Salda'da krom madeni tehdidine bilirkişi engeli

Salda'da krom madeni tehdidine bilirkişi engeli

Burdur'da Salda Gölü yakınında faaliyet gösteren bir krom ocağının kapasite artış talebine karşı açılan davada bilirkişi raporunu açıkladı. Raporda "Krom ocağı kapasite artışı ve ek tesis tektonik depremsellik açısından bölgedeki su kaynaklarını ve tarım alanlarını olumsuz etkileyecek” ifadelerine yer verildi.

Zonguldak Taş Kömürü Mad. San. ve Tic. AŞ’nin Burdur Yeşilova ilçesi Niyazlar köyü sınırları içerisindeki alana ilişkin 29 Aralık 2022 tarihinde "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir" kararı verildi. Eşeler Yaylama Dokunma Sivil İnisiyatifi ve yöre halkı kararı yargıya taşıdı.

'ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR' DENİLDİ

Evrensel'de yer alan habere göre, bu süreçte Karamanlı Belediyesi ve Burdur Barosu’nun da müdahil olduğu dava Isparta 2. İdare Mahkemesi’nde açıldı. Devam eden dava kapsamında mahkemenin atadığı konusunda uzman olan öğretim görevlilerinden oluşan bilirkişi heyeti 2 Haziran 2023 tarihinde bölgede inceleme gerçekleştirdi.

'FAALİYETE İZİN VERİLMEMESİ ÜSTÜN KAMU YARARI OLUŞTURACAK'

İşletmenin bulunduğu alanı jeolojik açıdan inceleyen bilim insanları, jeolojik, hidrojeolojik, tektonik ve depremsellik açıdan bölgenin uygun olmadığı tespitinde bulundu. Maden mühendisliği açısından da değerlendirme yapan bilirkişi heyeti, madencilik faaliyetine izin verilmemesinin üstün kamu yararı oluşturacağını söyledi.

'SU KAYNAKLARINI OLUMSUZ ETKİLEYECEK'

Proje dahilinde Salda Gölü’nün koruma bölgesi sınırındaki Niyazlar köyündeki 100 ton suyun kullanılacak olmasının planlanan projenin yer altı ve yer üstü su kaynaklarının su kalitesi ve miktarlarını olumsuz etkileneceği belirtildi. Raporda, proje alanı ve çevresindeki bitkileri, tarımsal üretimi ve hayvansal üretimi olumsuz yönde etkileme potansiyeline vurgu yapıldı. Krom ocağı üretim kapasite artışı, patlayıcı miktarında artış ve kırma-eleme-yıkama tesisinin faaliyetinin uygun olmayacağı görüşüne varıldı.

'ENDEMİK BİTKİLER ETKİLENECEK'

Maden sahası alanındaki çeşitli endemik bitki türlerine dikkat çekilen raporda, “Gözlenen ve gözlenemeyen daha fazla sayıda endemik bitki türünün de alanda bulunma ihtimalinin oldukça yüksek olduğu dikkate alındığında alanda yapılacak olan madencilik faaliyetleri uygun değildir” ifadelerine yer verildi.

'KAMU YARARI NİTELİĞİ BULUNMUYOR'

Krom ocağının orman bütünlüğünü bozacağı ve havzada ekosistemi olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çekilen raporda, flora ve hayvan varlığı bakımından bozulmalara ve kayıplara neden olacağı belirtildi.

Hayvancılık ve yaylacılık faaliyetlerini olumsuz etkileyeceği, heyelan ve sel baskını gibi risklerin de ortaya çıkacağı tespit edildi. Yine yörenin su kaynaklarını olumsuz etkilediği ifade edilen raporda, orman kaynaklarının gördüğü işlevler ve ülkeye sunduğu hizmetler açısından projenin “kamu yararı” niteliği bulunmadığına işaret edildi.

'ORMAN ÖRTÜSÜ TAMAMEN ORTADAN KALDIRILACAK'

Raporda, alanın toplumun hizmetinde kullanılması gereken kaynaklar arasında olduğu, belirtilen dava konusu maden sahasının verimli karaçam-ardıç orman alanı olması nedeniyle alanda kamu yararının yüksek olduğu, talep edilen verimli orman alanında madencilik yapılması durumunda orman örtüsünün tamamen ortadan kaldırılacağı belirtildi.

Proje tanıtım dosyasının detaylı incelendiğinde ÇED sahasının telafisi hemen hemen imkânsız olan tahribatlara yol açacağı kanaatinin oluştuğunu ifade eden bilirkişi heyeti, orman sahasının nitelikleri ve işletme ile göreceği zararlar dikkate alındığında sahada yapılacak madencilik faaliyetinin sakıncalı olduğu ve proje dosyasının yetersiz, eksik ve hatalı bilgiler içerdiği görüş birliğine varıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN