Prof. Dr. Ercan'dan Ege Denizi açıklaması: "Depremler yanardağ kaynaklı"

Prof. Dr. Ercan'dan Ege Denizi açıklaması: "Depremler yanardağ kaynaklı"

Ege Denizi'nde Santorini açıklarında devam eden sismik hareketlilik, deniz altındaki volkanik faaliyetlerle ilişkilendiriliyor. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, magma basıncının artmasıyla 5 ila 7 büyüklüğünde depremler ve tsunami dalgaları oluşabileceğini belirtti. Ancak dalgaların Türkiye kıyılarına ulaşana kadar etkisini yitireceğini vurguladı. Yunanistan’a Türkiye’den sismik araştırma desteği alması çağrısında bulunan Ercan, Türkiye, şu an gerekli olan her türlü önlemi alıyor." dedi.

Ege Denizi'nde Santorini Adası açıklarında süregelen sismik hareketlilik, bölgedeki volkanik aktivitelerle ilişkilendiriliyor. Son olarak 5 Şubat akşamı meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki deprem, Kuşadası’nda da hissedildi. Derinliği 17 kilometre olarak ölçülen sarsıntı, son dönemde bölgede kaydedilen en büyük deprem olarak kayıtlara geçti.

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bölgede devam eden deprem fırtınasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, hareketliliğin deniz altındaki volkanik faaliyetlerden kaynaklandığını belirtti. Amargos çukuru olarak bilinen bölgenin Afrika ve Anadolu kıtaları tarafından sıkıştırıldığına dikkat çeken Ercan, "Bu basınç nedeniyle Amargos çukuru ya fay hattı boyunca kırılarak ya da yanardağların patlamasıyla depremler üretebilir" dedi.

YANARDAĞ PATLAMASI VE OLASI TSUNAMİ TEHLİKESİ

Bölgede yaklaşık 45 kilometre derinlikte, 2 bin 200 santigrat derece sıcaklığındaki magmanın hareket halinde olduğunu belirten Ercan, "Bu magma, yüksek basınçla odaları doldurarak yaklaşık 250 kilobarlık bir baskı oluşturuyor. Bu baskı, patlamayı tetikleyebilir ve depremler meydana gelebilir" ifadelerini kullandı.

Yanardağ patlamasının en olumsuz senaryosunda, taş, toprak ve küllerin atmosfere saçılabileceğini belirten Ercan, böyle bir durumda 5 ile 7 büyüklüğünde depremlerin yaşanabileceğini ve bunun süpürtü (tsunami) dalgalarını tetikleyebileceğini söyledi. "Bu dalgalar, Ege'deki adaları, Girit'i, Yunanistan ve Türkiye kıyılarını etkileyebilir. Ancak geçmişte de benzer durumlar yaşandı ve süpürtü dalgaları Türkiye kıyılarına ulaşana kadar etkisini yitirdi. Şu an korkulacak bir durum yok" dedi.

YUNANİSTAN’A ÇAĞRI: TÜRKİYE’DEN YARDIM İSTEYİN

Türkiye'nin sismik araştırmalar konusunda önemli olanaklara sahip olduğunu vurgulayan Ercan, Yunanistan hükümetine seslenerek Türkiye’den destek almaları gerektiğini söyledi. "Türkiye'nin Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis isimli iki sismik araştırma gemisi var. Yunanistan’ın derhal Türkiye’ye başvurup, daha kapsamlı araştırmalar yapmak için yardım istemesini öneriyorum. Çünkü yaşananları doğru yorumlayabilmemiz için Yunanistan’dan gelen bilgi akışı son derece sınırlı" dedi.

Türkiye'nin gerekli tüm önlemleri aldığını belirten Ercan, halkın endişelenmesine gerek olmadığını ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN