Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen o ürün 300 liraya satılıyor! Fiyatlar daha da artacak, şimdi almayan pişman olur

Sağlığa faydaları saymakla bitmeyen o ürün 300 liraya satılıyor! Fiyatlar daha da artacak, şimdi almayan pişman olur

Hem Türkiye’de hem de dünyada yaşanan rekolte kaybından dolayı o üründe fiyat her geçen gün artıyor. Sağlığa faydaları bitmezken şu anda 300 liraya satılıyor. Üreticiler fiyatların daha da artacağını söylerken, şimdi almayan pişman olur. İşte konuya ilişkin detaylar…

Türkiye, verimli topraklarından dolayı her bölgesinde birbirinden faydalı ürünlerin yetişmesine zemin sağlarken, zeytin üretiminde bu sene rekolte kaybı yaşandı. Üreticiler bu kaybı “yok yılı” olarak adlandırıyor. Öte yandan zeytinden elde edilen zeytinyağı da bu nedenden ötürü her geçen gün daha da pahalanıyor. Sağlığa faydaları saymakla bitmezken şimdilik 300 liradan satılıyor.

REKOLTEDE BÜYÜK KAYIPLAR YAŞANIYOR

Zeytinin başkenti olarak bilinen Manisa’nın Akhisar ilçesinde zeytin hasadı hız kesmeden devam ediyor. Lakin hasat sezonu yağışların yetersiz olması, kuraklık gibi nedenlerden dolayı buruk geçiyor. Bu kapsamda neredeyse her derde deva olan zeytinyağı fiyatları ise her geçen gün artıyor. Üreticiler rekolte kaybından şikayetçiyken, vatandaş artan fiyatlara sitem ediyor.

yeni-proje-6-001.jpg

İLERLEYEN ZAMANLARDA FİYATLAR DAHA DA ARTACAK

Zeytin hasadına ilişkin bilgi veren Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, "Zeytin fiyatlarının artmasının çeşitli sebepleri var. En başta enflasyon geliyor. Enflasyon arttıkça maliyetler de artıyor. Devletten bir destek gelmezse zeytin konusu çok ciddi sıkıntılara gebe. Geçen sene aralık ayında zeytinyağı fiyatı 80 TL idi, bugün 250-300 TL'yi bulmuş durumda. Bu gidişle önlem alınmazsa 400 TL'yi geçecek" dedi.

yeni-proje-7-002.jpg

“OLUMSUZ HAVA ŞARTLARI ÜRETİMİ ETKİLYOR”

Başkan Dutlulu, zeytin ve zeytinyağı fiyatlarının her geçen gün artmasının nedenleri arasında enflasyon, iklim değişikliği, olumsuz hava koşulları gibi faktörleri sayarak, “Zeytin fiyatlarının artmasının çeşitli sebepleri var. En başta enflasyon geliyor. Enflasyon arttıkça maliyetler de artıyor. İklim değişikliği sebebiyle yağışların az ama çok kısa sürede çok fazla olması, dolu yağışı gibi sebeplerle bu sene çok az zeytinimiz var. Bizim Akhisar ilçemiz yıllık 300 bin ton zeytin elde ederken bu sene yüzde 10’un da altına düşmüş durumda. Bu da hem zeytinin hem de zeytinyağı fiyatlarının yükselmesine sebep oldu” ifadelerini kullandı.

yeni-proje-8-002.jpg

HEM ÜRETİCİ HEM VATANDAŞ ETKİLENİYOR

Zeytin ve zeytinyağındaki fiyat artışının hem üreticiyi hem de vatandaşları etkilediğini söyleyen Başkan Dutlulu, “Şu anda zeytinyağının maliyet fiyatı litrede 250 TL’yi bulmuş durumda. 250 TL dökme yağ fiyatı. Bu yarın öbür gün 350 TL’yi bulacak. Bu vatandaşın zeytinyağına ulaşmasını zorlaştırıyor. Hem satışlar azalacak hem de şifa kaynağı zeytinyağımıza vatandaşlarımız ulaşamayacak. Akhisar zeytin memleketi. Gelirinin yüzde 80’i zeytin ve zeytinyağına dayalı. Bundan 2 sene öncesine kadar 20-30 dönüm zeytinliği olan çiftçimiz rahat rahat geçiniyordu. Bu sene Akhisar’da zeytin de yok zeytinden geçinme şansı da yok. Bir çok zeytin ağacı maliyetini kurtarmadığı için toplanmadı” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN