Santorini'deki depremler Türkiye kıyılarını etkiler mi? Metre metre taşkın riski belirlendi

Santorini'deki depremler Türkiye kıyılarını etkiler mi? Metre metre taşkın riski belirlendi

Yunanistan’a bağlı Santorini Adası çevresinde son haftalarda artan sismik hareketlilik, bölge halkında endişeye yol açarken, uzmanlar Ege Denizi'nde olası bir tsunamiye karşı uyarıda bulundu. Türkiye kıyılarında risk taşıyan bölgeler arasında İzmir, Kuşadası, Bodrum, Marmaris ve Fethiye yer alıyor. Uzmanlar, afet yönetimi açısından önlemlerin artırılması gerektiğini vurguluyor.

Yunanistan’a bağlı Santorini Adası çevresinde son haftalarda artan sismik hareketlilik, bölge halkında endişeye yol açarken, uzmanlar Ege Denizi'nde olası bir tsunami riskine karşı uyarılarda bulunuyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Merkezi (CBS-UZAL) Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Santorini Adası çevresinde 28 Ocak’tan bu yana devam eden deprem fırtınasının hem Yunanistan hem de Türkiye kıyılarında tsunami riski oluşturabileceğini belirtti. Özçelik ve ekibi, tsunamiye karşı taşkın riski taşıyan bölgeleri belirlemek amacıyla, ileri yer gözlem teknolojilerini kullanarak detaylı bir harita oluşturdu.

TÜRKİYE KIYILARINDA RİSKLİ BÖLGELER

Yapılan çalışmalara göre, Foça’dan başlayarak İzmir Körfezi, Urla Yarımadası, Kuşadası, Didim, Güllük Körfezi, Bodrum, Marmaris, Fethiye ve Köyceğiz gibi bölgeler, 5 ila 20 metrelik taşkın riski bulunan alanlar arasında yer alıyor. Özellikle adalar arasındaki açık deniz alanlarında oluşabilecek büyük dalgaların, kıyılarda taşkın etkisi yaratabileceği ifade ediliyor.

Özçelik, İzmir Körfezi ve Kuşadası gibi bölgelerin nispeten korunaklı olduğunu ancak özellikle Marmaris Körfezi, Datça Yarımadası'nın uç noktaları ve Yunan adalarından Girit ile Rodos’un tsunamik etkiler açısından daha savunmasız olabileceğini vurguladı.

UZMANLARDAN ÖNLEM ÇAĞRISI

Japonya’daki 2011 Tohoku depremi sonrasında tsunamiye yönelik araştırmalar gerçekleştirdiğini belirten Özçelik, afet yönetiminin en önemli unsurunun, riskli bölgelerde önceden gerekli tedbirlerin alınması olduğunu hatırlattı. “Önceden yapılan bilimsel çalışmalar, afet yönetimi açısından büyük bir avantaj sağlar. Türkiye’de de sismik hareketliliğin arttığı bölgelerde afet öncesi risk analizlerinin yapılması, kıyı kentlerinde güvenliği artırmak için hayati önem taşıyor.” dedi.

Ege'deki deprem fırtınasının etkilerinin izlenmeye devam edileceği belirtilirken, yetkililer olası tsunami senaryolarına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN