İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından Saraçhane’de yapılan 100. gün mitinginde gözaltına alınan gençlerle ilgili yargılama sürüyordu. Mitingde “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklanan 7 genç için bugün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda görülen duruşmada tahliye kararı verildi. Mahkeme, gençler hakkında yurt dışına çıkış yasağı da getirdi.
İLK DURUŞMADA KISMİ TAHLİYE
Saraçhane’deki 100. gün mitinginde toplam 35 genç gözaltına alınmış, bunlardan 13’ü tutuklanmıştı. Davanın 3 Eylül’de görülen ilk duruşmasında 13 tutuklu sanığın tamamı tahliye edilmişti. Ancak “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlaması yöneltilen 7 genç için tutukluluk hali devam etmişti. Bugünkü duruşmada bu 7 genç de serbest bırakıldı.
İDDİANAMEDEKİ SUÇLAMALAR
Hazırlanan iddianamede sanıkların, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 32/1. maddesi uyarınca “ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçunu işledikleri öne sürüldü. Ayrıca 35 gençten 7’si hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla dava açıldı. İddianamede bu kişilerin suçu zincirleme şekilde işledikleri iddia edilerek her biri için 7 yıl 10 ay 15’er güne kadar hapis cezası talep edildi.
