Piyasanın gözü onda

Piyasanın gözü onda

28 Mayıs’ın ardından en acil dosya olan ekonomide izlenecek yol bundan sonraki gidişat için belirleyici hale geldi. Piyasayla uyumlu politikalara yakın görülen Mehmet Şimşek’in ekonominin dümenine geçeceği beklentisi ise olumlu hava estirdi. Kredi kullanacak iş insanından bankalara, yabancı yatırımcılara kadar her kesim ‘akılcı politikalarla ekonomiye can suyu verilir mi’ beklentisi içinde.

Dolarda tırmanış, dış ticarette rekor açık, zamlar ekonominin bir numaralı sorun olduğunu hatırlattı. Piyasalar ise hükümetin nasıl bir politika izleyeceğine odaklanmış durumda. ‘Ekonomi politikalarında rasyonaliteye dönüş olur mu?’ sorusu yanıt beklerken eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in adı öne çıktı. Ekonomi yönetiminde Şimşek’in yer almasının yerel seçime kadarki süreçte iyiye gidiş yönünde beklenti yaratabileceği belirtildi.

‘BİR İSMİN GELMESİ YETMEZ ANLAYIŞTA DA DÖNÜŞÜM ŞART’

Çözüm ümidi piyasaya da yansıdı. Türkiye’nin risk primi geriledi, borsa da yükseldi. Rasyonel politikalara dönüşün bir zorunluluk olduğunu kaydeden uzmanlar ise “Hükümet uluslararası sermeye çevrelerine güven vermek için Şimşek’i tercih etmiş olabilir” dedi. Ancak asıl önemli kısmın uygulanacak politikalar olduğuna dikkat çekildi. ‘Para politikasında makule dönülmeli. Piyasanın işleyişini bozan düzenlemeler kaldırılmalı’ yorumları yapıldı.

0306krt01a-tum.png

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sona ermesinin ardından piyasalarda beklenmedik bir hareketlilik oluştu. Mevcut sistemde borsanın yukarı doğru devam ettiği ve aynı zamanda kurda da artış görülürken dolar/TL’de yeni rekorların ardı arkası kesilmedi. Öte yandan yeni AK Parti hükümetinin uygulayacağı ekonomi politikaları da soru işaretleri oluştururken, yeni ekonomi modeline devam edileceğinin sinyalleri de şimdilik yok. Aynı zamanda ekonomide yaşanan sorunlar ışığında çıkış aranırken şimdilik tam olarak net bir açıklama yapılmasa da Mehmet Şimşek’in yeniden kabineye gireceği konuşuluyor. Bu haberlerin ışığında piyasalarda da beklenti artarken hem yabancı yatırımcı hem de bu tarafta özellikle bankalar ‘Şimşek’ etkisini gözlüyor. Fakat ekonomistler de Mehmet Şimşek’in sadece ekonominin başına geçmesinin etkili olmayacağını aynı zamanda uygulayacağı politikaların da önemli olduğuna değiniyor.

Yurt içi piyasalar haftanın son işlem gününde Mehmet Şimşek’in kabineye gireceği yönündeki beklentilerin etkisiyle pozitif bir atmosfere girdi. BIST 100 endeksi güne yüzde 2,9 artışla başlarken, açılış bölümünde bankacılık endeksi yüzde 7’ye yakın prim yaptı. Risk priminde son birkaç günde görülen düşüş ivmesi son işlem gününde de devam etti. Risk primi 564 baz puana kadar çekildi. Bloomberg’in haberinde de Mehmet Şimşek’in tam yetkili Hazine ve Maliye Bakanı olacağı ifade edildi. Habere göre Şimşek, ekonomiyle ilgili tüm koordinasyonu üstlenecek. Yetkililerin verdiği bilgilere göre, Mehmet Şimşek, bu hafta kamuoyunda sıkça gündeme getirilen Cumhurbaşkanı Yardımcılığı formülü yerine icracı bir görev üstlenmek istedi. Bunun üzerine Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olarak kabineye girmesi kararlaştırıldı.

ENDEKS 5 BİN PUANI AŞTI

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dün güne yüzde 2,88 artışla 5.102,56 puandan başladı. Borsadaki yükselişte eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “tam yetkili” Hazine ve Maliye Bakanı olacağı haberinin rol oynadığı düşünülüyor. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 142,76 puan ve yüzde 2,88 değer kazanarak 5.102,56 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 6,59 ve holding endeksi yüzde 3,23 artış kaydetti. Tüm sektör endeksleri yükselirken en fazla kazandıran bankacılık oldu. Yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, yüzde 1,49 değer kazanarak günü 4.959,80 puandan kapattı. Endeks böylece 5000 puan eşiğini aşmış oldu.

MAKUL BİR EKONOMİ PROGRAMINA DA İHTİYAÇ VAR

Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı ve Ekonomist Fatih Özatay, bütün dikkatlerin ekonominin yeniden Mehmet Şimşek’e emanet edilip edilmeyeceğine yoğunlaştığını belirtti. Yetkinreport sitesinde bir yazı kaleme alan Özatay “Ekonomide istikrarı sağlamanın olmazsa olmaz koşulu para politikasında makule dönülmesi. Ama o da yetmez; piyasanın işleyişini bozan çoğu düzenlemenin kaldırılması gerekiyor. Maliye politikasında ise önceliğin depremin yerle bir ettiklerinin yeniden inşasına verilmesi şart. Yerleşiklerden döviz cinsinden borçlanılması uygulamasından vazgeçmek lazım. Kur korumalı mevduat belasına son vermek gerekiyor. Finansal istikrar adı altında yapılan özellikle de makro ihtiyati olduğu iddia edilen, düzenlemelerden bir an önce kurtulmak lazım” diye yazdı. Politika faizinin artırılmasının tek başına çare olmayacağını kaydeden Özatay “Hadi politika faizinin artırılmasına yeşil ışık yakıldı diyelim. Yeşil ışığın kuvveti ne kadar olacak? Mayıs ayında yüzde 35-40 arasında bir yerde gerçekleşmesi beklenen enflasyonla ve makul bir ekonomi programına dönülmeyeceği için yılsonunda bu düzeyden çok da fazla aşağıda olmayacak bir enflasyon düzeyiyle uyumlu bir yere çıkartılacak mı faiz” sorularını yöneltti.

‘BAZI SORULARIN YANITI YOK’

DW Türkçe’ye konuşan iktisatçı Prof. Dr. Mehmet Şişman Şimşek’in uluslararası sermaye çevrelerinin, özellikle finansçıların yakından tanıdığı bir isim olduğuna dikkat çekerek “Onlara güven vermek için isteniyor olabilir. Atanırsa, görevini rahat yapmak ister. Ancak bu uygulamada mümkün olabilir mi emin değilim” diyor. Türkiye’nin önünde yerel seçimler olduğunu hatırlatan Şişman’a göre seçimlere kadar sıkı para politikası zor gözüküyor. Ancak sermaye çevrelerinin en azından yıl sonu enflasyon hedefine yakın yani yüzde 20’lerde bir faiz beklediğine işaret eden Şişman, “Buna Cumhurbaşkanı’nı ikna edebilirler mi? Eğer Şimşek ekip kurmak isterse veya merkez başkanlığında daha bağımsız davranan bir iktisatçıyı görmek isterse ne olur? Bu soruların yanıtı yok” diye konuşuyor.

ŞİMŞEK GÖREVİ BIRAKTIĞINDA KUR 4.71 LİRAYDI

10 Temmuz 2018’de görevi bıraktığını sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan Mehmet Şimşek “Kişiler geçici, aslolan aziz milletimize hizmettir. 11 yıldır büyük bir onur ve gururla sürdürdüğüm bakanlık görevim sona erdi. Bana, ülkeme hizmet etme ve babamın vasiyetini yerine getirme fırsatı verdiği için Sayın Cumhurbaşkanımız’a şükranlarımı arz ederim” dedi. Şimşek görevi bıraktığında dolar 4.71 TL idi.

‘DÜŞÜK FAİZ İNADI GÖRÜŞMELERİ UZATMIŞTI’

Önceki gün Middle East Eye’dan Ragıp Soylu’nun haberine göre 28 Mayıs’ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turunu kazanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gelecek dönemde nasıl bir ekonomi politikası benimseneceği konusunda henüz net bir işaret vermedi. Piyasalar, uzun zamandır ismi gündemde olan, ortodoks ekonomi politikalarıyla bilinen Mehmet Şimşek’in yeniden ekonomi yönetimine dönüp dönmeyeceğini merak ediyor. Erdoğan’ın yeniden ortodoks ekonomi politikalarına dönmesinin uzun süredir yüksek seyrede büyüme rakamlarını olumsuz etkileyeceği belirtirken, mevcut ekonomi politikalarıyla devam edilmesinin yüksek enflasyon ve olası ödemeler dengesi kriziyle sonuçlanacağı analizleri yapılıyor. Haberde belirtilen detaylara göre Erdoğan ve Şimşek, pazartesi günü görüştü ancak henüz bir anlaşmaya varılmadı. Konuya yakın bir kaynak, “Cumhurbaşkanı, düşük faiz konusunda gerçekten çok katı. Erdoğan ve Şimşek her konuda anlaşabilir ama faizlerin artımı sorun olmaya devam edecek” diye konuştu.

2018’DE ALBAYRAK GÖREVİ DEVRALDI

Türkiye, ABD ve İngiltere’de önemli finans kuruluşlarında çalışan Mehmet Şimşek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AK Parti hükümetlerinde 2007’den 2018’e kadar ekonomi yönetiminde yer almıştı. 2007 seçimlerinden sonra kurulan 60. Hükümet’te Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev alan Şimşek, 1 Mayıs 2009’da ilan edilen kabine değişikliği ile Maliye Bakanlığı görevine getirildi. Kasım 2015’e kadar bu görevini sürdüren Şimşek, seçimlerin ardından ise ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı görevini üstlendi ve 9 Temmuz 2018’e kadar bu görevini sürdürdü. Şimşek, bundan sonra kurulan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi kabineleri ya da AKP hükümetlerinde yer almadı. 2018 seçimlerinden sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndaki devir teslim töreninde Hazine’yi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’a teslim etti.

‘2 KERE BİR ARAYA GELDİLER ŞARTLAR KABUL EDİLDİ’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mehmet Şimşek görüşmesinin perde arkası da değerlendirildi. Bazı ekonomistler Şimşek’in şartlarının ağır olduğunu paylaşırken, iddialar Şimşek’in ekonomi yönetiminde yer alacağını doğrularken, yeni yönetim modeli üzerinde de konuşuldu. Önceki gün 2 görüşme yapan ikili aktarılanlara göre, faiz politikası hakkında güvence almış ve ekonomi yönetimini üstlendiği aktarılanlar arasında. Mehmet Şimşek’in piyasalara moral olduğu aktarılırken aynı zamanda bilimin şartlarını yerine getireceği beklentisi de var. Özellikle geçmişte yer aldığı koltukta piyasa dostu bir yönetim sergileyen Şimşek, büyük bir güven oluşturmuş aynı zamanda şoklara karşı da etkili adımlar atmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN