Sadece 3gününüz kaldı! Evi olanlar dikkat: Bunu acil olarak yapmanız gerekiyor

Sadece 3gününüz kaldı! Evi olanlar dikkat: Bunu acil olarak yapmanız gerekiyor

İstisnadan yararlanmak isteyen vatandaşların 31 Mart tarihinden önce kira gelir beyanı yapması gerekiyor. Kahramanmaraş Merkez'de deprem nedeniyle OHAL ilan edilirken mükellefler tarafından beyannamelerin 15 Ağustos’a kadar sunulabileceği belirtildi. Beyannameden alınan istisna ise 31 Ağustos'a kadar ödenebilecek. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

Kiradan gelir elde eden vatandaşların ödemesi gereken beyan için sadece 3 gün kaldı. 1 Ocak-31 Aralık 2022 döneminde mükelleflerin konut için 9.500 iş yeri içinde 70.000 TL üzerinde kira getirisi olması durumunda vergi ödeyeceği bildirildi. Kira gelir beyanı yapmayan ya da eksik beyan eden vatandaşların istisnadan yararlanamayacağı ifade edil. Kira gelir beyanı için son çağrılar yapılırken konu hakkındaki detaylarda araştırılıyor. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…


KİRA GELİR BEYANI NASIL YAPILIR?

1 Ocak 31 Aralık 2022 döneminde alınan karar doğrultusunda kiradan gelir elde eden vatandaşların belirli bir tutarı karşılaması durumunda vergi ödemesi gerekiyor. Kira gelir beyanı yapmayan ya da eksik beyan yapan vatandaşlar istisnadan yararlanamazken verilmeyen beyannameler için de verginin iki katı ceza tutarı ödenir.

konut-kredisi.jpg

Kira gelir beyanı için iki farklı yöntem uygulanmaktadır. Kira gelirinden elde edilen gayrimenkul üzerinden masraf yapanlar ya da kendisi başka bir evde kirada oturanlar vergi matrahından düşmektedir. Mükelleflerin götürü yöntemini tercih etmesi durumunda %15 oranında indirim uygulanmaktadır. Beyanname vermek isteyenler ise e-devlet ve gib.gov. tr adresi üzerinden beyanname oluşturabilir.


İLK ÖDEMELER MART AYINDA


Kiralık evinden gelir elde eden vatandaşlar beyanname vermek durumundadır. Vergi için ilk taksit ödemesi damga vergisi ile birlikte 31 Mart 2023 tarihinde ödenecek. 2 taksitin ise 31 Temmuz'a kadar ödenmesi gerekiyor. Mükellefler Vergi ödemelerini İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden ya da GİB Mobil üzerinden yapabilmektedir. Bunun yanı sıra anlaşmalı bankaların şubeleri, internet, telefon bankacılığı ve mobil bankacılık üzerinden de ödeme işlemleri yapılmaktadır.

tapuda-vergi-muafiyeti.jpg

DEPREMZEDE İÇİN SÜRE UZATILDI

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından bölgede OHAL ilan edildi. Mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde mükelleflerin beyannamelerini 15 Ağustos’a kadar sunabileceği belirtildi. Bu kapsamda ödeyecekleri ilk tahakkuk vergisi ise 31 Ağustos'a kadar uzatıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN