Peru'da son 50 yılda buzulların yarısından fazlası eridi

Peru'da son 50 yılda buzulların yarısından fazlası eridi

Hava sıcaklıkları insan faaliyetleri kaynaklı iklim değişikliği etkilerinin yoğunlaşmasıyla artarken bu sene dünyada rekor sıcaklıklar kaydedildi. Bilim insanları son olarak Peru'nun yaklaşık 50 yılda buzul alanlarının yarısından fazlasını kaybettiğini belirledi.

Küresel ısınma etkilerini göstermeye devam ediyor. Bu sene küresel ortalama sıcaklığın 17,23'dereceye ulaşmasıyla 6 Temmuz "kaydedilen en sıcak gün" olarak kayda geçti.

Peru'nun Ulusal Buzul ve Dağ Ekosistemleri Araştırmaları Enstitüsünden (Inaigem) bilim insanları, ülkede bulınan 175 buzulun 2016 ve 2020 arasında iklim değişikliği nedeniyle yok olduğunu bildirdi.

1962'YE ORANLA YÜZDE 56 AZALDI

Peru'da 1050 kilometrekarelik buzul alan bulunurken, bilim insanları, bu alanın 1962'ye nazaran yüzde 56 azaldığını belirledi.

Inaigem'de görevli buzul bilimi uzmanı Mayra Mejia, Peru'da birçok buzul alanın eridiğini söyledi

Mejia, Chila Dağı'nda Amazon Nehri'ni besleyen buzulların 1962'den bu yana yüzde 99'unun yok olduğunu açıkladı.

Inaigem Direktörü Jesus Gomez, artan sıcaklıkların özellikle tropikal bölgelerde buzul erimesinde önemli rol oynadığını ifade etti.

Yaşanan buzul erimesinin, bu bölgeye yakın yaşayan halkı olumsuz etkilediğini belirten Inaigem Başkanı Beatriz Fuentealva, 1970'te buzul kırılması sonucu oluşan heyelanın 20 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olduğunu hatırlattı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN