Patrona zor işçiye kolay olacak! SGK'nın emeklilik sisteminde devrim! SSK ve Bağ-Kur arasındaki prim farkı ortadan kalkıyor! SGK harekete geçti...

Patrona zor işçiye kolay olacak! SGK'nın emeklilik sisteminde devrim! SSK ve Bağ-Kur arasındaki prim farkı ortadan kalkıyor! SGK harekete geçti...

Milyonlarca çalışanın emekli olmak için beklediği süreç için farklılıklar yaşanırken SSK ve Bağ-kur arasındaki eşitsizliklerin sona ermesi için hareketlilik başladı. Emekli olmak için ortaya atılan prim farkı artık ortadan kalkıyor. İşte, emeklilik sistemine ilişkin detaylar haberimizde

Emeklilik şartlarında farklılık yaşanması üzerine milyonların hayalini kurduğu emeklilik için prim, gün ve yaş şartları belirlenmektedir. SSK ve Bağ-kur arasında farklılıkların son bulması üzerine eşitliklerin oluşacağı belirtildi. Türkiye'de 2008 yılında gerçekleşen reform ile sosyal güvenlik kurumları bir çatı altında toplanması kısa sürerek anlaşmazlıklar ortaya çıkmaktadır. SGK adı altında birleşen her kurum tekrardan kendi sistemlerinden devam etme kararı aldı. Bunun üzerine Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı mensuplarının emekli olmak için bekleme süreleri ve prim gün şartları farklılık gösteriyor. İşte, emeklilik için dönem farklı ve yenilikler haberimizde 

BİRİNCİ DÖNEM 8 EYLÜL 1999 ÖNCESİ

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışan SSK'lılar için prim gün sayısında 5 bin olup 5.975 gün arasında farklılık göstermektedir. Bağkur'da ise bu durum kadınlarda 7.200 olup erkeklerde ise 9 bin olarak belirlendi.

İKİNCİ DÖNEM

SSK üzerinde çalışan kişilerin prim gün durumunda kadın erkek ayrımı olmadan 7 bin güne çıkarıldığı aynı zamanda ise Bağkur'da ise erkeklerde 9 bin kadınlarda ise 7.200 olarak belirlendi. Her iki durumunda eşitlenmesiyle beraber 7.000 güne indirilmesi bekleniyor.

Emeklilik sisteminde prim farkı

ÜÇÜNCÜ DÖNEM 2008 SONRASI

Bu dönem arasında SSK'lı olarak çalışanların prim gün sayısı kadın erkek ayrımı olmadan 7.200 gün olarak belirtildiği açıklandı. Aynı zamanda Bağ-kur'da ise kadınların 7.200 erkeklerin ise 9 bin gün şartı getirildi.

KISMİ EMEKLİLİKTE EŞİTLİK GELİŞMESİ

Tam emeklilik ve kısmi emeklilik arasında farklılıklar söz konusu olurken SKK'lılar 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olunmasında ise 15 yıl 3.600 gün ile kısmi emekli olurken Bağ-kur'lular için bu durumun 5.400 gün olması gerektiği belirtildi.

8 Eylül 1999 sonrasında SSK'lılar 25 yıl ve 4.500 gün ile emekli olunmasıyla Bağ-kur şartında ise 15 yıl prim olup 5.400 gün şartı gerekir.

3.5 YIL KURALI KALKACAK MI?

SSK, Bağ-kur emeklileri arasında prim şartı eşitlenmesi üzerine son 3.5 yıl kuralının kalkmasıyla gündeme gelmektedir. Bu konu hakkında sigortalılar farklı kurumlarda çalışmalarında son 7 yıl sigorta süresinin hangi kurumda fazla ise orada emekli olma fırsatı verilmektedir. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN