Tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından başlayan protestolar sürecinde duvarlara slogan yazdıkları belirtilen 3 üniversite öğrencisi hakkında açılan davada karar çıktı. Mahkeme, 3 öğrenci hakkında ayrı ayrı 3 ay 10 gün hapis cezası verdi.
Öğrenciler hakkında, Beşiktaş’taki Birlik Parkı’nın duvarlarına ve Türk Telekom’a ait saha dolaplarına “İstanbul uyan”, “Tüketici gözü boykottur” ve “Öğrenciler yalnız değildir” ifadelerini yazdıkları gerekçesiyle “kamu malına zarar verme” suçlamasıyla dava açılmıştı. Savcılık, öğrenciler hakkında 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası talep etmişti.
KURUMLAR ŞİKÂYETÇİ OLMADI
Yargılama sürecinde dosyada “suçtan zarar gören” sıfatıyla yer alan Türk Telekom ile Beşiktaş Belediyesi, herhangi bir maddi zarar oluşmadığını belirterek şikâyetçi olmadıklarını açıkladı.
Türk Telekom yetkilisi mahkemedeki ifadesinde şirket adına şikâyetçi olmadıklarını belirtirken, Beşiktaş Belediyesi de mahkemeye gönderdiği resmi yazıda “herhangi bir kamu zararı bulunmadığını” bildirdi ve davaya katılma taleplerinin olmadığını kaydetti.
“YAZILARI KENDİMİZ TEMİZLEDİK”
Öğrenciler savunmalarında kullanılan boyaların su bazlı olduğunu, kalıcı zarar verme amacı taşımadıklarını ve yazıları daha sonra kendi imkânlarıyla temizlediklerini anlattı.
Sanıklardan biri, “Kamu malına zarar verme kastıyla hareket etmedim. Kullanılan boyalar kolayca silinebilen, zararsız boyalardı. Olaydan birkaç gün sonra yazıları kendi elimizle sildik” dedi.
Bir diğer öğrenci ise yazıların olaydan yaklaşık bir hafta sonra temizlendiğini ve yazı yazılan alanlarda daha önceden de başka yazılar bulunduğunu söyledi.
MAHKEME CEZA VERDİ
Mahkeme, kamu zararının giderilmiş olması ve müşteki kurumların şikâyetçi olmamasına rağmen öğrencilerin “kamu malına zarar verme” suçunu işlediğine hükmetti. Mahkeme, 3 öğrenci hakkında ayrı ayrı 3 ay 10 gün hapis cezası verdi.
Gerekçeli kararda, “Beşiktaş Belediye Başkanlığı her ne kadar kamu zararı bulunmadığını belirtmiş ise de; kamunun yararlanmasına ayrılmış yer, bina, tesis veya diğer eşya hakkında işlenen fiilin mala zarar verme suçunun nitelikli hali olduğu” ifadelerine yer verildi.
