Özgür Özel: Bizim belediyelerimiz Romanların en az sorun yaşadığı belediyeler

Özgür Özel: Bizim belediyelerimiz Romanların en az sorun yaşadığı belediyeler

CHP lideri Özgür Özel, yerel seçimler için geri sayım devam ederken Romanlar Buluşması’nda konuştu. Özel, “Bizim belediyelerimiz Romanların en az sorun yaşadığı belediyeler” dedi.

Türkiye 31 Mart Pazar günü sandık başına gidecek. Yerel seçimlere sayılı günler kala siyasi partilerin çalışmaları da hız kazandı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Romanlar Buluşması’nda konuştu.

Özgür Özel’in konuşmasından satır başları şöyle:

“Bu partinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk. “İki büyük eserim var. Biri cumhuriyetse diğeri Cumhuriyet Halk Partisi’dir” diyor. Biz onun partisinde siyaset yapıyoruz. Yakasında parti rozetimiz olan arkadaşlarımız var, herhangi bir siyasi partiye mensup olmayan siz değerli kardeşlerimiz varsınız. Ama hepimiz birden Ata’mızı, onun kurduğu cumhuriyeti çok seviyoruz. Cumhuriyet eşit yurttaşlık ilkesine göre kuruldu. Anayasamız herkesin eşit olduğunu ifade ediyor. Belki ihtiyacı olan, her türlü ayrımcılığa karşı güvence maddeleri yok ancak bu toprakları birlikte kurtardığımızı, bu cumhuriyeti birlikte kurduğumuzu ve bu cumhuriyette hepimizin eşit yurttaşlar olduğunu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kuruluş ilkeleri ve kurucu anayasamız açıklıkla ifade ediyor.

Birazdan belki basına kapalı kısımda da sohbet etme imkanı olacak. Romanlar ciddi sorunları olan bir toplum kesimi. Siz onların kıymetli temsilcilerisiniz. Ve Romanların uğradıkları çeşitli ayrımcılıklar var, çeşitli adaletsizlikler var. Gelir adaletsizliği Türkiye’nin sorunu ama Romanların çok daha önemli bir sorunu. Gelir eşitsiz dağılıyor ve bu eşitsiz dağılımdan en dezavantajlı yararlanan gruplar Romanlar. Yine bir başka mesele; kayıt dışı istihdam alanına itilen, kayıt içi istihdamda dışlanan, hep günlük kazançlı, güvencesiz işler yapmaya zorlanan önemli bir topluluğu temsil ediyorsunuz. Sosyal ve ekonomik statülerinin çok ileriye taşınması gereken ve hiçbir dışlamaya maruz kalmadan, pozitif ayrımcılık uygulamalarıyla aradaki farkınız da kapatılması gerekiyor.

'ROMAN ÇOCUKLARI HAYATA FARKI KAPATAMAYACAKLARI KADAR GERİDE BAŞLIYOR'

Maalesef bu ülkede ekonomik olarak bazı çocuklar bazı çocuklardan aradaki farkı kapatamayacak kadar geride yarışa başlıyorlar. Şüphesiz roman çocukları buna en iyi örnek. Çünkü; okula erişimin, gittiği okulların nüfusunun, giyimin kuşamın, kendine ait bir odası olmama sorununun, barınma sorununun, ısınma sorununun, beslenme sorununun… Roman çocukları hayata farkı kapatamayacakları kadar geriden başladığını biliyoruz. Ve bu imkansızlıklar aslında Romanların birilerinin onların üzerine attığı, ayrımcılık yaptığı birtakım eksiklikler gibi göstermeye çalışmalarının aksine Roman çocukları biraz imkan tanındığında inanılmaz başarılar gösteriyorlar.

Sosyal demokratların diğer partilerden farklı olan kısmı, insanı ayırmayan ve dezavantajlılara mutlaka ve mutlaka pozitif ayrımcılığı savunan, bunların anayasaya konmasını savunan; göçmenleri, Romanları, yoksulları, her türlü dezavantajlı grubu çok farklı şekilde sahiplenmesi gereken bir yapıdır. Sağ partilerden bunu bekleyemezsiniz. Bizim belediyelerimiz Romanların en az sorun yaşadığı belediyeler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN