Prof. Dr. Okan Tüysüz enerjisi boşalmayan fay hatlarını açıkladı: 24 il, 110 ilçeye dikkat

Prof. Dr. Okan Tüysüz enerjisi boşalmayan fay hatlarını açıkladı: 24 il, 110 ilçeye dikkat

Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, diri fay hatları üzerinde bulunan illere dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu. Tüysüz, fay hatları geçen illeri tek tek sıralayarak, bu bölgelerin deprem riskine karşı hazırlıklı olmaları gerektiğini vurguladı. "Bunlar artık bugün yarın deprem olsa şaşırmayacağımız yerler" ifadelerini kullanarak kentleri uyardı.

Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye'nin deprem risk haritasıyla ilgili çarpıcı uyarılarda bulundu. Tüysüz, bir televizyon programında katılarak fay hatları üzerinde bulunan illeri tek tek sıralayarak vatandaşları deprem konusunda bilgilendirdi. Özellikle Malatya Fayı'na dikkat çeken Tüysüz, bu fayın çok ciddi bir depreme neden olabileceğini ve üzerinde daha fazla çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

NTV canlı yayınına katılan Prof. Dr. Tüysüz'ün açıklamalarına göre, Türkiye'nin 24 ilinde ve 110 ilçesinde diri fay hatları bulunuyor. Bu fay hatlarının her birinin ne zaman deprem üreteceği konusunda kesin bilgi olmadığını belirten Tüysüz, bu durumun ciddi riskler barındırdığını ifade etti. Bingöl'ün Yedisu ilçesi başta olmak üzere Erzincan, Elazığ, Bingöl ve Tunceli gibi illerde araştırmaların derhal başlatılması gerektiğini vurguladı.

Okan Tüysüz: İstanbul'da olacak bir deprem Türkiye'nin felaketi olur - Daktilo 1984Prof. Dr. Okan Tüysüz

'İSTANBUL'DA 750 BİN BİNA HASAR GÖRECEK'

İstanbul'un da deprem riski taşıyan şehirlerden biri olduğunu belirten Tüysüz, İstanbul'da bulunan bir milyonu aşkın binanın önemli bir kısmının depremde hasar görmesi veya çökmesinin beklendiğini söyledi. Bununla birlikte, Türkiye'nin diğer bölgelerinde de diri fay hatları bulunduğunu ve deprem riski altında olan birçok ilin bulunduğunu belirterek, "Bir defa Bingöl-Yedisu demiştik. Yedisu’nun bulunduğu bölgede mesela Erzincan-Elazığ- Bingöl-Tunceli gibi illerimizde araştırmaların derhal başlaması gerekiyor. Marmara Bölgesi’nde aslında İstanbul en hazır şehirdir. İstanbul’da 1 milyon 160 bina var. Bunun 750 bin tanesinin depremde hasar görmesi, 70-80 bin tanesinin de çok ciddi hasar görmesi veya çökmesi bekleniyor" dedi.

'BATI ANADOLU'DA DİRİ FAY GEÇMEYEN YER YOK'

Tüysüz ayrıca, Türkiye'nin geçmişte 32 kez imar affına uğradığını ve bu durumun gelecekte de tekrarlanmaması gerektiğini dile getirdi. İmar affıyla ilgili olarak vatandaşların bilinçlenmesi ve talepkar olması gerektiğini vurgulayarak, "Fay hatlarındaki binaların ya taşınması ya da araştırılıp eğer risk çok uzaktaysa bina ömrü boyunca orada bırakılıp yeni yapılaşmaya açılmaması gereken yerler. Mesela, Doğu’ya geldiğimiz zaman Erzurum mesela, şehrin içinden deprem geçiyor. Erzincan 1939’da büyük bir depremle yıkıldı. 1992’de bir defa daha yıkıldı çünkü 39’da yıkılan yerlerin yerine yenisini yaptık. Bingöl-Yedisu yıkılırsa Erzincan yine etkilenecek. Tokat içinden fay geçiyor ama o fayın kaç senedir deprem üretmediği konusunda bilgimiz yok.

Örneğin Kayseri, içerisinden fay geçen bir il. Ama fay çok uzun aralıklarla deprem üretiyor. Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay; bunlar zaten 90’lı yıllardan beri hep bile getirdiğimiz yerler. Netice de kırıldılar. Konya, Türkiye’nin en az deprem olan yerlerinden bir tanesi. Ama Konya ilinin içerisinden yine diri fay geçiyor. Batı Anadolu’ya geldiğimizde neredeyse içinden diri fay geçmeyen il söz konusu değil. Kuzey’de Bolu, Sakarya, Kocaeli’nde… Bursa’da mesela geçtiğimiz günlerde yeni fay bulunduğu ileri sürülen bir bölge" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN