Otomobil sahiplerini ilgilendiren haber! Ehliyeti olanlar 16.431 TL ödeyecek: Karar çıktı

Otomobil sahiplerini ilgilendiren haber! Ehliyeti olanlar 16.431 TL ödeyecek: Karar çıktı

Arabası olan vatandaşları ilgilendiren karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Zorunlu trafik sigortasına ilişkin yeni düzenlemeler yakından takip ediliyor. Hasarsızlık oranı %45'ten %50'ye yükseltilirken hasarsızlık basamak adedi ise 7'den 8'e çıktı. İşte yeni düzenleme hakkında merak edilen tüm detaylar…

Zorunlu Trafik Sigortası kapsamında yapılan yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. 15 Nisan 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak yönetmelik kapsamında aylık olarak ödenen trafik sigortası %2 artacak. hasarsızlık oranı ise %45'den 50'ye yükselirken hasarsızlık basamak adedi 7'den 8'e yükseldi. %100 elektrikli araçlarda ise %10 ekstra prim indirimi uygulanacak. Zorunlu Trafik Sigortası kapsamında açıklamalar Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Sigorta Komisyon Başkanı Turusan Bağcı’dan geldi. İşte yeni düzenleme hakkında merak edilen tüm detaylar…

%50 PRİM İNDİRİMİ UYGULANACAK

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Sigorta Komisyon Başkanı Turusan Bağcı, poliçe yapacak olan kişiler için önemli açıklamalarda bulundu. Trafik sigortası için primlerin devamlı değiştiğine değinen Bağcı, çok ciddi anlamda fiyatların yükseldiğini aktardı. Primlerin yükselirken aynı oranda hasarların da yükselmesine işaret eden Turusan Bağcı, Sigorta Emeklilik Düzenleme Denetleme Kurumu, köklü değişikliklere giderek sürücü davranışını değiştirmeye yönelik birçok uygulamayı gündeme alacağını söyledi.

arac-kullanmak.jpg

4 Nisan 2023 tarihi ile 1 Mayıs 2023 tarihinde yürürlüğe girecek yeni bir yönetmeliğin bulunduğunu belirten Bağcı, daha önce açıklanan yönetmeliğin 1 Mayıs 2023 tarihinde yürürlüğe kesin olarak geleceğini aktardı. Yönetmelik kapsamında 8. ve 0. basamakların öne çıktığını vurgulayan Bağcı, ilk kez sigorta poliçesi yaptıracak olanların 4. basamaktan sisteme dahil olduğunu söyledi. Bağcı, “Eğer kötü bir sürücü değilse bir sonraki yıl yüzde 10, sonraki yıl yüzde 22, sonraki yıl yüzde 42'ye kadar indirim alabiliyordu. Şimdi ise yeni bir basamak eklenerek artık sürücüler yüzde 50'ye kadar indirim alabilecek. Ama bunun bir şartı var en az 5 yıl 7.basamakta hiç hasar almadan araç kullanmış olması gerekiyor." sözlerini dile getirdi.

arac-vergi-hesaplama.jpg


İYİ KULLANAN DAHA DÜŞÜK ÖDEYECEK


Kazaya az karışan sürücülerin daha düşük miktarlarda prim ödemesi yapacağına değinen Bağcı, İstanbul'da yaşayan bir kişinin ilk kez araba alması durumunda 5.447 TL sigorta primi ödeyeceğini aktardı. Bu rakamın tavan prim olduğunu işaret eden Bağcı, iyi sürücülerin ilk yıl %10 indirim alacağını aktardı. Sonraki yıllarda %22 Daha sonra ise %42 oranında indirim yapılacağını söyleyen Bağcı, bu şekilde 7. basamağa kadar ilerleneceğini aktardı. Bağcı, iyi sürücülerin 8 basamağa geçmesi durumunda ise 2.738 TL prim ödemesi yapılacağını aktardı.

arac-satisi.jpg

KURALLARA UYMAYANLARIN BAŞI YANACAK


Kötü sürücülerin de rekor düzeyde prim ödeyeceğini vurgulayan Bağcı, kazaya karışan sürücülerin %45 bir sonraki yıl ise %95, ondan sonraki yıllarda ise %135 zamlı prim ödediklerini aktardı. Yeni yönetmelik ile birlikte 1. basamakta olan kişilerin 3 yıl içerisinde kazaya karışması durumunda tazminat ödemesi ile birlikte 0. basamağa düştüğü ve %200 artışla prim ödediği aktarıldı. 0. basamakta yer alan kişilerin %200 zamlı olarak ödeyeceği tutar ise 6.431 TL olarak görülecek. Bağcı, “Sürücüler için sürücü sicili uygulaması da geliyor. Yani sürücüler kaza yaptıkça sürücü notu düşecek. Çok kaza yapan ticari sürücüler ise yüksek primler karşısında işsiz bile kalabilir." dedi.

arac-mtv.jpg

ELEKTRİKLİ ARAÇLARA EK İNDİRİM YAPILACAK

Yeni düzenlemede elektrikli araçların uygulayacağı ek sigorta primleri indirimleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Bağcı, bu araçlarda ek olarak %10 indirim yapılacağını söyledi. Bağcı, bir diğer uygulamada ise hasar durumuna göre orijinal bir parça yerine sertifikalı orijinal değerli parça kullanmak isteyen kişilerin de indirim basamakları kapsamında ek %20 daha indirim kazanma Hakkı olduğunu açıkladı.

araclar-yok.jpg

1 KERELİK %5 İNDİRİM


Araba sahiplerini ilgilendiren önemli açıklamalarda bulunan Turusan Bağcı, yönetmelikte yer alan önemli değişimlerden bir tanesinin de 2022 yılında ay bazında uygulanan 4.75 Trafik Sigorta Primi olduğuna değindi.

Yeni düzenleme ile birlikte prim artışının Haziran ayında %2'ye düşeceğini belirten Bağcı, bunu iki katına çıkarma ve sıfıra indirme yetkisinin de kurumlara verildiğini aktardı. Bir kereye mahsus olarak yapılan Nisan primlerinden Mayıs primlerine %5 artış uygulanacak aktarıldı. Bağcı, “Yani 1 Mayıs'ta primlere yüzde 5 oranında zam gelecek. Mayıstan sonra da her ay yüzde 2 artış gerçekleşecek. Nisan ayında ilk kez araba alan poliçe yaptıran bir kişi açıklanan tavan fiyatına göre; 5 bin 477 lira ödeyecek." sözleri ile açıklamalarını sonlandırdı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN