Prof. Dr. Okan Tüysüz'den korkutan uyarı! O iki şehir için seslendi: Depreme hazır olun

Prof. Dr. Okan Tüysüz'den korkutan uyarı! O iki şehir için seslendi: Depreme hazır olun

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından Türkiye'nin bir numaralı gündem maddesi depremler oldu. 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 50 bini geride bırakırken Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, iki ile dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

6 Şubat'ta Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan'da meydana gelen depremler on bir ili vurarak afet bölgesini adeta savaş alanına çevirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'asrın felaketi' olarak adlandırdığı depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısı 50 bini geride bırakırken Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, iki ile dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

'Deprem ülkesi' olarak tanımlanan Türkiye, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin yaralarını sarmaya çalışırken bir yandan da meydana gelmesi muhtemel depremler için önlem almaya çalışıyor. Bu doğrultuda yıllardır beklenen 'Büyük İstanbul Depremi' hakkında İBB çalışmalar başlatırken Prof. Dr. Okan Tüysüz iki ile dikkat çekti.

Sosyal medya hesabı aracılığıyla açıklamalarda bulunan Tüysüz, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bulunan Çorum, Amasya ve Amasya'nın ilçesi olan Merzifon'a dikkat çekti. Tüysüz, ilk olarak bölgede daha önce meydana gelen depremleri hatırlatıp depreme hazır olunmalı uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Tüysüz, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Kuzey Anadolu Fayı Niksar’da iki kola ayrılır. Güneydeki kol 1939 Erzincan depreminin kırılan en batı ucunu oluşturur. Niksar’dan Taşova Kargı ve Tosya’ya uzanan ana kol 1942 ve 1943 depremleri ile kırılmıştır.

okan-tuysuz-deprem-yorumlari.webpProf. Dr. Okan Tüysüz

Niksar’dan batıya doğru uzanan bir başka fay kolu ise Esençay, Suluova güneyi, Hamamözü, Merzifon ve Laçin’den geçer. Merzifon ovasından Sıklık boğazına ve Çorum’a uzanan faylar da varsa da bunlar MTA haritasında pek aktif olmayan sınıfa konulmuşlardır.

Ancak bu faylar üzerinde zaman zaman küçük veya orta büyüklükte depremler olmaktadır. Emre vd (2020) Esençay fayının 3700 yıldır deprem üretmediğini 6.8 ile 7.3 arası deprem üretme potansiyeli olduğunu belirmektedirler. Bu tür çok geniş aralıklarla deprem üreten faylarda gelecekteki deprem zamanı olasılığını belirlemek çok zordur.

ÇORUM, MERZİFON VE AMASYA DİKKAT

Aletsel dönemdeki önemli depremler; 25 Haziran 1910 Osmancık-Çorum (M=6.1), 2 Aralık 1942 Osmancık-Çorum (M=5.9), 11 Aralık 1942 Hamamözü Vadisi-Çorum (M=5.9) ve 14 Ağustos 1996 Mecitözü-Amasya (M=5.6) depremleridir.

Ülkemizin diğer kesimleri gibi Çorum, Amasya ve Merzifon'un bu büyüklükte depremlere daima hazır olması gerekir."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN