Sağlık Bakanlığı'ndan davanın seyrini değiştirecek rapor: Bebek ölümlerinde ihmal yok

Sağlık Bakanlığı'ndan davanın seyrini değiştirecek rapor: Bebek ölümlerinde ihmal yok

Kamuoyunda Yenidoğan Çetesi Davası olarak bilinen bebek ölümleri davasında, davanın seyrini değiştirecek deliller ortaya çıktı. Dosyaya yeni eklenen Sağlık Bakanlığı Bebek Ölümlerini İnceleme Kurulu Raporları, iddianamedeki Teftiş Kurulu raporlarıyla uyumsuz çıktı. Soruşturma sırasında hayatını kaybeden 10 bebekten altısına ait olan raporlara KARAR ulaştı, raporlarda bir bebek hariç diğer bebeklerin ölümünde ihmal ve şüpheye yer olmadığı tespitleri yer aldı.

BÜŞRA CEBECİ

Üçüncü celsesi geride kalan Yenidoğan davasında yeni deliller dosyaya girdi. Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu, soruşturma sırasında ölen bebeklerin ölümüne ihmallerin sebep olduğunu raporlamıştı. İddianamede yer alan bu raporlar sebebiyle bebeklerden sorumlu olan hemşire ve doktorlar, “İhmalle kasten öldürme” suçundan yargılanmaya devam ediyor.

Dosyaya yeni giren Sağlık Bakanlığı Bebek Ölümlerini İnceleme Kurulu raporları ise davanın seyrini değiştirebilir. KARAR, soruşturma sırasında ölen bebeklere ait Bebek Ölümlerini İnceleme Kurulu’nun raporlarına ulaştı.

Geçtiğimiz günlerde KARAR’ın ortaya çıkardığı Adli Tıp Raporu’nda, Teftiş Kurulu raporunun aksine Karakoç bebeğin ölümünde ihmal bulgusuna rastlanmamıştı. İddianamede ise 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu’na ait rapor yerine sadece Teftiş Kurulu raporunun tespitlerine yer verilmişti.

Bir yaşını doldurmamış her bebeğin ölümünü, ölüm sebebini, ölümün önlenip önlenemez olduğunu tespit edip bildirmekle görevlendirilen Bebek Ölümleri İnceleme Kurulu raporlarının da iddianamede olmadığı, “Kasten İhmalle öldürme” suçunun iddianamedeki tek dayanağının Teftiş Kurulu raporu olduğu ortaya çıktı.

1111.png

Sağlık Bakanlığı'nın raporlarına göre, bebek ölümlerinde, sanıkların ihmali bulunmuyor

6 BEBEKTEN 5’İNİN ÖLÜMÜNDE ‘ŞÜPHEYE YER YOK’

KARAR’ın ulaştığı belgelere göre kurul, yabancı uyruklu bebekler dışında, soruşturmada “maktül” olarak yer alan tüm bebeklere ait rapor düzenledi ve bakanlığa bu raporları bildirdi. Buna göre soruşturma sırasında ölen 6 bebekten 5’inin ölümününün “önlenemez” olduğu tespit edildi.

Kurulun kararsız kaldığı tek bebek olan Karakoç bebeğin raporunda ise “Karar verilemedi” kanaatine varıldı. Ölüm sebebinin şüpheli bulunması sebebiyle Karakoç bebeğe otopsi yapılırken diğer bebeklerin ölümünde şüpheye yer olmaması sebebiyle işlem yapılmadı.

2222.png

Hastane tarafından ölüm raporu 16 ay sonra düzenlenen Havanur bebeğin, ölüm nedenine ilişkin kurul raporunda 'Karar verilemedi' ifadesi kullanıldı

“PASİF ÖTENAZİ UYGULANDI” DEMİŞLERDİ

Kurul, bir bebeğin ölümünün önlenebilir olması durumunda hangi faktör sebebiyle ölümün gerçekleştiğini de bildirmek zorunda. Buna göre kurul üyeleri, bebeğin ölümünün önlenebilir olduğuna kanaat getirdiğinde çalışma formunda yer alan “sağlık personeli”, “ekipman eksikliği”, “ilaç yokluğu”, “bilgi eksikliği” ve “sosyal faktörler” seçeneklerinden biri ya da birden fazlası işaretliyor.

İddianamede yer alan bebek ölümlerinden en dikkat çekenlerinden biri Kerem Muhammed Tokluoğlu’ydu. Özel Avcılar Hospital'de doğan Tokluoğlu bebek, 14.08.2023'te doğup aynı gün öldü. Teftiş Kurulu Raporu’nda bebeğe “Ötenazi uygulandığı” tespitine yer verildi. Ayrıca raporda bebeğe canlandırma tedavisi uygulanmadığı için doktor İlker Gönen ile sorumlu hemşirenin, solunum cihazının destek ayarını yapmakta yetersiz olduğu için sorumlu hekim Zeki Ötünç’ün, hastaya surfaktan tedavisi verilmemesi sebebiyle yine sorumlu hekimin ihmali olduğu tespitlerine yer verildi. Tespitlerde sağlık personeli, cihaz eksikliği, ilaç eksikliği iddiaları olmasına rağmen Tokluoğlu bebeğin ölümün ardından düzenlenen Bebek Ölümlerini İnceleme Kurulu raporunda bu tespitlerin hiçbiri işaretlenmedi.

whatsapp-image-2025-02-27-at-10-13-40.jpeg

TEFTİŞ KURULU RAPORU ŞÜPHELİ Mİ?

Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu raporu, Zeynep Kamil Eğitim Araştırma Hastanesi doktorları, Güner Karatekin, Elif Özalkaya, Selim Sancak tarafından, Yenidoğan soruşturmasında ölen bebeklerin ölümünün araştırılması amacıyla hazırlandı. Rapor, Yenidoğan iddianamesinde yer alırken, doktor ve hemşirelerin de “İhmalle Kasten öldürme” suçunu işlediklerine dair tek dayanak olma özelliğini taşıyor.

Geçtiğimiz günlerde Türk Tabipleri birliği, “Sağlıkta Ticari Çeteleşme Bebek Ölümleri Ön Raporu”nda, Teftiş Kurulu Raporu’nun sadece tapelerden yola çıkarak hazırlanması sebebiyle “Tartışmalı” olarak nitelendirmişti. Geçtiğimiz günlerde de KARAR, dosyada bulunan Karakoç bebeğe ait Adli Tıp Raporu ile Teftiş Kurulu raporunun çelişkili olduğunu ortaya çıkarmıştı. Ayrıca raporda Güney Hastanesi’nde doğan Kaya bebeğin Esencan Hastanesi’nde doğduğunun yer alması, Değirmencioğlu bebek İle Değirmenci bebeğin karıştırılması gibi maddi hatalar da mevcut.

whatsapp-image-2025-02-27-at-10-13-41.jpeg

Sağlık Bakanlığı raporunun mahkemeye sunulmasıyla birlikte, davada yeni bir aşamaya girilmiş oldu. Önümüzdeki duruşmalarda bu raporun sanıkların hukuki durumuna nasıl etki edeceği merakla bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN