Özgür Özel'den 'asgari ücret' tepkisi: Üç ayda bir güncellenmeli

CHP lideri Özgür Özel Sosyal Demokrasi Derneği ziyareti sonrası basın mensuplarının sorularını cevapladı. Yeni asgari ücrete ilişkin ilk kez konuşan Özel, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Erdoğan'ın siyasi çalışması için araç haline geldiğini vurguladı. Verilen zammın son altı aydaki enflasyonu telafi eden bir zam olduğunu belirten Özel, "Bugün belirlenen asgari ücretin yanında mutlaka en az 3 ayda bir yeniden belirleneceğinin taahhüdünün verilmesi gerekir." dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bugün sabah saatlerinde, Sosyal Demokrasi Derneği (SDD) Genel Başkanı Sami Doğan ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti. Özel’e CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol da eşlik etti.

Özel, yaklaşık 1 saat süren ziyaretinin ardından gündeme ilişkin basın mensuplarının sorularını cevapladı.

'YEREL MAHKEME AYM'YE DİRENİYORSA TALİMATLANDIRILMIŞTIR'

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay hakkındaki dosyayı yeniden Yargıtay’a göndermesine ilişkin Özel şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye’de hukukun üstünlüğünden, kuvvetler ayrılığından bahsetmek için hiçbir gerekçe kalmadı. Artık iktidar partisine yakın, iktidara müzahir hiç kimse tutup da ’Türkiye’de hukuk var’ demesin. Bir anayasamız var ve bu bir toplum sözleşmesi. Anayasa’da, Anayasa Mahkemesi kararlarının tüm gerçek ve tüzel kişileri için ve ayrıca da yasama, yürütme ve yargı organları açısından bağlayıcı olduğu yazıyor. Gerekçeli karar yayınlandıktan sonra uygulanır.

ozel.jpg

Anayasa Mahkemesi, Can Atalay ile ilgili son kararını oy çokluğuyla, üç karşı oya karşı aldı ama yerel mahkemeye bildirirken oy birliği ile gereğini yapmak ve karar kurmak üzere bildirdi. Anayasa Mahkemesi’nde Can Atalay kararına katılmayan üyeler dahi, kararın uygulanmak üzere yerel mahkemeye yollanmasına oybirliği ile karar verdiler. Aksi anayasayı inkar olur. Bugün bir yerel mahkeme Anayasa Mahkemesi’ne direnemez, direniyorsa talimatlandırılmıştır. Bu talimat kuvvetler ayrılığını hiçe sayan yürütme organının başı tarafından verilmiştir. Bunun aksini kim iddia ediyorsa bu milletin gözünün içine baka baka yalan söylüyordur.

'DÜPEDÜZ DARBE GİRİŞİMİDİR'

Yani, evrensel hukuk normlarının dışında; şu kadarını söyleyelim. Osmanlı’nın tarihi ile gurun duyup, onunla övünmeyi kimselere bırakmayanlara söyleyelim. Fatih Sultan Mehmet diyor ki, ‘Kadıyı satın alırsanız, adalet ölür. Adalet ölürse birazdan devlet ölür.’ Bugün yapılmaya çalışılan işe belki madden değil, ama manen kadının satın alınmasıdır. Manen, mahkemenin iradesinin yürütmenin başı tarafından ele geçirilmesidir.

Çünkü, Gezi Davası onun kişisel husumet meselesidir. Türkiye’de kimin hapse gireceğine ‘dünya liderimizin’, kimin hapisten çıkacağına dünyanın öbür liderleri karar veriyor. Bu can bu bedende durdukça salmam dediği papazı, bir telefonla oval ofise uçuran; Merkel’in bir telefonu ile Deniz Yücel’i bırakan birisi; bugün dünya liderlerinden birinden telefon gelse Can Atalay’ı bırakır. Ama Türkiye’nin buna ihtiyacı yok. Türkiye’nin hukukun uygulanmasına ihtiyacı var.

ozel3.jpg

Yapılan iş düpedüz darbe girişimidir. Hatay halkına, ‘Sen milletvekili seçemezsin, son kararı ben veririm’ diyorlar. Bu bir darbedir. Millet Meclisi’ne, ‘Siz milletvekilinizi yemine çağıramazsınız. Son kararı ben veririm’ diyorlar. Bu bir darbedir. Meclis Başkanı’na, ‘Sen benim kararımı okutacaksın’ diye ayar veriyorlar. Hepimize birden, ‘Anayasanın bir hükmü yok. Bu ülkeyi yönetenin kendi kafasına göre bir anayasası var’ diyorlar.

Buna bütün Türkiye, bütün kurumları ve Türkiye’nin yarınlarına umut bağlamak isteyen herkes direnmelidir. Kadı satın alınırsa adalet ölür. Bugün adalet ölür. ‘Adalet ölürse, yakında devlet ölür’ diyor Fatih Sultan Mehmet."

'ASGARİ ÜCRET 3 AYDA BİR BELİRLENMELİ'

Bir gazetecinin sorusu üzerine yeni asgari ücreti değerlendiren Özel, "Asgari ücretin kaç lira olduğundan çok bugün neyi satın aldığı ve seneye bugün neyi satın alacağıyla ilgilenmek lazım. Büyük bir kandırmacayla karşı karşıyayız. Verilen zam, son altı aydaki enflasyonu telafi eden bir zamdır. Önümüzdeki hayat pahalılığı nasıl olacak? Bugün belirlenen asgari ücretin yanında mutlaka en az 3 ayda bir yeniden belirleneceğinin taahhüdünün verilmesi gerekir" dedi.

'HİÇBİR MAL/HİZMET BİR AY ÖNCEKİ FİYATA SATIN ALINAMIYOR'

İnanılmaz bir hayat pahalılığı olduğuna dikkat çeken Özel, "Hiçbir mal, hiçbir hizmet; bir ay önce satın alındığı fiyata satın alınamıyor. Ve her gün asgari ücret erimeye devam edecek. Ve bunlar, ‘altı ay sonra bile zam yapmayacağız, bir sene asgari ücret bu olacak’ diyorlar. Bir sene sonra, bugünkü satın alınan mal, hizmet; doldurulan file, bir sene sonra kaç paraya dolacak. Bu kadar yüksek enflasyonun olduğu bir ülkede asgari ücretin en az üç ayda bir güncellenmesi lazımdır. Bu ülkenin insanlarını seviyorlarsa, derler ki, ‘bunu ilan ettik, ama martta enflasyon farkını bir daha vereceğiz.’ Bu yapılmadıktan sonra açıklanan rakamın hiçbir kıymeti yoktur.

'DERHAL DÜZENLEME YAPILMALIDIR'

Ayrıca bir sorun da gelir vergisi hesaplanırken asgari ücretin dahil edilmesidir. Bu yüzden asgari ücretin gelir vergisi hesaplanmasına dahil edildiği sistemde, ücretliler bu ay aldıkları maaşı, her bir kademeyi aştıktan sonra kaybetmektedirler. Ve yılbaşı ile yıl sonu maaşları arasında; bizi burada takip eden muhabir arkadaşlarımızdan kameraman arkadaşlarımıza kadar; Türkiye’deki herkesin ödediği vergi dilimi artıp, ödeyeceği vergi artacağı için; eline geçen para azalacaktır. Bu konuda da bir kez daha uyarıyoruz. Derhal düzenleme yapılmalıdır." diye konuştu.

ozel2.jpg

'ERDOĞAN KOMİSYONU SİYASETİNE ALET ETMEKTEDİR'

Asgari Ücret Tespit Komisyonu taraflarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesine ilişkin soru üzerine Özel, "Komisyon yasal bir komisyondur, kanunun emrettiği bir komisyondur ve yasa ile kurulduğu için Meclisin, yani yasamanın verdiği bir görevdir. Yürütmenin başının yasamanın görevlendirdiği bir komisyonu ayağına çağırması, onlarla müzakereyi bir siyasi partinin genel merkezinde sürdürmesi ve daha sonra da açıklamanın bu şekilde yapılması; o komisyonun tarafsızlığına ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin o komisyona yüklediği işlere tamamen gölge düşürmüştür. Ayrıca Recep Tayyip Erdoğan, komisyonu kendi siyasi çalışması için araç haline getirmiştir. Komisyonu siyasetine alet etmektedir. Yaptığı iş bütün kurumları ve kuralları yıprattığı gibi böyle bir kurumu da yıpratmıştır. Artık bundan sonra Asgari Ücret Komisyonu’nu kimse ciddiye almaz. Bu komisyon özgürce çalışıp, kendi önerisini ortaya koyup, bunu da yürütmeye karşı o masanın ortak talebi olarak söylemesi gerekirken o yürütmenin başının emrine girmiştir." dedi.

'ERDOĞAN, İSTANBUL VE ANKARA BELEDİYE BAŞKANLARIMIZLA ÖVÜNSÜN'

Bir gazetecinin henüz İstanbul ve Ankara’da AK Parti adaylarının belli olmadığını belirtmesi üzerine Özel, şunları söyledi:

"Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışına çıktığında herhalde ülkedeki enflasyonla, hayat pahalılığıyla ve sefalet endeksiyle övünecek hali yok. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı bir şeyle övünecekse şunu söylemeli; Türkiye’de hepinizin tanıdığı, dünyanın en çok bildiği şehrimiz İstanbul ve Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara o kadar iyi yönetiliyor ki karşılarına ülkenin cumhurbaşkanı olarak rakip bulamıyor. Bence Erdoğan, İstanbul ve Ankara belediye başkanlarımızla övünsün. Bütün dünyaya onların başarısını anlatsın. Ankara ve İstanbul’daki iyi yönetimimizi kendi yönettikleri belediyeler için de örnek alsınlar."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN