Santorini alarm veriyor: Kandilli’den deprem ve tsunami değerlendirmesi

Santorini alarm veriyor: Kandilli’den deprem ve tsunami değerlendirmesi

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün raporuna göre, Santorini Adası ve çevresinde sismik hareketlilik arttı. Son bir haftada bin 513 deprem kaydedilirken, en büyüğü M 5.3 olarak ölçüldü. Raporda, "Kolumbo Denizaltı Volkanı veSantorini’deki magma sistemleri, aktif hidrotermal süreçlerle desteklenmektedir ve yeni patlamalar için risk taşımaktadır." ifadesi yer aldı.

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün raporuna göre, Ege Denizi’nde yer alan Santorini Adası ve çevresinde sismik hareketlilik belirgin şekilde arttı. 31 Ocak 2025’ten itibaren bölgede başlayan deprem aktivitesi sürerken, son bir haftada bin 513 deprem kaydedildi. En büyük depremin 5.3 büyüklüğünde olduğu ve 108 depremin 4.0 ve üzeri büyüklüğe ulaştığı tespit edildi.

Depremlerin çoğunlukla 10 kilometreden daha sığ derinliklerde meydana geldiği belirtilirken, Santorini’nin kuzeydoğusunda bulunan aktif denizaltı volkanı Kolumbo’da hareketlilik gözlemlendi. Bölgede magma hareketlerinin sismik olayları tetikleyebileceği, hidrotermal aktivitelerle birlikte risk oluşturabileceği ifade edildi.

SANTORİNİ-AMORGOS FAYI TEHLİKE TAŞIYOR

Kandilli Rasathanesi’nin değerlendirmesinde, Santorini ve çevresindeki jeodinamik yapının tarihsel olarak büyük depremlerle bağlantılı olduğu vurgulandı. 1956 yılında meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki Amorgos Depremi’nin tsunamiye yol açtığı, bölgedeki kıyı yerleşimlerinde ciddi hasara neden olduğu hatırlatıldı. Son dönemdeki sismik hareketliliğin tsunami riski açısından da ele alınması gerektiği belirtildi.

TSUNAMİ RİSKİ GÜNDEMDE

Kandilli Rasathanesi’nin raporuna göre, Ege Denizi’nde meydana gelen depremler tsunami riskini artırıyor. Özellikle deniz tabanındaki hareketliliğin su kütlelerini yerinden oynatarak tsunamiye yol açabileceği belirtilirken, aktif volkanik yapının sebep olabileceği denizaltı heyelanlarının da risk teşkil ettiği ifade edildi.

Geçmişte Santorini ve çevresinde yaşanan büyük volkanik patlamalar ve denizaltı heyelanlarının Doğu Akdeniz kıyılarında etkili tsunamilere neden olduğu hatırlatıldı. 1956 Amorgos Depremi’nde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde dalgaların kıyıya ulaştığı, tsunami dalgalarının Fethiye kıyılarında 1 metreye kadar yükseldiği belirtildi.

BÖLGE YAKINDAN İZLENİYOR

Bölgede devam eden sismik hareketliliğin yakından izlenmesi gerektiği vurgulanırken, Santorini ve Kolumbo çevresindeki denizaltı volkanizması ile hidrotermal aktivitelerin sürekli takip edilmesi gerektiği aktarıldı. Gelecekte olası büyük bir depremin veya volkanik aktivitenin bölgedeki yerleşim alanlarını etkileyebileceği değerlendirilirken, olası bir tsunamiye karşı kıyı bölgelerinde önlemlerin gözden geçirilmesi gerektiği ifade edildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN