Ege Denizi’nde meydana gelen depremler hem Türkiye hem Yunanistan için tehlike arz ederken tsunami ve depremin yanı sıra başka tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Türkiye için başka alanlarda da tehlike söz konusu. İşte detaylar…
ZEYNEP ORHAN
Ege Denizi'nde, Yunanistan'ın ünlü adası Santorini çevresinde son altı günde 400'den fazla deprem meydana gelmesi, bölgede büyük bir tedirginlik yarattı. Yunan hükümeti ve Türkiye'deki yetkililer teyakkuza geçerken, depremlerin yüzyıllardır uyuyan Santorini yanardağını tetikleme ihtimali korku yarattı. Kandilli Rasathanesi'nin olası depremde Türkiye kıyılarının doğrudan etkilenmeyeceğini ancak tsunami tehlikesi olduğunu belirtmesinin ardından, bir uyarı da İTÜ Öğretim Üyesi İklim Bilimleri ve Afet Yönetimi Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'ndan geldi.
SANTORİNİ'DE DEPREM FIRTINASI VE VOLKAN KORKUSU
Ege Denizi'ndeki depremlerin merkez üssü, Santorini adasının etrafı olarak tespit edildi. Son altı günde 400'den fazla depremin yaşanması, bölgede yaşayan halkı ve yetkilileri endişelendirdi. Bölgedeki volkanik aktivite nedeniyle depremlerin yüzyıllardır uyuyan Santorini yanardağını harekete geçirebileceği endişesi arttı. Bazı uzmanlar, olası bir depremin 7.2, hatta 8 büyüklüğünde olabileceğini iddia ediyor.
KANDİLLİ'DEN TSUNAMİ UYARISI, TÜRKİYE'NİN DURUMU
Kandilli Rasathanesi, olası bir deprem durumunda Türkiye kıyılarının doğrudan etkilenmeyeceğini, ancak bir tsunami tehlikesinin göz ardı edilmemesi gerektiği uyarısında bulundu. Türkiye'nin Ege kıyılarındaki şehirleri de bu uyarıdan sonra teyakkuza geçti.
TÜRKİYE'DE TARIMA AĞIR DARBE VURABİLİR
İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile Santorini'deki olası bir yanardağ patlamasının Türkiye üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Kadıoğlu, "Santorini’deki yanardağ patlar ise lodos ve batılı rüzgarlarda tüm kül vb. üzerimize gelir. Tarım ve su kaynakları, halk sağlığı, havacılık, vb. tehlikeye girer. Şu kısacık ömrümüzde bir volkan patlaması eksikti ya" diyerek, patlamanın olası sonuçlarının ciddiyetine dikkat çekti. Kadıoğlu, yanardağ patlamasıyla ortaya çıkacak kül ve diğer maddelerin, Türkiye'nin tarım alanları, su kaynakları, halk sağlığı ve hava ulaşımı gibi kritik sektörlerini olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu. Bu durumun da ülkede gıda sıkıntısıyla birlikte; açlık, susuzluk gibi sıkıntılara yol açabileceği düşünülüyor.
BÖLGE HALKI VE YETKİLİLER TEYAKKUZDA
Ege Denizi'ndeki deprem hareketliliği ve Santorini yanardağının olası bir patlama riski, bölge halkı ve yetkilileri tedirgin etmeye devam ediyor. Yetkililer, gelişmelerin yakından takip edildiğini ve olası bir afet durumunda gerekli önlemlerin alınacağını belirtti.