Özel okula verdiğiniz o paraları kuruşu kuruşuna geri alabilirsiniz! Fahiş zamlar için velileri sevindirecek karar

Özel okula verdiğiniz o paraları kuruşu kuruşuna geri alabilirsiniz! Fahiş zamlar için velileri sevindirecek karar

Özel okullarda yaşanan fahiş zamlara veliler tepki göstermeye devam ediyor. Bir veli fahiş fiyatları şikayet etmesi üzerine para iadesi kararı verildi. Özel okula verdiğiniz o paraları kuruşu kuruşuna geri alabilirsiniz...

Son yıllarda yaşanan ekonomik dalgalanmalarla birlikte özel okulların yüksek zam oranları, velilerin tepkisini çekmeye devam ediyor. İzmir'deki bir velinin Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurusu üzerine aldığı karar, benzer durumdaki velilere umut ışığı oldu.

26 BİN TL İADE KARARI

Velilerden Oğuz Kul, özel bir okulun 40 bin lira olan eğitim ve yemek bedelinin 98,99 bin liraya çıktığını belirterek şikayette bulundu. Yapılan incelemeler sonucunda okulun zam oranının yasal sınırların üzerine çıktığı tespit edildi ve yaklaşık 26 bin lira iade kararı verildi.

‘10 YIL BOYUNCA O BEDELLERİ GERİ ALMA HAKKINA SAHİP OLURLAR’

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, bu emsal kararın velilere büyük bir umut verdiğini belirterek "Ocak ayı başından mayıs sonuna kadar fiyatlarını ilan ederler. Bu fiyat da bir önceki 12 aylık süreçte TÜFE-ÜFE ortalaması artı 5 puandır. Bu sene yüzde 57 olarak belirlendi. Bunun üzerinde alınan ücret hukuka aykırıdır. Velilere baskı uygulanıyor. Deniliyor ki 'Tamam, eğitim ücretine yüzde 57 zam yaptık ama sen yemek de alacaksın, etüt alacaksın, kitap alacaksın, kırtasiye alacaksın, kıyafet alacaksın.' Ama bunların fiyatları geçen yılla kıyasladığımızda üç beş katı artmış. Oysa ek hizmetlerin satın alınması mecburi değil, Tüketici Kanunu'nda açık hüküm var. Hem Haksız Fiyat Değerlendirme Kuruluna internet üzerinden şikayetlerini iletebilirler hem de istemediklerine dair okula bir e-posta gönderirlerse o yemek yense, o hizmet alınsa dahi 10 yıl boyunca o bedelleri geri alma hakkına sahip olurlar." dedi.

EK ÜCRETLERDE BASKI VE HUKUKSUZ ZAMLAR

Ağaoğlu, özel okulların belirlenen yüzde 57'lik zam oranını aşmalarının hukuka aykırı olduğunu vurgulayarak, velilerin Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na şikayetlerini iletmelerini önerdi. Ayrıca, kademe geçişlerinde yapılan yüksek zamların da düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN