Santorini Adası'nı değerlendiren uzman isim Türkiye için kritik uyarıda bulundu. Uzmanlara göre, 2 felaket senaryolarından birisi gerçekleşecek. 16 metre birden çekilmesi o riskleri oluşturabilir. İşte riskler...
BURAK ÖZTOPRAK
Santorini Adası için uzmanlardan yeni uyarılar geldi. İki farklı senaryodan bahseden uzman isim felaketleri sıraladı. O depreme bağlı olarak 16 metreye kadar çekilmesi, diğer riskleri de oluşturdu. İşte tüm detaylar...
TEKTONİK VE MAGMATİK RİSKLER ARTTI
Ege Denizi'nde, Yunanistan ve Türkiye'ye eşit mesafede bulunan Santorini bölgesinde son iki haftada en büyüğü 5,4 olmak üzere 2 bine yakın deprem meydana gelmesi, bölgede yaşayanlar arasında endişeye neden oldu. Yer bilimci Prof. Dr. Osman Bektaş, Santorini ile ilgili dikkat çekici bir analiz yayınlayarak, tektonik ve magmatik açıdan risklerin arttığına dikkat çekti.
PROF. DR. OSMAN BEKTAŞ'TAN SANTORİNİ UYARISI!
Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 1956 Amorgos normal fayının ürettiği M7,8 depremine bağlı 16 metreye ulaşan kabuk gerilmesi ve 2025'te devam eden deprem fırtınasına bağlı ek gerilmelerin Santorini'de tektonik ve magmatik riskler oluşturduğunu belirtti.
BEKTAŞ'A GÖRE OLASI SENARYOLAR:
- Büyük Deprem Olasılığı: Çevre faylarına gerilme yükleyerek büyük deprem üretme olasılığı bulunuyor.
- Volkanik Faaliyet Riski: Kabuk gerilmesine bağlı basınç rahatlaması ve akışkanların oluşturduğu orta büyüklükteki depremler, volkanik faaliyete neden olabilir.
"SON DEPREMLER DOĞUYA GÖÇ EDİYOR, STRES ARTIŞI VAR!"
Prof. Bektaş, son depremlerin Amorgos Fayından doğuya doğru göç etmesinin, çevre faylarındaki stres artışını gösterdiğini vurgulayarak, bölgedeki gerilimin yükseldiğine işaret etti.
TÜRKİYE VE YUNANİSTAN İÇİN KRİTİK UYARI!
Santorini'nin Yunanistan ve Türkiye'ye eşit mesafede bulunması, Prof. Dr. Osman Bektaş'ın uyarılarının her iki ülke için de önem taşımasına neden oluyor. Bölgedeki sismik hareketliliğin yakından takip edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması gerektiği belirtiliyor.