Randevu alıp muayeneye gitmeyenler yandı! O kişilere yasak geliyor: Bakan Koca duyurdu

Randevu alıp muayeneye gitmeyenler yandı! O kişilere yasak geliyor: Bakan Koca duyurdu

Hastane randevusu bulunan ancak randevuya gitmeyen hastaların başı fena halde yanacak. Randevu alıp muayeneye gitmeyen kişilere büyük cezalar geliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hastane randevuları ile ilgili yeni uygulamayı duyurdu. İşte tüm detaylar…Pek çok alanda yeni uygulamalar hayatımıza dahil olurken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün akşam Saray’da gerçekleşen kabine toplantısının ardından basın mensupları ile bir araya geldi. Fahrettin Koca, gündemde yer alan en önemli sorunlardan biri

Pek çok alanda yeni uygulamalar hayatımıza dahil olurken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün akşam Saray’da gerçekleşen kabine toplantısının ardından basın mensupları ile bir araya geldi. Fahrettin Koca, gündemde yer alan en önemli sorunlardan biri hastanelerde yaşanan randevu aksaklıkları olduğunu belirterek kapasite sorunları olduğunu belirterek önemli açıklamalarda bulundu. İşte tüm detaylar…

KAPASİTE ARTIYOR

İl, hastaneydi branş bazında yaşanan olumsuzlukları işaret eden Bakan Koca, hastane yöneticilerinin yoğun çalışma içerisinde olduğunu belirtti. Branş ve hastaneler kapsamında sorunlar üzerinde tek tek çalıştıklarını dile getiren Bakan Koca, artan talep karşısında hekim sayısının önemini belirterek kapasitenin artırılacağını dile getirdi.

hastane.jpg

Yanda uzmanlık alanında iyileştirme yapıldığına dikkat çeken Bakan Koca, mevcut kapasitenin verimli kullanılması sorunu bulunduğunu aktardı. Randevu alıp randevusuna gelmeyenlerden dolayı oluşan atıl kapasiteyi işaret eden Bakan Koca, bunun için tedbir alındığını aktardı. Yapılan çalışmalar doğrultusunda bazı zorunluluklar getirileceğine dikkat çeken Fahrettin Koca, önümüzdeki haftalarda kademeli şekilde yeni tedbirlerin hayata geçirileceğini ve randevu sorununun kalıcı olarak çözüleceğini aktardı.

RANDEVUYU İPTAL ETMEYENE BÜYÜK CEZA

Geçtiğimiz yıl randevu alıp gelmeyenlerin sayısının 23 milyona ulaştığına dikkat çeken Bakan Koca, bu yıl 3 aylık dönem içerisinde 6 milyon kişinin randevusuna gitmediğini söyledi. Bakan Koca, alınan önlemleri tek tek sıraladı:

“Randevu alıp, gelmeyenlerin 15 gün içinde yeniden randevu almasını kısıtladık. Bu durum randevu sadakat oranını artırdı. Ancak randevu alanların son dakikaya kadar randevu iptal edebilmesi mümkündü. Son anda da olsa randevusunu iptal edenler kısıtlanmıyordu.

Bu durumda kısıtlı duruma düşmemek için randevusuna gelmeyecekse bile son anda iptal edenlerin oranında artış oldu. Bu durumda o kapasite yine kullanılamaz durumda kalıyor. 25 milyon tekil vatandaş, 81 milyon randevusunu son dakikalarda iptal etmiştir. Bu boşluklara yeni randevu veremediğimiz için 17 milyon randevu kapasitesi atıl kalıyor.”

doktor-muayene.jpg

Asıl kapasitelerin kullanılabilmesine karşılık randevuma geleceğim onayının alınacağını işaret eden Bakan Koca, randevu sahiplerinin bu onayı randevudan önceki gün 23.59'a kadar vermesi gerektiğini söyledi. Onaylanmamış randevuların yerine başka bir randevu verileceğini aktaran Bakan Koca, son dakika iptalleri nedeniyle oluşan Atıl kapasitenin verimli bir şekilde kullanılmasının amaçlandığını söyledi.

Elde edilen veriler kapsamında Atıl kapasitenin %20'ye karşılık geldiğini belirten Fahrettin Koca, onay verdiği halde gelmeyenler için aynı branşta hiçbir hekime ve sağlık tesisine müracaat edemeyeceğini söyledi. Bakan Koca, “Aynı klinikten mükerrer randevu alınamayacak. Yakında devreye girecek yöntemle iki randevusunu aldığı halde, ikinci kez randevusuna gelmeyenlerin randevu almasını 15 gün zaman dilimi için bütün branşlara randevuya kapalı hale getireceğiz. Buradan başlıyoruz, uygulama ilerledikçe ilave tedbirler almaya da devam edeceğiz.” dedi.

insulin-sensoru.jpg

O HASTALARA ÜCRETSİZ SENSÖR SAĞLANACAK

Sağlık alanında getirilen yeni uygulamalara değinen Bakan Koca, Tip 1 Diyabet hastası olan kişilerin de insülin takibi ile ilgili yaşanan sorunları ortadan kaldırmak için yeni önlemler alındığını vurguladı. İnsülin sensörü kullanarak diyabeti kontrol altında tutmanın önemli olduğunu belirten Bakan Koca, tip1 diyabetli bütün Sen hastalara ücretsiz sensör vermek istediklerini dile getirdi.

Takip kolaylığı ve güvenilir veriler kapsamında özellikle çocuk yaş grubunda sensörün avantaj sağladığını belirten Bakan Koca, yerleştirme çalışmalarının başladığını aktararak laboratuvar ortamında üretimin gerçekleştirildiğini belirterek hazırlıkların yapıldığını aktardı.

Pilot üretim kapsamında gerekli deneylerin klinik kullanımına gireceğini aktaran Fahrettin Koca, “Yasal izin ve belgelerini de aldıktan sonra, önümüzdeki 6-7 hafta içerisinde klinikte kullanımına başlamak istiyoruz. Bütün Tip-1 diyabetlere, başta çocuklar olmak üzere ulaştırmak istiyoruz. Geliştirdiğimiz sensör, değer bazında yüzde 90 yerli olacak. Kademeli olarak kullanıma alacağız ama her grup için ücretsiz olacak.” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN