliyeti nedeniyle ekonomik güç istediği için arayış içine çıktık. Karadutu bulduk. Seramıza dönüm başı 60 fidan diktik. Şu anda fidanlarımız 2 yaşına geldi. Başlayan hasadımız Mayıs sonuna kadar devam edecek. Üretimi hem üretici hem de toplayan işçilerimiz için kolay.” şeklinde konuştu.

mersin-karadut.jpg

Herhangi bir zararlı bulunmadığı için ilaç kullanmadıklarının altını çizen Kulu, karadutun yalnızca besleme suyu sever bir ürün olduğunu belirtti. Dönüm başına 2,5 ton beklentisi olduğunu belirten Kulu ileriki yıllarda tonajda artış görüldüğünün de altını çizdi. Dönüm başına 4 tona kadar ürün alabileceklerini ifade eden Emine Kulu, kilogram fiyatını şimdilerde 80 TL olduğunun altını çizdi.

ANTALYA, İZMİR, İSTANBUL’DAN TALEP YAĞIYOR

Karaduta ilginin yoğun olduğunu belirten Yaman, Kulu’da ciddi bir talep artışı olduğunun altını çizerek "Antalya, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerimize gönderiyoruz. Yurtdışından Arap ülkeleri severek tüketiyor. Dubai'ye, Irak'a gidiyor, Rusya'ya gidiyor" dedi.

karadut-toplamak.jpg

Dut hasadı gerçekleştiren Aysel Kara ise daha önce bahçesine domates ektiğini Ancak biraz masraflı olması nedeniyle daha kolay üretim sağlayan karadutu tercih ettiğini belirtti. Domatese göre getirisinin de yüksek olduğunu belirten Kara, domates de 12 ay çalıştığını ifade etti. Karadut üretiminde toplama ve budama zamanı kapsamında 2-3 ay kadar iş olduğunu dile getiren Aysel Kara, “Çiftçinin yüzünü güldüren bir meyve her alanda kullanılıyor. Pekmezi, reçeli yapılıyor, meyve suyu yapılır pastalarda kullanılır" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN