Sarı altında hasat vakti geldi çattı! 'Tokaloğlu’ diye biliniyor, yurt dışında herkes bunu gözlüyor! Tarladan 40 TL’ye satılıyor

Sarı altında hasat vakti geldi çattı! 'Tokaloğlu’ diye biliniyor, yurt dışında herkes bunu gözlüyor! Tarladan 40 TL’ye satılıyor

Sarı altında hasat dönemi başladı. Iğdır'da “ sarı altın” olarak biliniyor hasadı yurt dışından bile gözleniyor. Hem vitamin hem mineral deposu olarak biliniyor coğrafi işareti bile bulunuyor. Tarlada 1 kilosu 40 TL'den alıcı buluyor herkes poşet poşet götürüyor.

Yurt dışı piyasasında yoğun ilgi gören Iğdır'ın sarı altınında hasat süreci başladı. Toplanan ürünler kalitesine göre ve boyutlarına göre ayrılırken hem Yurtiçi hem de yurt dışı pazarında yerini alıyor.'Tokaloğlu veya Iğdır kaysısı' olarak biliniyor bu yıl bahçede fiyatı 35 TL ile 40 TL arasında değişiklik gösteriyor.

YURT DIŞINDA ALICISI BEKLİYOR

Kayısı ihracatçısı ve tüccarı Erdal Savaş, yeni yılda hasat süreci ile ilgili detayları paylaştı. Toplanan ürünlerin Rusya, Azerbaycan, Gürcistan gibi ülkelere gönderildiğini söyleyen Savaş, soğuk hava deposunda bekletilen kayısıların daha sonra yurt dışına gönderildiğini aktardı. Termokinli araçlarda yurt dışına gönderilen kayısıların sofralık olduğunu dile getiren Savaş, Malatya kayısısının adının Iğdır kayısısının da tadının olduğunu vurguladı. Iğdır kayısısı'nın her derde deva olduğunu söyleyen Savaş, C vitamini deposu olmakla birlikte ekonomiye de büyük katkı sağladığının altını çizdi.

Iğdır'ın sembolü kayısıda hasat dönemi başladı - Iğdır Haberleri

IĞDIR KAYISISININ FAYDALARI NELERDİR?

Dikensiz ve tüysüz bir meyve olarak bilinen kayısı Prunus cinsinden gelen bir ağaç türüdür. Yerli yayılımının kapsamlı tarih öncesine dayanan kayısıların Ekim süreci ile ilgili pek fazla bilgi yer almasa dahi genetik araştırmalar sonucunda anavatanının Orta Asya olduğu ortaya çıktı. Kayısının başlıca faydaları şu şekildedir:

  • Kayısı, A, C ve E vitaminleri, potasyum ve lif bakımından zengindir,
  • Kayısı bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirimi düzenler ve cilt sağlığını korur,
  • Kayısı kansere karşı korur, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır ve göz sağlığını korur

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN