Patır patır ölmeye başladılar! Van’dan sonra Aydın’a sıçradı

Patır patır ölmeye başladılar! Van’dan sonra Aydın’a sıçradı

Korkunç tablo Van’dan sonra Aydın’a taşındı! Korkutan toplu ölümler gerçekleşti. Patır patır ölüyorlar... Ege tehdit altında! EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü Aydın’da endişe verici tabloyu değerlendirdi. Toplu ölümlerin nedeni ise...

Aydın’ın Söke ilçesinden geçen Büyük Menderes Nehri’nde yaşanan toplu balık ölümleri bölge halkında endişe uyandırdı. Büyük Menderes Nehri, Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesi yakınlarında Suçıkan mevkisinde doğup, Denizli, Uşak ve Aydın'dan geçerek Ege Denizi'ne ulaşan 584 kilometrelik uzunluğuyla dikkat çekiyor.

TOPLU BALIK ÖLÜMLERİNİN ARDINDAKİ NEDEN

d64e9e18c50acca4f0452bc6b-efqn-jfif.jpg

Ekoloji ve Çevre Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, bölgede gerçekleştirdiği incelemeler sonucunda, toplu balık ölümlerinin ardındaki nedenleri "Büyük Menderes'te su kalmadı çünkü iklim değişikliğini net olarak görüyoruz. Aşırı sıcaklar ve kuraklık Büyük Menderes Nehri'nde kurumaya yol açtı. Nehir sadece tarımsal amaçlı kullanılmıyor burada bir nehir ekosistemi var ve nehrin içinde yaşayan çok sayıda canlı var" şeklinde açıkladı.

ATIKLAR EGE DENİZİ’NE KADAR ULAŞIYOR

64e9e18b50acca4f0452bc48-yki0-jfif.jpg

Nehir ekosistemine vurgu yapan Sürücü, kirlilik sorununa da dikkat çekerek şunları söyledi: "Nehirde kalan su birikintilerinin içerisinde yüzlerce balık ölüsü var. Sadece balıklar da ölmüyor nehirdeki sudan beslenen kuşlar ve sucul diğer canlılar da etkileniyor. Su yoksa hayat yok. Nehrin en büyük problemlerinden birisi de kirlilik. Kış aylarında taşkınlar oluyor ve yağmur sularıyla birlikte kirli su akıyor. Nehir 584 kilometre boyunca Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesi yakınlarında Suçıkan mevkisinden gelip, Söke Ovası'ndan Ege Denizi'ne akıyor. Tabi bu süre zarfında etrafında şekillenen sanayi tesisleri ve fabrikaların arıtmasız atıkları, kimyasal maddeleri alıcı ortam olarak Büyük Menderes Nehri'ne veriliyor. Bu durum büyük bir kirlilik yaratıyor. Aynı zamanda katı atıklar da nehir vasıtasıyla Ege Denizi'ne kadar ulaşıyor"

“ÖZELLİKLE YAĞMURLU DÖNEMLERDE BÜYÜK SORUNLARA YOL AÇIYOR”

64e9e18a50acca4f0452bc31-afab-jfif.jpg

Sürücü, aynı zamanda nehir yatağında biriken plastik ve diğer atıkların da ciddi bir sorun olduğuna işaret etti. Bu atıkların zaman zaman nehirde adacıklar oluşturarak biriktiğini ve temizlenmeleri gerektiğini söyledi. Kirliliğin birikmesi, özellikle yağmurlu dönemlerde büyük sorunlara yol açtığını ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN