Sadece Türkler değil yabancılar da tatil yapamayacak! O ilde konaklama fiyatları Dubai ve Paris'i bile solladı

Sadece Türkler değil yabancılar da tatil yapamayacak! O ilde konaklama fiyatları Dubai ve Paris'i bile solladı

Yeni sezon daha tam anlamıyla başlamamışken, turizm sektöründe alarm zilleri çalmaya başladı. Fiyat artışından şikayetçi olan turistler, artık Türkiye’nin turizm için pahalı bir ülke olduğunu söylüyor. Öyle ki o ilde konaklama fiyatları Dubai ve Paris’i bile solladı…

Türkiye’de tatil yapmak artık yerli halk kadar yabancı turistler için de oldukça zorlaştı. Otel fiyatları geçen seneye göre %100’ün üzerinde artış gösterdi. Bu durumda 4 kişilik bir aile 7 gece her şey dahil bir otelde konaklamak istediğinde ödenecek ücret 100.000 TL’ye geçiyor. Bu rakama ulaşım ve alışveriş giderleri de eklendiğinde fatura daha da artıyor. Sektörde yaşanan fırsatçılık ve fahiş fiyatlar, 60 milyar dolarlık yıl sonu gelir hedefine de tehdit oluşturuyor.

7 GECENİN BEDELİ 1 MİLYON LİRA

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, Antalya, Muğla-Bodrum ve İzmir gibi bölgeler fiyatlarıyla dikkat çekiyor. Ortalama bir aile 1 haftalık tatil için 100.000 TL’den fazlası ödemek zorunda kalırken, kimi süper lüks otellerde 7 gecelik tatilin bedeli 1 milyon lirayı buluyor.

yeni-proje-1.jpg

2021’DEN SONDA FİYATLAR ARTIŞA GEÇTİ

Bu durumda yabancı turistler de fiyat artışından şikayetçi. Türkiye’yi pahalı bulan turistler artık başka ülkelere yöneliyor. Otel sahipleri fiyatların normal olduğunu savunsa da tatil acenteleri şunları söylüyor:

“Özellikle 2021 yılından sonra fiyatlar katlayarak büyüdü. Antalya ve Bodrum’daki popülasyon durumu; yüzde 15 yerli - yüzde 85 yabancı şeklindeydi. Ancak yabancı turisti de kaçırmaya başladık. Fahiş fiyatlar nedeniyle iyi başlayan turizm sezonu yıl sonunu kötü kapatabilir. Nasıl ki yabancı konut alıcısı bizden kaçtı, şimdi de turisti kaçırıyoruz...”

Sektör oyuncuları ise, “Milyonlarca kişi bu sektörden ekmek yiyor. Bu fiyatları gören turist gelmiyor. Devlet her sektöre al atıyor. Turizm sektöründeki fırsatçılığa da el atsın. Eskiden her segmentte otel bulunabilirken, şimdi ya çok ucuz ya çok pahalı oteller var. Orta segment tatil yok oldu. Turizmciler ‘nasıl olsa doluyoruz’ mantığı ile fiyatları yükseltiyor. Ancak 2024 sonu onlar için iyi olmayacak. Şayet turizmde, turist kaçar ve bir kriz yaşanırsa yüzlerce sektör etkilenir” açıklamasını yapıyor.

yeni-proje.jpg

YENİ ROTA MISIR VE YUNANİSTAN

Türkiye’den kaçan yabancı turistlerin yeni rotası ise Yunanistan, Mısır ve Dubai oldu. Öyle ki bugün Türkiye’de yapılacak 1 haftalık tatilin bedeli ile Mısır ya da Yunanistan’da 15 gün tatil yapmak mümkün.

YABANCILAR ALIŞVERİŞ DE YAPMIYOR

Tatil için Türkiye’ye gelen ve alışveriş yapan turist sayısında da ciddi bir düşüş söz konusu. Bu durum Bankalar Arası Kart Merkezi rakamlarında da etkisini gösteriyor. BKM’nin verilerine göre bu yılın ilk 2 ayında yabancıların toplam kartlı harcama içindeki payı %40 gerileyerek %4’ün altına düştü. Bu yılın ilk çeyreğinde yerli ve yabancı kartlarla yapılan alışveriş tutarı 2 trilyon 649 milyar TL olarak gerçekleşirken bunun 83 milyar TL’si, yani yüzde 3,1’i yabancıların yaptığı alışverişten oluştu. 2022’nin aynı döneminde bu oran %6’ydı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN