Sadece o ilimizde yetişiyor! Peynir ekmek gibi satıyor! Yılda 300 ton satılıyor, kilosu 25 lira

Sadece o ilimizde yetişiyor! Peynir ekmek gibi satıyor! Yılda 300 ton satılıyor, kilosu 25 lira

Antibiyotik etkili meyvenin hasadı tamamlandı! Sadece o ilimizde yetişiyor! Kasalara konulduğu gibi satılıyor. Yurt dışına da satılıyor, peynir ekmek gibi satıyor! Bunu üretenin elinde ürün kalmaz. Yılda 300 ton satılıyor, kilosu 25 lira...

Antibiyotik etkisiyle bilinen, kaslandığında hemen satılan meşhur Zivzik narının hasadı tamamlandı. Tam bir kış meyvesi olan Zivzik narı ismini Şirvan'a bağlı Dişlinar (Zivzik) köyünden alıyor.

Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Dişlinar köyünden gelen eşsiz nar, ince kabuğu, kırmızı iri taneleri ve benzersiz aromasıyla sofralara lezzet katmaya devam ediyor. Sonbaharın gelmesiyle birlikte tamamlanan nar hasadı, kentteki yaş sebze ve meyve haline ulaştı.

11 BİN TON ÜRETİM YAPILDI

zivzik-nari-nedir1.jpg

Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, ildeki sulama imkanlarının artmasıyla birlikte çiftçilerin fıstık, buğday, arpa ve mısırın yanı sıra Zivzik narını da başarıyla yetiştirdiğini belirtti. Günbat, 2023'te yetersiz yağışlar nedeniyle rekoltenin az da olsa düştüğünü ifade ederek, "İl genelinde 11 bin ton dolayında üretimimiz oldu. Özellikle İstanbul, Bursa, Van'a sürekli nar satışı yapılıyor. Bozulmadan tazeliğini aylarca koruyabiliyor." dedi.

YURT DIŞINA DA SATIŞ YAPILIYOR

zivzik-nari-nedir2.jpg

Zivzik narının çoğunlukla iç piyasada tüketildiğini belirten Günbat, aynı zamanda Siirtlilerin yaşadığı diğer kentlere de satış yapıldığını söyledi. Ayrıca, Zivzik narının sadece Siirt'te yetişen bir ürün olduğunu vurgulayan Günbat, Irak, İran ve Suriye gibi komşu ülkelere de talep üzerine satış yapıldığını ekleyerek şöyle konuştu: "Zivzik narı ülkede sadece Siirt'te yetişen bir ürün. Akdeniz, Ege ve İç Anadolu'da yetişen narlardan daha farklı. Narı güzel kılan da ince kabuğu ve iri tanesi. Irak, İran ve Suriye gibi komşu ülkelere de talep üzerine satışını yapıyoruz. Buradan tarıma dayalı yatırım yapmak isteyen sanayicilere sesleniyorum; Siirt'te nara yönelik yatırım düşünülebilir. Organize Sanayi Bölgesinde buna yönelik altyapımız mevcut."

Siirt Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkan Yardımcısı Halil Sarcan, bölgede çiftçilere önemli gelir sağlayan narın üretiminin her sene arttığın belirterek: "Siirt nar üretiminde bölgede önemli bir üretici konumunda. Halde narın kilogramı kalitesine göre ortama 20-25 lira." şeklinde konuştu.

‘200-300 TON NAR SATIYORUM’

zivzik-nari-nedir3.jpg

Zivzik narı satan 30 yıllık deneyime sahip komisyoncu Hüseyin Bal ise Pervari ve Şirvan'daki bahçelerden topladıkları meyveyi kasalar halinde sattıklarını belirterek, "200-300 ton nar satıyorum. İri taneli ve bol sulu olması nedeniyle sıkmak için de talep görüyor." dedi.

Üretici ve satıcı Muhammet Ertaş, soğuk hava deposu gerektirmeyen Zivzik narının 7 ay boyunca bozulmadığını ve tazeliğini koruyabildiğini söyledi. Ertaş, büyük emeklerle üretilen bu eşsiz ürünün sofralara ulaşmasının ardındaki süreci anlattı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN