Sağlık emekçilerinden tepki: 'Bakanlığın hafiyesi gibi çalışıyoruz'

Sağlık emekçilerinden tepki: 'Bakanlığın hafiyesi gibi çalışıyoruz'

Hemşireler, 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası kapsamında yaptıkları açıklamalarda, iş yükü, düşük ücretler, liyakatsiz atamalar, mobbing ve şiddet nedeniyle büyük sorunlar yaşadıklarını ifade etti. “Hemşire gibi değil, bakanlığın hafiyesi gibi çalışıyoruz” diyen sağlık emekçileri, meslek onuruna uygun koşullar ve güvenli çalışma ortamı talep etti.

Birlik ve Dayanışma Sendikası İstanbul İl Temsilcisi Hemşire Gülden Eroğlu, “Aile sağlığı merkezinde çalışan hemşireler olarak birime kayıtlı hasta sayımız çok fazla, gebe izlem, bebek izlemi, laboratuvar hizmetleri gibi asıl görevlerimize yeterli zaman ayıramıyoruz” dedi.

Eroğlu, aşı reddi ve ulaşılamayan hastalarla ilgili zorunlu uygulamalardan kaynaklı mağduriyetleri şu sözlerle anlattı:

“Yenidoğan bebeğin topuk kanı redleri, aşı redlerinde hastalara hiçbir yaptırım uygulanmazken bizler maaş kesintilerine maruz bırakılıyoruz. Zaten yoksulluk sınırının çok altında aldığımız maaşlarımızdan kesintiler yapılmaktadır ve bu kesintiler ciddi rakamlardır.”

“UNVANIMIZI KULLANMAK VE İŞİMİZİ YAPMAK İSTİYORUZ”

Hemşire Gülden Eroğlu, hemşire maaşlarının hekim performansına ve bakılan hasta sayısına göre belirlendiğine dikkat çekerek, “Bakanlığın bizi eleman veya çalışan olarak nitelendirmesini kabul etmiyoruz. Biz Aile Sağlığı Merkezinde öncelikle kendi unvanımız olan ‘hemşire’ adının kullanılmasını talep ediyoruz” dedi.

BirGün'ünün haberine göre, Eroğlu, “Yoksulluk sınırının üzerinde tek kalem maaş istiyoruz. Sekreterlik, hafiyelik değil mesleğimizi icra etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“OECD ORTALAMASININ DÖRT KATI ÇALIŞIYORUZ”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’de 100 bin kişiye düşen ebe-hemşire sayısının 356 olduğu, bu oranın Avrupa Birliği’nde 890, OECD ülkelerinde ise 1002 olduğu belirtildi. SES, Türkiye’deki hemşirelerin iş yükünün diğer ülkelere kıyasla çok daha fazla olduğunu ifade etti:

“Ülkemizdeki bir hemşire, AB ve OECD ülkelerinde çalışan meslektaşlarının dört katı çalışmakta ve neredeyse onların yarısı kadar ücret almaktadır.”

Hemşireler ne istiyor?

-Yoksulluk sınırının üzerinde ve emekliliğe yansıyacak temel ücret

-Eğitim, kıdem ve risk esaslı giydirilmiş ücret sistemi

-Her işlem için teşvik karşılığı olacak puanlama sistemi

-Hemşirelik Kanunu’nun görev tanımına uygun düzenlenmesi

-OECD ortalamasına uygun sayıda kadrolu istihdam

-Fiili hizmet süresi zammının yeniden düzenlenmesi

-Kadın hemşireler için doğum ve süt izni sürelerinin artırılması

-Her iş yerinde ücretsiz, 7/24 hizmet veren kreş

-Şiddete karşı etkili önlemler ve güvenli çalışma ortamı

-Atamalarda liyakat esasının benimsenmesi

-Nitelikli hemşirelik okulları ve iş gücü planlaması

-Sendikal özgürlüklerin sağlanması ve KHK ile ihraç edilenlerin göreve iadesi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN