Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu, Hakk'a yürüdü

Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu, Hakk'a yürüdü

Türkiye'de tefsir alanında ilk doktora tezine imza atan, çalışmaları ilahiyat fakültelerinde ders kitabı olarak okutulan 'hocaların hocası' Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu, 93 yaşında hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Cerrahoğlu'nun vefatı dolayısıyla başsağlığı mesajı paylaştı.

Bir dönem Erzurum Atatürk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanlığı ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerinde bulunan, Türkiye'de tefsir çalışmalarının öncülerinden Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu, dün (24 Ekim 2022 Pazartesi günü) Sakarya'nın Hendek ilçesindeki evinde yaşlılığa bağlı sağlık sorunları nedeniyle rahatsızlandı.

Hendek Devlet Hastanesi'ne kaldırılan İsmail Cerrahoğlu, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak 93 yaşında vefat etti.

İsmail Cerrahoğlu'nun cenazesi yarın (26 Ekim 2022 Çarşamba günü) Hendek'teki Merkez Yeni Camii'de öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Hendek Kabristanı'ndaki aile mezarlığında toprağa verilecek.

ismail-cerrahoglu-kimdir.jpg
İsmail Cerrahoğlu (2017)

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu'nun vefatı dolayısıyla sosyal medya hesabı Twitter'dan taziye mesajı yayımladı.

Erdoğan mesajında, "Hayatını İslam'a vakfetmiş çok değerli ilim insanı Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu’nun vefatından derin üzüntü duydum. Sayın Cerrahoğlu'na Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine, talebelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun" ifadelerini kullandı.

recep-tayyip-erdogan-ismail-cerrahoglu-taziye-mesaji.jpg

ESKİ DİYANET BAŞKANI GÖRMEZ'DEN TAZİYE MESAJI

Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu'nun vefatı dolayısıyla bir mesaj yayımlayan eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, şu ifadeleri kullandı.

"Hayatını Kur'an ve tefsir ilmine adayan muhterem hocam Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu Hakka yürüdü. Rabbimden rahmet diliyorum. Evlatlarına ve bütün talebelerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet, makamı ali olsun."

mehmet-gormez-twitter.jpg

İSMAİL CERRAHOĞLU KİMDİR?

1929 yılında Sakarya'nın Hendek ilçesinde dünyaya geldi.

Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde tamamladı. Burada Hasan Hüsnü Erdem, Dr. Asistan Fuat Sezgin gibi isimlerden ders aldı.

1960 yılında 'Kur'an Tefsiri'nin Doğuşu ve Buna Hız Veren Amiller' çalışmasıyla Türkiye'de tefsir alanında ilk doktora tezine imza atan İsmail Cerrahoğlu, 1963-1965 yıllarında Tunus'ta araştırmalar yaptı.

İsmail Cerrahoğlu, 1968 yılında doçent, 1975 yılında profesör oldu.

Kayseri Yüksek İslam Enstitüsü'nde dersler verdi. 1976-1978 yılları arasında Erzurum Atatürk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi'nde dekanlık yaptı. 1996 yılında buradan emekli oldu.

Daha sonra Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde Tefsir Anabilim Dalı Başkanlığı görevini üstlendi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı yayınların yanı sıra 'Vakıflar', 'Hakses ve İslâm Mecmuası', 'Selâmet Mecmuası', 'İslâm Medeniyeti' gibi çok sayıda dergide İsmail Cerrahoğlu'nun makaleleri yayımlandı.

'Tefsir Usûlü', 'Kur'ân-ı Kerîm ve Meâl ve Tefsiri', 'el-Mektebetu'l-İslâmiyye', 'Kur'ân-ı Kerîm'den Öğütler', 'Kur'an-ı Kerîm Nasıl Bir Kitaptır, Nasıl Anladılar, Nasıl Anlamalıyız' gibi kitaplara imza attı.

Çalışmaları ilahiyat fakültelerinde ders kitabı olarak okutulan ve yetiştirdiği öğrencileri ile 'hocaların hocası' olarak anılan İsmail Cerrahoğlu, ortaokullarda okutulan din kitaplarının da yazarlarındandı.

İsmail Cerrahoğlu, 25 Ekim 2022 tarihinde Sakarya'nın Hendek ilçesinde 93 yaşında yaşamını yitirdi.

ismail-cerrahoglu-cocuklugu.jpg
İlkokul yıllarından İsmail Cerrahoğlu (alt sırada soldan ikinci)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN