Geçtiğimiz günlerde Türkiye genelinde etkili olan kar yağışı Karadeniz için umut olurken diğer bölgelerde kuraklık riski devam ediyor. Prof. Dr. Yusuf Demir, Karadeniz'deki son 8-10 yılın en yoğun kar yağışının, kahverengi kokarca sorununu da çözebileceğini belirtti. Diğer bölgeler için uyarı yapan Demir, ocak ayındaki yağışların geçen yılın ortalamalarına göre yüzde 65 daha az olduğunu kaydetti.
Birçok şehirde etkili olan Altay Kar Fırtınası Karadeniz için umut doğururken bazı bölgeler kuraklık tehdidini henüz aşamadı. Kar yağışını değerlendiren Prof. Dr. Yusuf Demir, "İlkbahar yağışları devam ederse bu bölgedeki tarım açısından güzel bir gelişmedir." dedi. İstanbul'daki barajların da rahatladığın vurgulayan Demir; İç Anadolu, Doğu Anadolu, Akdeniz bölgelerinde kuraklık riskinin devam ettiğinin altını çizdi.
Karadeniz Bölgesi'nin son 8-10 yılın en yoğun kar yağışını aldığını söyleyen Prof. Demir, yağışı şöyle değerlendirdi:,
"Doluluğundan ötürü yavaş yavaş yağması, havanın sıcaklığının belli bir ölçüde düşük olmasından dolayı son zamanların en soğuk günlerini yaşıyoruz. Bu durum karın yer yüzünde daha uzun süre kalarak yavaş yavaş toprağa geçmesini ve toprağa süzülmesini sağlıyor. Bu da güzel ve önemli bir gelişmedir."

Prof. Demir, Bafra ve Çarşamba Ovaları için olduğu kadar fındık ve çay tarımı açısından güzel bir gelişme olduğunu ifade ederken, bu durumun rehavet uyandırmaması uyarısını yaptı. Demir, "Yağışların düzenli gitmesini umut ediyoruz. İlkbahar yağışları devam ederse bölgedeki tarım açısından güzel olur. Soğukların havadaki mikropları kırması sağlık açısından hem de zararlıların yok olması açısından umut verici bir gelişme olarak görüyoruz." şeklinde konuştu.
Prof. Demir, kar yağışının kahverengi kokarca böceğine karşı fayda sağlayabileceğini de belirtti.
Diğer bölgelerde şiddetli kuraklık riskinin devam ettiğini vurgulayan Demir, "Son 3 ve 6 ayın meteorolojik verilerini incelediğimizde Türkiye’nin yarısından fazlası kurak geçti. Meteorolojiden alından ocak ayı verilerine göre yağışlar geçen yılın ortalamalarına oranla yüzde 65 düştü. Bu durum da özellikle İç Anadolu, Doğu Anadolu, Akdeniz gibi bölgelerimizde kuraklık riskinin yüksek olduğunu gösteriyor." dedi.
Çiftçilerimizin gerekli tedbirleri almasını tavsiye eden Prof. Dr. Yusuf Demir, "Önümüzdeki günlerde yine kurak periyotları yaşayacağız ama bu yağışlar bir nebze olsun insanları hem psikolojik olarak hem de tarımsal üretim açısından bize bir parça umut vadetti." ifadelerini kullandı.